ΒΙΒΛΙΟ : ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ

ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ  ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ  ΛΕΥΚΩΣΙΑ  2013

 «Το Κόκκινο Τετράδιο» του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, 159 σελίδων, φωτοαναπαραγωγή του αυθεντικού τετραδίου που ο ίδιος έγραψε, 17χρονος τότε, με 54 καλλιγραφικά χειρόγραφα ποιήματά του, χαρισμένο στη 16χρονη αγαπημένη του Λύα Χατζηαδάμου, που τον Ιούλιο του 1955 μετανάστευσε στη Νότιο Αφρική.

(β) Το «Αν θες να μάθεις νέα μου… Ευαγόρας Παλληκαρίδης - Λύα Χατζηαδάμου-Βότση», 360 σελίδων, με το σύνολο της αλληλογραφίας των δύο νέων. Το τελευταίο γράμμα τής το έγραψε απ’ τα κελιά των μελλοθανάτων 7.3.1957, έξι μέρες πριν τον κρεμάσουν κι εκείνη του απάντησε 14.3.1957, προτού μάθει ότι πριν ξημερώσει η 14η Μαρτίου τον είχαν ήδη απαγχονίσει. Το βιβλίο περιέχει επίσης, ως συνέχεια, την αλληλογραφία μεταξύ της Λύας και της αδελφής του Παλληκαρίδη, της Γιωργούλλας.


Α Π Ο τα ποιήματα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, είκοσι επτά, τουλάχιστον, έγιναν τραγούδια:

*Το πρώτο βεβαίως ήταν το «Θα πάρω μιαν ανηφοριά», που πρώτος το μελοποίησε (και τραγουδιόταν ήδη μετά τον απαγχονισμό του Ευαγόρα στα δύο τελευταία χρόνια του αγώνα της ΕΟΚΑ) ο μ. Γιάγκος Σουρουλλάς, πρωτοψάλτης και πρώτος δήμαρχος της Λύσης.

*Δύο ποιήματά του, ανάμικτα, τα συνέθεσε σε εμβατήριο ο μ. Αχιλλεύς

Λυμπουρίδης σε δίσκο 45 στροφών το 1962.

*Δύο ποιήματά του μελοποίησε ο μ. Δημήτρης Λάγιος κι ένα ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, το 1994 στον δίσκο «Των Αθανάτων».

*Έκτο ποίημα μελοποίησε το 1995 ο Κώστας Κακογιάννης, «Όποιον πάρει», στον δίσκο της Διάστασης Λεμεσού «Μνήμες Κύπρος 1955-1995».

*Πέντε άλλα ποιήματα του Παλληκαρίδη μελοποίησε το 1995 ο Μάριος Τόκας, στον δίσκο του «Ψυχή τε και σώματι».

*Δέκα πέντε ποιήματα του Παλληκαρίδη μελοποίησε το 2007 ο Σωτήρης Καραγιώργης, όλα στον δίσκο «Ευαγόρας Παλληκαρίδης στην άκρη τ’ ουρανού»

Λάζαρος Α. Μαύρος

Σχόλια