ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ : Παρουσίαση εκδόσεων Δήμου Κυθρέας


Το Σπίτι της Κύπρου και ο Δήμος Κυθρέας σας προσκαλούν τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:00 σε εκδήλωση του Δήμου Κυθρέας.
Μουσικό καλωσόρισμα  με νότες από Ελλάδα και Κύπρο από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αιγάλεω.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Μπίρμπας και ο Δήμαρχος Κυθρέας              Δρ Πέτρος Καρεκλάς.
Θα παρουσιαστούν οι Εκδόσεις Δήμου Κυθρέας, Πρακτικά Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου. Χύτροι-Κυθρέα. Χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, Πολιτισμού και Προσφοράς, Λευκωσία 2016 από τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέα Βοσκό και Κατάλογος Έκθεσης. Κυθρέα, η γη των Χύτρων. Αρχαιότητες, κειμήλια και θησαυροί, Λευκωσία 2016 από την ερευνήτρια κ. Ανθή Πέτσα-Σαββίδου.
Θα προβληθεί απόσπασμα του Ντοκιμαντέρ, Μια περιδιάβαση στην έκθεση Κυθρέα, η γη των Χύτρων. Αρχαιότητες, κειμήλια και θησαυροί.

«Πρακτικά Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου Χύτροι-Κυθρέα. Χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, Πολιτισμού και Προσφοράς», Λευκωσία 2016.
Στον τόμο αυτό περιέχονται οι μελέτες που παρουσίασαν έντεκα διαπρεπείς ομιλητές στο Α' Επιστημονικό Συνέδριο του Δήμου Κυθρέας, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 17 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Δήμου. Η πρώτη ενότητα του Συνεδρίου περιέλαβε εισηγήσεις σχετικές με την Ιστορία της Κυθρέας από τους αρχαίους χρόνους μέχρι την περίοδο της Αγγλοκρατίας, τη συμμετοχή των Κυθρεωτών στους ελληνικούς και παγκόσμιους πολέμους και την αγιολογική μνήμη της Κυθρέας, ενώ στη δεύτερη ενότητα οι ομιλητές καταπιάστηκαν με τα θέματα της πνευματικής ζωής, της βιοποικιλότητας, των νερόμυλων, της ίδρυσης του Δήμου και των οικονομικών δραστηριοτήτων της Κωμόπολης.

«Κατάλογος Έκθεσης. Κυθρέα, η γη των Χύτρων. Αρχαιότητες, κειμήλια και θησαυροί», Λευκωσία 2016.

Μια έκδοση του Δήμου Κυθρέας και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, που συνδιοργάνωσαν την Έκθεση «Κυθρέα, η γη των Χύτρων. Αρχαιότητες, κειμήλια και θησαυροί» σε συνεργασία με άλλους φορείς. Η Έκθεση έλαβε χώρα στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στη Λευκωσία (25.10.2016 - 31.7.2017). Ο Κατάλογος της Έκθεσης περιλαμβάνει, σε 4 ενότητες, φωτογραφίες και λεπτομερή καταγραφή των εκθεμάτων. Στην πρώτη παρουσιάζονται αντικείμενα σχετικά με τον Δήμο και τους δημότες του, τη συμμετοχή τους στους Εθνικούς Αγώνες, τις οικονομικές δραστηριότητες καθώς και την τραγωδία του 1974. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή των Αρχαίων Χύτρων, ενώ στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια και έγγραφα, που αποτυπώνουν την ιστορία της Βυζαντινής και  Μεταβυζαντινής Κυθρέας. Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζονται χρηστικά αντικείμενα σχετικά με την καθημερινότητα των Κυθρεωτών και τις δραστηριότητες στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής τους. Τον Κατάλογο εμπλουτίζουν 13 μελέτες από διακεκριμένους επιστήμονες-ερευνητές σχετικές με την ετυμολογία και γλωσσική εξέλιξη του τοπωνυμίου της Κωμόπολης, την Αρχαία, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή περίοδο, τη σηροτροφία, την κοσμική αρχιτεκτονική, την ξυλογλυπτική, τις εκδόσεις Κυθρεωτών, την ίδρυση και δράση του Δήμου, τον κόσμο και τις σημαντικές οικογένειες της Κυθρέας, τη λαογραφία καθώς και το περιοδικό Ελεύθερη Κυθρέα.

Σχόλια