14 Δεκεμβρίου 1957 : Απερρίφθη τον ψήφισμα για την Κύπρο στην Γ. Σ. των Ηνωμένων Εθνών.

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή
Στις 9 Δεκεμβρίου 1957 άρχισε η συζήτηση του Κυπριακού στην Πολιτική Επιτροπή του Ο.Η.Ε με βάση την ελληνική προσφυγή της 15ης Ιουλίου 1957. Την ημέρα εκείνη, κηρύχθηκε παναπεργία στην Κύπρο. Στην απεργία πήραν μέρος και οι μαθητές, που οργάνωσαν διαδηλώσεις. Την επόμενη μέρα οι μαθητικές διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν και, στη διαδήλωση της Λευκωσίας, οι μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας στην πλατεία της Αρχιεπισκοπής, όπου τραυματίστηκαν δεκάδες μαθητές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Μεταξύ των τραυματισμένων σ’ αυτήν τη συμπλοκή ήταν και ένας Τουρκοκύπριος αστυνομικός. Αυτό έδωσε το πρόσχημα στους Τουρκοκυπρίους για λεηλασίες ελληνικών καταστημάτων στον τουρκικό τομέα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επιβληθεί «κέρφιου» στη Λευκωσία.
Στις 11 Δεκεμβρίου 1957, οι Κύπριοι κατάδικοι της ΕΟΚΑ, που βρίσκονταν στις φυλακές του Λονδίνου, κήρυξαν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης στην προσφυγή για το Κυπριακό στον Ο.Η.Ε. Οι εμπλεκόμενες πλευρές παρέμειναν στις θέσεις τους κατά τη συζήτηση, με την Ελλάδα να δίνει μεγάλη μάχη να περάσει ένα ψήφισμα για το δικαίωμα του κυπριακού λαού στην αυτοδιάθεση.
Στις 12 Δεκεμβρίου η Πολιτική Επιτροπή ενέκρινε το τροποποιημένο Ελληνικό ψήφισμα με 33 ψήφους έναντι 20 και 25 αποχών, στο οποίο εξεφράζετο η διακαής ευχή «όπως αναληφθούν προθύμως περαιτέρω διαπραγματεύσεις και συζητήσεις εν πνεύματι συνεργασίας, προς εφαρμογή του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως του Κυπριακού λαού». Πρακτικά δεν έδινε λύση στο πρόβλημα, αλλά είχε μια πολιτική και ηθική σημασία, γιατί για πρώτη φορά αναγνωριζόταν σε διεθνές επίπεδο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του Κυπριακού λαού.
Η Ελληνική πλευρά εξέφρασε την πικρία της για την αποχή από την ψηφοφορία των Η.Π.Α, καθώς επίσης και για την στάση των συμμάχων της στο Ν.Α.Τ.Ο οι οποίοι καταψήφισαν την Ελληνική πρόταση.
Η Γενική Συνέλευση των Η. Εθών που έγινε στις 14 Δεκεμβρίου 1957 απέρριψε το ανωτέρω ψήφισμα γιατί δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δυο τρίτων. Υπέρ της Ελλάδος ψήφισαν 31 χώρες , 23 εναντίον και 24 αποχές.
Ο Ελληνισμός της Κύπρου άκουσε με αγανάκτηση το αποτέλεσμα αλλά είχε πάρει ήδη τις αποφάσεις του για συνέχιση του Αγώνα μέχρι τέλους. Το ίδιο και ο Διγενής με την ΕΟΚΑ που θα επέστρεφε δυναμικά στις επιχειρήσεις κατά της αποικιοκρατίας.

Πηγές :
Σπύρου Δημητρίου Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας - Διγενής ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Εκδόσεις Πελασγός Αθήνα 2017
Γεώργιος Γρίβας – Διγενής Απομνημονεύματα του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 Εκδόσεις Πελασγός Αθήνα 2013.

Σχόλια