Ιούνιος 1957 : Ο Διγενής δίνει εντολή στην Π.Ε.Κ.Α να καταγγείλει τις βαναυσότητες των Άγγλων στη Κύπρο.

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή

Στις αρχές Ιουνίου του 1957 ο Αρχηγός έδωσε εντολή στην Π.Ε.Κ.Α (Πολιτική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνος) να προχωρήσει σε καταγγελίες για τις βάρβαρες μεθόδους και τα φρικτά βασανιστήρια που υποβάλουν οι Άγγλοι ανακριτές  τους συλληφθέντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Τις ίδιες καταγγελίες έκανε και ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών, αλλά και Βρετανοί βουλευτές υπέβαλαν ερώτηση για τα βασανιστήρια στη Κύπρο. Ο Διγενής  στα απομνημονεύματα του Αγώνα αποκαλύπτει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή τη βαρβαρότητα:
«Η Κύπρος γέμισε με ανακριτήρια εις τα οποία Άγγλοι ανακριταί, συνεπικουρούμενοι υπό Τούρκων, προέβαινον εις κάθε είδους κακοποίησιν των συλλαμβανομένων ανδρών και γυναικών με σκοπόν την απόσπασιν πληροφοριών ή την εκδίκησιν. Τα βασανιστήρια ετελειοποιούντο διαρκώς, ως αποδεικνύεται εκ των καταθέσεων κακοποιηθέντων, βραδύτερον δε ωργανώθησαν επί επιστημονικής βάσεως και διεξήγοντο υπό πεπειραμένων Άγγλων ανακριτών, παρουσία και Άγγλων ιατρών, οι οποίοι παρηκολούθουν ουχί δια να προσφέρουν ιατρικάς βοηθείας, αλλά ίνα διαπιστώσουν την αντοχήν του βασανιζομένου. Συνεπώς ταύτα δεν ήσαν έργον μερικών θερμοαίμων Άγγλων ανακριτών, αλλά πρέπει να είχον την έγκρισιν της Αγγλικής Κυβερνήσεως, η οποία εφωδίασε τα Κρατητήρια και με το κατάλληλον “βασανιστικόν” υλικόν.... Οι μέθοδοι κακοποιήσεως των Κυπρίων αγωνιστών υπό των Άγγλων θα παραμείνουν εις την Ιστορίαν αιώνιον στίγμα δια την αγγλικήν εν Κύπρω διοίκησιν».
Στις 11 Ιουνίου 1957 ο ραδιοσταθμός Αθηνών σε εκπομπή του κατάγγειλε ότι στην επαρχία της Κυρήνειας Έλληνες θάφτηκαν στο χώμα μέχρι ενός σημείου προκειμένου να ομολογήσουν που βρίσκεται ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ. Μετά από αυτές τις καταγγελίες η αποικιοκρατική κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε ανακοινώσεις με αποτέλεσμα στις 23 Ιουνίου 1957 να υπάρξουν 18 πρόσωπα που να θέλουν να  μιλήσουν και να καταθέσουν γι αυτές τις βαρβαρότητες, πλην όμως φοβόντουσαν ότι οι Άγγλοι μετά θα τους κακομεταχειριστούν. Ο δικηγόρος του Στέμματος(εισαγγελέας) ζήτησε πίστωση χρόνου για να απαντήσει στις απαιτήσεις των μαρτύρων και αφού συνεννοήθηκε με την Κυβέρνηση της Κύπρου δεν δέχθηκε τις προυποθέσεις για να καταθέσουν οι μάρτυρες.
Στην Αθήνα, την 19η Ιουνίου 1957, στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών και μπροστά σε 120 Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη, μιλώντας για τα βασανιστήρια και τις ωμότητες των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος των συλλαμβανομένων και κρατουμένων Κυπρίων. Έθεσε μάλιστα υπόψη των δημοσιογράφων 317 ενυπόγραφες μαρτυρίες των θυμάτων. Η Ελληνική Κυβέρνηση, την 21η Ιουνίου 1957 παρουσίασε το θέμα των βασανιστηρίων των Κυπρίων στον Ο.Η.Ε, ζητώντας να γίνει έρευνα σε βάθος για τις εφαρμοζόμενες μεθόδους των βασανιστηρίων και υπέβαλε καταγγελία στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία συζητήθηκε τον Αύγουστο του 1957 από την ολομέλεια. Η Επιτροπή ανέλαβε την εξέταση 29 περιπτώσεων. Οι καταγγελίες για τις κακομεταχειρίσεις των Κυπρίων προκάλεσαν διεθνή συγκίνηση, με τον παγκόσμιο τύπο να φιλοξενεί άρθρα και ρεπορτάζ γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Τέλος, η Ελλάδα, στις 15 Ιουλίου 1957,  υπέβαλε προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επιστολή, με την οποία ζητούσε να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης, εκτός του ζητήματος της αυτοδιάθεσης, και το ζήτημα της παραβιάσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βαναυσότητας  της Βρετανικής Διοικήσεως εναντίον της Κύπρου.


Πηγές:
Σπύρου Δημητρίου Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας –Διγενής. Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Εκδόσεις Πελασγός Αθήνα 2017
Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα -  Διγενή  Απομνημονεύματα του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 Εκδόσεις Πελασγός  Αθήνα  2013

Βαρνάβα Ανδρέα Ιστορία του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959) Εκδόσεις Ίδρυμα ΕΟΚΑ Λευκωσία 2002

Σχόλια