Οι Ιουδαίοι της Κύπρου δέχονται επιθέσεις

Οι Αμερικάνοι επιδιώκουν να διαγράψουν όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα
ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των Αμερικάνων, των οποίων η Αστυνομία ακόμα σκοτώνει μαύρους στους δρόμους και όπου οι φυλετικές διακρίσεις παραμένουν στο πετσί τους, κάθε χρόνο κάνει εκθέσεις για τις θρησκευτικές ελευθερίες στις άλλες χώρες. Λες και ο καλός θεός διόρισε την αμερικανική κυβέρνηση και τις πρεσβείες της (διότι από αυτές ξεκινά το κακό) κηδεμόνες της υφηλίου. Προχτές εξέδωσαν έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Κύπρο. Δεν γράφουν για τις 500 εκκλησίες που καταστράφηκαν στα κατεχόμενα, ούτε για όλα τα κοιμητήρια των χριστιανών που βεβηλώθηκαν, ούτε για τα θρησκευτικά κειμήλια που πουλήθηκαν στους λαθρεμπόρους. Ούτε για την απόφαση της ψευδοκυβέρνησης να βάλει περιορισμούς στις επισκέψεις Ελληνοκυπρίων στις εκκλησίες τους.
Για τα κατεχόμενα γράφουν μόνο ότι οι τουρκοκυπριακές «αρχές» ενέκριναν 88 από τα 128 αιτήματα για πρόσβαση σε Ελληνορθόδοξους, Μαρωνίτικους-Καθολικούς και Αρμένικους-Ορθόδοξους χώρους λατρείας στο βόρειο τμήμα του νησιού και ότι ο αριθμός των Χριστιανών προσκυνητών στους οποίους δόθηκε πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους. Πάμε καλά, δηλαδή, αφού αυξήθηκε και ο αριθμός!
Για τις ελεύθερες περιοχές, όμως, η έκθεση περιέχει εξωφρενικά πράματα. Απίστευτα. Και η Κυβέρνηση, η νόμιμη κυβέρνηση, που είναι και στρατηγικός εταίρος των Αμερικανών, πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική πρεσβεία και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Προπάντων, να διερευνήσει πού αποσκοπούν. Διότι, η έκθεση θέλει να
εμφανίσει τους Χριστιανούς της Κύπρου ως τους χειρότερους διώκτες όλων των θρησκειών.
Σε τέτοιο βαθμό, που ανακάλυψαν και επιθέσεις εναντίον της ιουδαϊκής κοινότητας, δηλαδή των Εβραίων. Το γράφω, όπως το μετέφερε το ΚΥΠΕ: «Η ιουδαϊκή κοινότητα κατήγγειλε επεισόδια επίθεσης, φραστικής παρενόχλησης και βανδαλισμών και πως ορισμένες ομάδες θρησκευτικών μειονοτήτων κατήγγειλαν άσκηση πιέσεων για να συμμετάσχουν σε θρησκευτικές τελετές ομάδων της πλειοψηφίας. Μέλη της ελληνοορθόδοξης πλειοψηφίας ορισμένες φορές αντιμετώπισαν κοινωνικό εξοστρακισμό από την ελληνοκυπριακή κοινότητα εάν υιοθετούσαν μια άλλη θρησκεία, περιλαμβανομένου του Ισλαμισμού».
Ακόμα και για τις επισκέψεις στα μουσουλμανικά τεμένη των ελεύθερων περιοχών, όπου η πρόσβαση δεν απαγορεύτηκε και δεν αποτράπηκε ποτέ, βρήκαν να γράψουν ότι «στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές ήταν ανοικτά συνολικά οκτώ τεμένη, σε κάποια, ωστόσο, δεν υπήρχαν ορισμένες διευκολύνσεις». Δηλαδή, σε κάποια δεν υπήρχαν νιπτήρες για να πλένονται οι επισκέπτες, ίσως ούτε και αποχωρητήρια. Κι αυτό είναι σε ίση μοίρα με τις δεκάδες χριστιανικές εκκλησίες, που έγιναν στάβλοι και στρατώνες.
Τι επιδιώκουν με αυτές τις ανοησίες οι Αμερικάνοι, είναι ολοφάνερο. Να διαγράψουν τα όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα ή, τουλάχιστον, να τα ισοσκελίσουν με γελοίες αναφορές για τις ελεύθερες περιοχές. Η αμερικάνικη πρεσβεία, που προφανώς ετοιμάζει την έκθεση, συνεχίζει να υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία. Το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να καλέσει την πρέσβειρα και να απαιτήσει να γίνει διόρθωση. Δεν είχαμε ποτέ στην Κύπρο θρησκευτικό πρόβλημα. Η Άγκυρα και οι εκπρόσωποί της στην Κύπρο (Οζγκιουργκιούν και Ντενκτάς) προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν θρησκευτικό πρόβλημα για να ενισχύσουν το δόγμα των δύο λαών, δύο θρησκειών, δύο κρατών. Και η πρεσβεία του στρατηγικού μας εταίρου, τους προσφέρει έδαφος.
* Στη φωτογραφία, η εκκλησία και το κοιμητήριο του αγίου Θεράποντος στην κατεχόμενη Αγκαστίνα. Το κοιμητήριο είναι διαλυμένο, έσπασαν τους σταυρούς αλλά ακόμα και τις πλάκες από τους τάφους. Η εκκλησία ήταν για δεκαετίες στάνη βοσκών κι έμεναν μέσα στον ναό τα ζώα τους. Τελευταία έκλεισαν τις πόρτες και τα ζώα είναι μόνο στην αυλή. Αλλά, ακόμα και τα κεραμίδια από τη στέγη εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας. Δεν τα εξαφάνισαν άνθρωποι, έφυγαν μόνα τους! Γι΄ αυτό και οι ευαίσθητοι Αμερικάνοι δεν μπορούν να κατηγορήσουν κανέναν για το τι συμβαίνει στα κατεχόμενα.
Άριστος Μιχαηλίδης
«Φιλελεύθερος», 14.8.2016

Σχόλια