Η 31 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ

Του Ματθαίου Οικονομίδη

Το πρωί της 2ας Αυγούστου 1974, οι 12ος και 13ος Λόχοι Κρούσεως της 31 Μοίρας Καταδρομών τάχθηκαν αμυντικώς πέριξ και επί του πρανούς του Υψώματος 1023, νοτιοδυτικώς της Λαπήθου. Ο Σταθμός Διοίκησης της Μοίρας έλαβε θέση στη διάβαση Πανάγρων. Αντιαρματική υποστήριξη ουδεμία. Βαρέα όπλα δεν υπήρχαν. Το μέτωπο απελπιστικά μεγάλο, αλλά και δεν υπήρχε χρόνος για μελέτη του εδάφους και κατασκευή ορυγμάτων μάχης ή άλλων στοιχειωδών αμυντηρίων. Από πλευράς πεζικού, δεν υπήρχε στρατός στο ύψωμα. Ανατολικότερα, τμήμα της ΕΛΔΥΚ είχε υποστεί σημαντικές απώλειες.
Ο Διοικητής του 13ου Λόχου Κρούσεως Υπολοχαγός Ηλίας Γλεντζές, παγίδευσε το δρομολόγιο που οδηγούσε προς Όρκα και Λιβερά, χρησιμοποιώντας κάποια εγκαταλειμμένα αντιαρματικά βλήματα σε δίεδρες γωνίες και αυτοσχέδιους μηχανισμούς πυροδότησης, αποτελούμενους από κουτιά σπίρτων και πινέζες που εξασφάλισαμε από το παρακείμενο σχολείο. Στον αγώνα είχαν ήδη εμπλακεί τουρκικές μηχανοκίνητες μονάδες και εχθρικά άρματα μάχης.
Ο 11ος Λόχος Κρούσεως με Διοικητή τον Υπολοχαγό Αθανάσιο Γαληνό έλαβε διαταγή να κινηθεί προς το προγεφύρωμα. Στις λεμονιές του Καραβά διεξήχθη υπέρτατος αγώνας σώμα με σώμα. Οι Τούρκοι οπισθοχωρούν. Ο Διοικητής του Λόχου τραυματίζεται. Τραυματίζεται σχεδόν θανάσιμα και ο Ανθυπολοχαγός Χρίστος Εύζωνας. Τραυματίζονται ακολούθως ο αείμνηστος Επιλοχίας του Λόχου Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, καθώς και ο Υποδεκανέας οπλουργός της Μοίρας, τουρκοφάγος Ανδρέας Πίττας. Ο καταδρομέας Παναγής Ζαχαρία έπεσε ηρωικώς.
Παραλλήλως, από το πρώτο φως και επί δίωρο, η τοποθεσία του 12ου Λόχου Κρούσεως δεχόταν συστηματικά πυρά όλμων, παρά τη συμφωνηθείσα εκεχειρία. Περί την 09:00 ώρα, πολυάριθμο πεζικό στράτευμα του εχθρού, χωρίς οποιανδήποτε συνεργασία μεταξύ Όπλων, άρχισε να προελαύνει με αφετηρία τους πρόποδες της ανατολικής πλαγιάς του υψώματος. Τα τμήματα της Μοίρας παρέμειναν στη θέση τους. Οι επιτιθέμενοι, κινούμενοι σε πυκνούς σχηματισμούς εισήλθαν στο δραστικό βεληνεκές των όπλων. Διαταγή έναρξης πυρός. Τα νεοαποκτηθέντα FN MAG δεν λειτουργούσαν ως πολυβόλα, λόγω ασυμβατότητας στις ταινίες και το διάδρομο τροφοδοσίας. Ωστόσο, οι αμυνόμενοι μαχητές τα χρησιμοποιούσαν ως επαναληπτικά. Οι Τούρκοι υπέστησαν πανωλεθρία. Άρχισαν να υποχωρούν ατάκτως.
Σε μια περίπου ώρα η επιθετική κίνηση επαναλήφθηκε με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Η μάχη, με πυρακτωμένες τις κάννες των αραβίδων τσέχικων και καλάσνικοφ συνεχίστηκε. Οι καταδρομείς κτυπούν στο ψαχνό, με ψυχική αταραξία και νηφαλιότητα. Τα τουρκικά όπλα υποστηρίξεως βάλλουν αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να επιφέρουν απώλειες στους επιτιθέμενους ακάλυπτους Τούρκους στρατιώτες. Ένας μεχμετζίκ προτιμά να αποσπάσει το ρολόι του νεκρού συμμαχητή του που μόλις έπεσε και να το βάλει στα πόδια. Οι νεκροί Τούρκοι σωρηδόν.
Η μάχη εξελίχθηκε σε αγώνα εκ του συστάδην. Πυρά ανταλλάσσονταν από απόσταση κάποιων μέτρων. Οι χειροβομβίδες πανταχόθεν. Από τις βολές των βαρέων όπλων του εχθρού και των αρμάτων που ισοπεδώνουν τα τεράστια πεύκα με τις ερπύστριές τους, προκαλούνται αλλεπάλληλες δονήσεις του εδάφους. Ο Ανθυπολοχαγός Λουκάς Βαρναβίδης και ο Δεκανέας Σπύρος Ονησιφόρου τραυματίζονται. Ο Ανθυπολοχαγός Μιχαήλ Παναγή, ο Λοχίας Χριστάκης Μηνά και ο Δεκανέας Γεώργιος Κολάνη κτυπήθηκαν θανάσιμα. Τιτανικοί και υπερήφανοι, εμποτισμένοι με το Ύδωρ το Ζων, ενέγραψαν το γενναίο εαυτό τους στη Βίβλο της Ζωής τοις Έλλησι.

www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=899868703484334&id=100003836377965

Σχόλια