Δημιουργείται αρχείο περιουσιών κατεχομένων

Τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά την τουρκική εισβολή η Κυβέρνηση δρομολογεί την υλοποίηση ενός εξαιρετικά μεγάλου και πολυεπίπεδου έργου, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένου αρχείου καταγραφής των κατεχόμενων περιουσιών και της κρατικής συνδρομής προς εκτοπισθέντες και μη. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, που όπως πληροφορούμαστε, επιδιώκει την ταχύτερη δυνατό ολοκλήρωσή του.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση με απόφασή της (Μάιος 2014), ανέθεσε στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών τη διενέργεια αυτού του έργου. Ο Φορέας υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και το τελικό αποτέλεσμα θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Γεωργιάδη.

Για την υλοποίηση αυτού του δύσκολου έργου, σε πρώτο στάδιο, ο Φορέας απευθύνθηκε στο Τμήμα Κτηματολογίου, που αποτελεί τη βασική πηγή άντλησης των όποιων στοιχείων υπάρχουν.

Το Τμήμα δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία καθώς τα κτηματολογικά μητρώα που αφορούν στις επαρχίες Κερύνειας, Αμμοχώστου και μέρος της Λευκωσίας απολέσθηκαν μετά την τουρκική εισβολή. Το Τμήμα Κτηματολογίου διαθέτει προσωρινά αρχεία, τα οποία δημιούργησε το 1984, όταν τότε οι ιδιοκτήτες (εκτοπισθέντες και μη) κλήθηκαν να δώσουν στοιχεία αναφορικά με την κατοχή ακίνητης περιουσίας (κατοικίες, χωράφια, βιομηχανικά υποστατικά κ.λπ.).

Ασφαλή στοιχεία ως προς την αξία των περιουσιών δεν υπάρχουν καθώς δεν διενεργήθηκε επανεκτίμησή τους, όπως έγινε το 1980 στις ελεύθερες περιοχές. Οι επανεκτιμήσεις ακινήτων στις κατεχόμενες περιοχές γίνονται εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο, όπως μας ανέφεραν στελέχη του Τμήματος Κτηματολογίου, και βεβαίως όταν υπάρχει αίτημα από φορολογούμενο πολίτη για την περιουσία του.

Επίσης, σε ένα δεύτερο πλάνο, σύμφωνα με τους όρους του έργου, ο Κεντρικός Φορέας καλείται να αποτυπώσει διαχρονικά το σύνολο των μορφών κρατικής συνδρομής και το ύψος της δαπάνης. Συγκεκριμένα, οι λειτουργοί καλούνται να καταγράψουν τις δαπάνες κρατικής βοήθειας προς εκτοπισθέντες για σκοπούς στέγασης, που αποτελούν μεγάλο μέρος της προσφυγικής πολιτικής.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, εκτιμάται ότι η δαπάνη για τη στεγαστική πολιτική ανήλθε στα €40-€45 εκατ. Ωστόσο, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι δαπάνες συρρικνώθηκαν σημαντικά και το ύψος τους υποχώρησε γύρω στα €20 εκατ.

Επίσης, άλλες μορφές κρατικής συνδρομής είναι τα επαγγελματικά δάνεια που παραχωρήθηκαν για σκοπούς επαναδραστηριοποίησης και δραστηριοποίησης επιχειρηματιών και ξενοδόχων, όπως και η παραχώρηση γεωργικού κλήρου σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί και η αποτύπωση της εικόνας αναφορικά με την παραχώρηση προς Ε/κ πολίτες υποστατικών σε τ/κ κοινότητες.

Στο πλαίσιο της αποτύπωσης της κρατικής στήριξης, ο Κεντρικός Φορέας θα έχει επαφές με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών, Γεωργίας και Εμπορίου και Βιομηχανίας.


- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/327331/dimiourgeitai-archeio-periousion-katechomenon#sthash.KNq7scHq.dpuf

Σχόλια