ΑΘΗΝΑ Συλλαλητήριο 9 Μαίου 1956.για την αποτροπή του απαγχονισμού του Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου.



Στις 9 Μαίου του 1956 έγινε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα για την αποτροπή του απαγχονισμού του Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Η Κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή όπλισε το χέρι της αστυνομίας κατά την σύγκρουση με τους διαδηλωτές, μετά το πέρας του συλλαλητηρίου, μ’ αποτέλεσμα να υπάρξουν 4 νεκροί και 197 τραυματίες.
Χιλιάδες Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Μαίου 1956 όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πρόεδρος του ΠΕΕΚ(Πανελλήνια επιτροπή ενώσεως Κύπρου) εκφώνησε πύρινο λόγο και έθεσε στην διάθεση του Αθηναικού λαού ΨΉΦΙΣΜΑ το οποίο εγκρίθηκε δια βοής. Η πόλη της Αθήνας παρέλυσε γιατί σχεδόν όλοι οι πολίτες μαζί με τους παραγωγικούς φορείς είχαν μαζευτεί στο κέντρο για να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.
ΤΟ ΕΓΚΡΙΘΕΝ ΨΗΦΙΣΜΑ

« Σήμερον 9ην Μαίου 1956, ο Λαός της Ιστορικής Πόλεως των Αθηνών, συνελθών εις πάνδημον συγκέντρωσιν εις την πλατείαν της Ομονοίας και ακούσας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Δωροθέου, Προέδρου της «Πενελληνίου Επιτροπής Ενώσεως Κύπρου» περί σχεδιαζομένης εκτελέσεως των Κυπρίων αγωνιστών Μιχαήλ Καραολή και Ανδρέου Δημητρίου :
1) Επειδή οι απειλούμενοι από τον δι’ απαγχονισμού θάνατον ουδέν αδίκημα κοινού ποινικού δικαίου διέπραξαν, ουδέ απεδείχθη η ενοχή των,
2) Επειδή ουδέν περισσότερον έκαμαν παρ’ ότι παρακινούμενοι υπό των ίδιων των Άγγλων έκαμαν οι Έλληνες κατά την Ναζιστικήν κατοχήν.
3) Επειδή η τυχόν εκτέλεσις των Ελλήνων Κυπρίων πατριωτών θα οξύνη την εν Κύπρω κατάστασιν και θα δημιουργήση χάσμα αγεφύρωτον εις τας σχέσεις των δύο λαών
4) Και επειδή ο Ελληνικός Λαός όπως και σύμπας ο φιλελεύθερος κόσμος θεωρεί τους Μιχ. Καραολή και Ανδρέαν Δημητρίου αγωνιστάς της Ελευθερίας και νέους φλεγομένους από την προς την Πατρίδα αγάπην και τους παρακολουθεί με αισθήματα αγάπης και θαυμασμού
ΨΗΦΙΖΕΙ
Και απαιτεί την ματαίωσιν της αποφάσεως προς εκτέλεσιν των δυο Κυπρίων πατριωτών.
Επιφορτίζει την Εκτελεστικήν Επιτροπήν της ΠΕΕΚ υπό την προεδρίαν του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Δωροθέου, ίνα επιδώση το παρόν Ψήφισμα εις τον πρεσβευτήν της Μεγ. Βρεττανίας όπως διαβιβάση τούτο εις την κυβέρνησίν του».
Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου οι εκπρόσωποι της ΠΕΕΚ κ.κ Καλογερόπουλος, Κωνσταντίνου, Τερμετζής και Παπαιωάννου, πήγαν στην Αγγλική Πρεσβεία και παρέδωσαν το ψήφισμα. Το παρέλαβε το σύμβουλος της πρεσβείας Μπάρεκ απουσιάζοντος του Πρεσβευτή Πήκ. Στη συνέχεια μετάβησαν και στην Αμερικανική Πρεσβεία όπου τους δέχτηκε ο ίδιος ο Πρέσβης κ. Κάννον που παρέλαβε το ψήφισμα και υποσχέθηκε να κάνει ότι μπορούσε καλύτερο για να αποτρέψει την εκτέλεση των δυο Ελλήνων Κυπρίων Πατριωτών.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Καραμανλή έδινε εντολή στην αστυνομία να διαλύσει με βία τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση των όπλων της.
Η Αθήνα αιματοκυλίστηκε με τέσσερις νεκρούς τους : ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΓΕΡΟΝΤΗ, ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ, ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗ και 200 περίπου τραυματίες.

Σπύρος Δημητρίου

Σχόλια