Πέτρου Παπαπολυβίου «Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΝΟΠΛΟΝ ΝΥΜΦΗΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ» ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»

Ένα ακόμη εξαιρετικό πόνημα του λαμπρού ιστορικού και αγαπητού φίλου Πέτρου Παπαπολυβίου, με τίτλο «Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΝΟΠΛΟΝ ΝΥΜΦΗΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ» ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ», ήρθε να προστεθεί στην ιστοριογραφία του κυπριακού εθελοντισμού στους εθνικούς αγώνες. Το βιβλίο εντάχθηκε στη σειρά «Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων της Θεσσαλονίκης από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Την σειρά εκδίδει ο εκδοτικός οίκος University Studio Press της συμπρωτεύουσας και περιλαμβάνει εξαιρετικούς συγγραφείς και ειδικούς στα θέματα αυτά έτσι ώστε ο αναγνώστης (ειδικός και μη) να μπορεί να πληροφορηθεί για πρώτη φορά τα κοινωνικο-πολιτιστικά και ιστορικά δρώμενα της εποχής που δεν ήταν ποτέ στο προσκήνιο των ιστορικών καταγραφών, αλλά αποτιμώνται τώρα μετά από πολλά χρόνια δικαιολογημένης προσοχής στα κυρίαρχα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μονογραφία του αγαπητού Πέτρου με σπάνιες πληροφορίες για την παρουσία των Ελλήνων της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη και τη συμβολή τους στο Μακεδονικό Μέτωπο αλλά και στο κίνημα της «Εθνικής Αμύνης» του Ελευθερίου Βενιζέλου. Για τη θεματική αυτής της μονογραφίας γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος στην εισαγωγή του βιβλίου :
«Στη παρούσα έκδοση παρουσιάζεται συνοπτικά η παρουσία, η συνολική προσφορά και οι ανθρώπινες απώλειες των Κυπρίων ημιονηγών στο Μακεδονικό μέτωπο και καταγράφονται οι εντυπώσεις των εθελοντών της μεγαλονήσου της Ανατολικής Μεσογείου από τη στρατιωτική τους εμπειρία στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία. Αντίστοιχη αναφορά γίνεται και στους Έλληνες Κυπρίους εθελοντές στον στρατό της «Εθνικής Αμύνης», και από το καλοκαίρι του 1917 της επανενωμένης Ελλάδας, σαφέστατα πολύ λιγότερους σε αριθμό από τους ημιονηγούς του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος, αλλά με διακριτή παρουσία και στον φόρο αίματος. Και για τις δυο ομάδες των Κυπρίων εθελοντών παρουσιάζονται τα κύρια όπλα στην προπαγάνδα στρατολόγησής τους και ο ρόλος σε αυτόν τον τομέα της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αποικιακής κυβέρνησης και του Τύπου. Σε ιδιαίτερα κεφάλαια καταγράφονται ο απόηχος στη Κύπρο της πυρκαγιάς της Θεσσαλονίκης, του 1917, οι επακόλουθοι έρανοι συμπαράστασης, αλλά και η γενικότερη κυπριακή παρουσία στη δεκαετία του 1910 στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας».
Σπύρος Δημητρίου

Πέτρου Παπαπολυβίου «Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΝΟΠΛΟΝ ΝΥΜΦΗΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ» ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» Εκδόσεις University Studio Press Θεσσαλονίκη 2018.


Βιβλιοθήκη : Δρ. Σπύρου Δημητρίου

Σχόλια