«Ιστορία και λογοτεχνία του Αγώνα 1955-1959»: Τριήµερο Διεθνές Επιστηµονικό Συνέδριο από Παν. Κύπρου

Το Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών-Σπουδαστήριο Πετρώνδα (Πανεπιστήµιο Κύπρου) και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διοργανώνουν τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο µε θέµα, «Η ιστορία και η λογοτεχνία του Αγώνα 1955-1959», στις 20 Νοεμβρίου 2015.
Στο Συνέδριο συµµετέχουν επιστήµονες, ιστορικοί και φιλόλογοι, από Πανεπιστήµια της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Ιταλίας και του Καναδά. Σκοπός του συνεδρίου είναι η διερεύνηση συγκεκριµένων πτυχών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα όπως: ο ρόλος της ελληνικής ραδιοφωνίας, το σύστηµα αντικατασκοπίας της ΕΟΚΑ, η πρόσληψη του Αγώνα στην Ελλάδα κ.α. Επίσης θα εξεταστεί η αποτύπωση του αγώνα σε λογοτεχνικά κείµενα των: Γιώργου Σεφέρη, Κώστα Μόντη, Ήβης Μελεάγρου, Walter D’Arcy Cresswell, Ρόδη Ρούφου κ.α. 
Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή, 20 Nοεμβρίου 2015, στις 7:30µ.µ., στην αίθουσα Καστελιώτισσα, στη Λευκωσία και περιλαµβάνει: οµιλία του Νίκου Ξυδάκη, Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δηµοκρατίας, µε θέµα «‘...µε τ’ άνθη της, µε τις σηµαίες της, µε τις πληγές της’Ο απόηχος των δύο πρώτων χρόνων του Αγώνα στην πνευµατική ζωή της Ελλάδος» και οµιλία του Καθηγητή του Πανεπιστηµίου του Λονδίνου, Robert Holland, µε θέµα  «Britain and the CyprusRevolt, 1954-1959: Some Reflections».
Η τελετή έναρξης θα κλείσει µε µουσικό πρόγραµµα από το σχήµα του Ευαγόρα Καραγιώργη που θα παρουσιάσει τραγούδια του Αγώνα. Το συνέδριο θα συνεχιστεί µε έξι συνεδρίες το πρωί και το απόγευµα του Σαββάτου στην αίθουσα Καστελιώτισσα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγµατοποιηθούν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε ιστορικούς χώρους: Κρατητήρια Κοκκινοτριµιθιάς (Παρασκευή 12.30), Φυλακισµένα Μνήµατα (Κυριακή, 9.15), Αχυρώνας Λιοπετρίου (Κυριακή, 11.15). 
Το Συνέδριο στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισµού, το Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών-Σπουδαστήριο Πετρώνδα και το Τµήµα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κύπρου, και τα Κοινοτικά Συµβούλια Λιοπετρίου και Κοκκινοτριµιθιάς. 
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχόλια