29 Νοεμβρίου 1959 : Ενθουσιώδη υποδοχή του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα στη Καρδίτσα για το μνημόσυνο υπέρ των Κυπρίων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης της πόλης.

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή
Επίτιμος δημότης Καρδίτσας ανακηρύχθηκε ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας. Ο Διγενής του Έπους της ΕΟΚΑ επισκέφθηκε την πόλη της Καρδίτσας την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 1959 για να παραστεί στο αρχιερατικό μνημόσυνο για τους πεσόντες αγωνιστές του κυπριακού αγώνα.
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σε έκτακτη σύνοδό του αποφάσισε όπως ανακηρυχθεί ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας επίτιμος δημότης της Καρδίτσας. Από την ψηφοφορία απείχαν κατόπιν πιέσεως, οι σύμβουλοι της ΕΡΕ του κυβερνώντας κόμματος του Κ. Καραμανλή, λόγω της σκληρής κριτικής που ασκούσε ο στρατηγός για τους χειρισμού της στο Κυπριακό. Επίσης ασκήθηκαν πιέσεις, ακόμη και παρεμβάσεις της χωροφυλακής προς τους κατοίκους των χωριών που ήθελαν να υποδεχθούν τον ήρωα Διγενή κατά την διέλευσή του από τις περιοχές τους. Εντούτοις όμως τίποτα δεν έγινε κατορθωτό παρά μόνο γι άλλη μια φορά η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή έδειξε όχι μόνο την ενοχή της στο εθνικό θέμα της Κύπρου αλλά και τον αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο κυβερνούσε τον ελληνικό λαό.
Το στρατηγό Γεώργιο Γρίβα υποδέχθηκαν στις 9 η ώρα το πρωί της Κυριακής 29 Νοεμβρίου 1959, στα όρια των νομών Καρδίτσας και Λάρισας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τάκας και Μπλατσούκας, οι πολιτευτές κ.κ. Αναγνωστόπουλος, Κωτούζας, Βασαρδάνης και πολιτευτές της Λάρισας κ.κ. Ράπτης, Σούκος, Γεωργίου και Μπακλατζής. Στη συνέχεια πορεύτηκε οδικώς προς τους Σοφάδες και στη διαδρομή σταμάτησε τρεις φορές σε διάφορα χωριά για να συνομιλήσει με τους κατοίκους οι οποίοι τον παρότρυναν να κατέβει στην πολιτική και στις εκλογές . Ιδιαίτερα συγκινητικοί ήταν οι μικρασιάτες πρόσφυγες, κάτοικοι του χωριού Νέο Ικόνιο όπου έδειξαν στον στρατηγό την άθλια κατάσταση των πλημμυρισμένων χωραφιών τους, τους λασπωμένους δρόμους τους αλλά και την αγανάκτηση που αισθάνονται λέγοντας χαρακτηριστικά «ο Καραμανλής πετάει, τα λεφτά στην Αθήνα», και «δεν έχουν ψωμί, γιατί τους πήραν το σιτάρι με δεκάρες».
Στη κωμόπολη των Σοφάδων τον Διγενή προσφώνησε ο υποστράτηγος ε.α κ. Αντωνόπουλος υπογραμμίζοντας «τον έντονο πόθο του λαού της περιοχής για αλλαγή» και στους Αγίους Θεοδώρους τον υποδέχθηκαν οι πολιτευτές Τρικάλων κ. Καρράς, Αντωνίου, Καλαμπόκας και Αλεξιάδης ηγούμενοι πολυμελούς επιτροπής.
Φτάνοντας στην πόλη της Καρδίτσας χιλιάδες λαού με πλακάτι και φωτογραφίες του Διγενή, ανέμεναν τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ και στην είσοδο της πόλης τον προσφώνησε ο κ. Γ. Βαβλέκης, πρόεδρος της ενώσεως μαχητών ορθοδόξου εθνικής αντιστάσεως η οποία και θα πραγματοποιούσε το μνημόσυνο για τους αγωνιστές της Κύπρου. Ακολούθως συνοδεία πάντα του πολυπληθούς λαού μετέβησαν όλοι δια μέσου των δρόμων και της κεντρικής πλατείας της πόλεως της Καρδίτσας, στην μητρόπολη όπου στις 11 π.μ χοροστατούντων των μητροπολιτών Θεσσαλιώτιδος και Τρίκκης κ.κ. Κυρίλλου και Διονύσου ψάλθηκε επιμνημόσυνος δέηση για τους ήρωες του Έπους της ΕΟΚΑ.
Ο στρατηγός Γρίβας αφού απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες, με δάκρυα στα μάτια ανέφερε τα ονόματά τους τονίζοντας ότι το παράδειγμά τους πρέπει να το μιμηθούν όλοι οι σκλαβωμένοι λαοί. Στη συνέχεια κάλεσε τους νέους της Ελλάδας να φανούν αντάξιοι αυτών των ηρώων.
Μετά το πέρας του μνημόσυνου, ο Διγενής κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και μετέβηκε στη Δημαρχεία όπου του δόθηκε το ψήφισμα της ανακηρύξεώς του σε επίτιμο δημότη της πόλης της Καρδίτσας. Ακολούθως ο στρατηγός κατέθεσε στέφανο στην προτομή του Νικολάου Πλαστήρα παρουσία του αδελφού του κ. Βασίλειου Πλαστήρα.
Ο στρατηγός Γρίβας κατέλυσε στο ξενοδοχείο ¨Κιέριον», όπου δέχθηκε λαικές επιτροπές κατοίκων της πόλης αλλά και των χωριών του νομού και άκουσε τα προβλήματα και τα παράπονά τους. Στη συνέχεια από τον εξώστη του ξενοδοχείου μίλησε στους συγκεντρωμένους που είχαν κατακλίσει την γύρω περιοχή ευχαριστώντας τους για την θερμή υποδοχή και εξαίροντας την φυσιογνωμία του Ν. Πλαστήρα. Στις 1 το μεσημέρι ο Δήμος παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του , όπου ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος κ Αλλαμανής στην πρόποσή του απέτισε φόρο τιμής προς τους πεσόντες Κυπρίους αγωνιστές και υπενθύμισε τους απελευθερωτικούς αγώνες των Θεσσαλών.
Ο στρατηγός Γρίβας μετά το πέρας του γεύματος αναχώρησε για την Αθήνα.

Πηγή : Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» των Αθηνών 29/11/1959 και 1/12/1959

Σχόλια