Σπίτι της Κύπρου : Δήμου Χατζημιλτή «Οι γενναίοι του 1955. Μνήμες ενός τομεάρχη του Αγώνα.»

 Δήμου Χατζημιλτή «Οι γενναίοι του 1955. Μνήμες ενός τομεάρχη του Αγώνα.»

Την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018 και ώρα 19: 00 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του αείμνηστου Δήμου Χατζημιλτή «Οι γενναίοι του 1955. Μνήμες ενός τομεάρχη του Αγώνα.» από τις Εκδόσεις Κ. Επιφανίου
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Πέτρος Παπαπολυβίου Αναπληρωτής καθηγητής σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος και ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Κοποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ανδρέας Βοσκός.



 Ο. Δ. Χατζημιλτής, που απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2016, ήταν τομεάρχης Λεμεσού της ΕΟΚΑ για μια τριετία (από τον Ιανουάριο του 1956 μέχρι τις Συμ­ φωνίες της Ανεξαρτησίας), καταζητούμενος από τις αποικιακές αρχές από τον Οκτώβριο του 1956. Ήταν ο το­ τομεάρχης της ΕΟΚΑ με την μεγαλύτερη  θητεία. Απο τον Ιούνιο του 1956 επιφορτίστηκε, πέρα απο τα κα9ήκο­ντα που του αναλογούσαν για τη διοίκηση ενός  τοσο σημαντικού γεωγραφικού και επι­χειρησιακού τομέα, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την προ­σωπική ασφάλεια του αρχηγού της ΕΟΚΑ, Γεώργιου Γρίβα ­ Διγε­ νή, που μετακινήθηκε στη Λεμεσό, ύστερα από την περιπετειώδη διαφυγή του από το Τρόοδος. Μετά το τέλος του Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Δήμος Χατζημιλτής προσλήφθηκε στο διπλωματικό σώμα της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας και υπηρέτησε, για σχεδόν τρεις δεκαετίες, σε νευραλγικές θέσεις: στην αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, και ως πρέσβης στη Μόσχα και κατόπιν στην Αθήνα.

Σχόλια