Τούρκος αξιωματικός:«To πρώτο σχέδιο ήταν απόβαση στην Αμμόχωστο»

Αποκαλυπτική συνέντευξη για τα όσα προηγήθηκαν της τουρκικής εισβολής το 1974, παραχώρησε στο TRT Haber ο Τούρκος συνταγματάρχης Ibrahim Neset İkiz, ο οποίος υπήρξε στην πρώτη ομάδα που πάτησε πόδι στην Κύπρο.
Ερωτηθείς για τις προετοιμασίες της επιχείρησης του Αττίλα, είπε αρχικά πως ο  ναύαρχος Emin Goksan ζήτησε από τις δυνάμεις να μεταφερθούν αμέσως στην Αλεξανδρέττα και τη Μερίνα. Τα πρώτα σχέδια, όπως είπε, ήταν να γίνει απόβαση στο Μπογάζι και την Αμμόχωστο. «Εκεί υπήρξε ένας διοικητής που άλλαξε τη μοίρα της επιχείρησης. Ήταν ο διοικητής της 2ης Τουρκικής Στρατιάς Suat Aktulga, που είπε ‘‘Ας πάμε ανατολικά ή δυτικά της Κερύνειας’’. Αυτή του η σκέψη άλλαξε τη μοίρα της Ειρηνευτικής Επιχείρησης».
«Γνωρίζαμε πολύ καλά τις προετοιμασίες της άλλης πλευράς και ήταν σχηματισμένες οι ακτές της Κύπρου. Θα έπρεπε να χτυπήσουμε από ένα απροσδόκητο μέρος. Επιλέξαμε την παραλία Pladini Levend (προφανώς το Πέντε Μίλι) στο δυτικό τμήμα της Κερύνειας μαζί με τον συνταγματάρχη Ahmet Ozon, αρχηγό του τμήματος αποβίβασης».
Η "ψεύτικη συνοδεία"       
Για τον σχεδιασμό, ο Διοικητής Ναυτικών Επιχειρήσεων, Ναύαρχος Nejat Serim ήρθε στη Μερσίνα και τού είπα ‘‘Σύμφωνα με το δόγμα, ας εφαρμόσουμε μια επιχείρηση ψεύτικης συνοδείας (πλοίων)’’. "Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα", απάντησε. " Έχουμε μια δύναμη 30-35 χιλιάδων ανθρώπων. Φοβάμαι ότι θα έχουμε μηδενική πιθανότητα, αν δεν εφαρμόσουμε το σχέδιο μιας ψεύτικης συνοδείας», είπα. Παρά την έλλειψη ευκαιριών, είχαμε ψεύτικες συνοδείες με τα πλοία. Το Πεντάγωνο, το Λονδίνο, η Αθήνα και η Μόσχα έμειναν έκπληκτοι. Ήμασταν στο πλοίο Ertugrul Sancak. Η εντολή απομάκρυνσης συμφωνήθηκε σε 56 πλοία».
Ερωτηθείς για τη μέρα της επιχείρησης, είπε πως στη Μερσίνα επικρατούσε ενθουσιασμός των Τούρκων. Αφήσαμε τη Μερσίνα με παρελάσεις. Στη γέφυρα, είπα στον Goksan ‘‘Στρατηγέ, σαν μας αποχαιρετάτε, κοιτάξτε τον ενθουσιασμό. Η επιχείρηση της Κύπρου ξεκίνησε, κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει’’. Το βράδυ μείναμε ξύπνιοι και υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός. Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση του τουρκικού στρατού».
«Συγκροτήσαμε το πρώτο κύμα (εισβολής). Μάζεψα το προσωπικό. Μπορεί να αντιμετωπίζαμε απροσδόκητη αντίσταση, τους είπα. ‘‘Πιστεύω ο Αλλάχ ο Μεγαλοδύναμος, θα είναι βοηθός μας’’», είπα.
«Οι φωνές του Αλλάχ»
Αναφορικά με την απόβαση, είπε πως ήταν εφικτή περίπου στις 8:47, όπου προσέγγισαν την παραλία, που υπήρχε πλούσια βλάστηση, και άνοιξαν πυρ. Το πλοίο αποβίβασης και το πλήρωμα προσπάθησε, σύμφωνα με τον ίδιο, να παραμείνει σιωπηρό απαντώντας στη ρίψη πυροβολισμών.  Με τη μορφή επιδρομής, κατεβήκαμε στην παραλία χωρίς οποιαδήποτε απώλεια. Όλος ο κόσμος ξαφνιάστηκε από αυτό». Η αποστολή τους, όπως είπε, βάσει σχεδίου, ήταν να κρατήσουν το παραλιακό μέτωπο μέχρι να φτάσουν και τα υπόλοιπα στρατεύματα.
«Ήμασταν 768 άτομα στο πρώτο κύμα. Οι φωνές του Αλλάχ ακούγονταν στην περιοχή. Και βγήκαμε σαν τον άνεμο, για να κρατήσουμε την ακτή. Ήμασταν στην ακτή στις 8.47. Στις 9:50, οι διοικητές μού μετάφεραν ότι κρατούσαμε την ακτή. Μέχρι τις 10:00, ήρθε η ομάδα μάχης από το 50ό Σύνταγμα», επεσήμανε.
«Το μεσημέρι, ο εχθρός ( Έλληνες της Κύπρου) είχε ανακάμψει και ήταν μια πλήρης επίθεση. Από την πρώτη στιγμή, η άλλη πλευρά προσπάθησε να μας παραπλανήσει με τα πάντα. Τη νύχτα, ο εχθρός δεν ήταν μόνος στην παραλία, αλλά από κάθε πλευρά. Ήταν μια εξαιρετική μάχη». Οι μάχες συνεχίστηκαν μέχρι την αυγή. Την αυγή, τα αεροπλάνα ήταν αναζωογονητικά», κατέληξε, μεταξύ άλλων.
http://www.sigmalive.com/

Σχόλια