ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ. Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Κ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.


Με αφορμή το άρθρο του Πέτρου Παπαπολυβίου στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 21 Οκτωβρίου 2017, με τίτλο «Τα Οκτωβριανά»: Η άποψη των ηγετών του ΚΚΚ», δημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο των Σκελέα –Βάτη στον Νέο Ριζοσπάστη ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 1931 όπου τοποθετούνται υπέρ της «ελεύθερης Κυπριακής Εργατο-αγροτικής Σοβιετικής Δημοκρατίας».
Στην ίδια εφημερίδα υπάρχει πλούσια αρθρογραφία γύρω από τα Οκτωβριανά, ξεκινώντας από τις 24 Οκτωβρίου 1931 και κρατά περίπου δυο μήνες. Στην αρθρογραφία παρατηρούμε τις θέσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου, υπέρ της Σοβιετικής Κύπρου και σχόλια για τα Σοβιετικά Βαλκάνια ενταγμένα στην πολιτική της Κομμουνιστικής Διεθνούς για τις εθνότητες . Στον επίσημο τόμο του ΚΚΕ για την περίοδο από το 1929 μέχρι το 1933 Τόμος 3ος Έκδοση Σύγχρονη Εποχή Αθήνα 1975 υπάρχει μια αναφορά για τα Οκτωβριανά στη Κύπρο, στο τέλος του τόμου όπου υπάρχει ένα χρονολόγιο των γεγονότων και μάλιστα η αναφορά είναι λάθος γιατί το τοποθετεί στις 21 Δεκεμβρίου 1931(σελ. 634). Γράφει χαρακτηριστικά : «21 του Δεκέμβρη 1931: Στη Κύπρο ξεσπούν εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες. Στη Λευκωσία ο λαός φτάνει στο Κυβερνείο, που έμενε ο άγγλος αρμοστής βάζει φωτιά στο κτίριο, καταστρέφει πέντε αγγλικά αυτοκίνητα κι’ έρχεται σε σύγκρουση με τις αγγλικές ένοπλες δυνάμεις. Την άλλη μέρα, στις 22 Δεκέμβρη, γίνεται μαζικό συλλαλητήριο με κωδονοκρουσίες. Από την τρίτη μέρα και πέρα αρχίζουν οι συλλήψεις, κατά κύριο λόγο κομμουνιστών. Έγιναν έρευνες σ’ όλες τις επαρχίες και εφαρμόστηκαν σκληρά τρομοκρατικά μέτρα. Στο διαμέρισμα της Λευκωσίας πιάστηκαν 850 πατριώτες, στη Λεμεσό 520 και στην Αμμόχωστο 980.»
Διαβάζοντας κανείς της αρθρογραφία του Νέου Ριζοσπάστη εκείνων των ημερών διαπιστώνει ότι το χρονολόγιο θα πρέπει να γράφτηκε αργότερα γιατί δεν περιέχει τις ακραίες θέσεις γύρω από το εθνικό ζήτημα που ακολουθούσε και το ΚΚΕ τότε, ενταγμένο στην κομμουνιστή Διεθνή(αυτονομήθηκε το 1943).


Σπύρος Δημητρίου

Σχόλια