18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1955 : Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΔΙΑΤΑΖΕΙ «ΕΞΟΡΜΗΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗΝ»

 Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή


Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 1955 είχε επιλέξει ο Διγενής ως ημέρα έναρξης της επίθεσης με τίτλο : «Εξόρμησις πρός την Νίκην». Ο αρχηγός είχε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια και απο πολλούς μήνες πρίν την καταδρομική επιχείρηση με στόχο στρατιωτικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις. Την ίδια μέρα είχε επιστρέψει και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απο την Αθήνα αφού παρέμεινε εκεί δυο εβδομάδες μετά την επιστροφή του απο τη Νέα Υόρκη.
Ο Διγενής ετοίμασε και τις τελευταίες διαταγές και τα ξημερώματα της 18ης Νοεμβρίου 1955 ξεκίνησε η «Εξόρμησις προς την Νίκην».
Συντονισμένες καταδρομικές ενέργειες απο ομάδες της ΕΟΚΑ κατά των αγγλικών στρατιωτικών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων αλλά και κατά του προσωπικού, συντάραξαν όλη την Κύπρο. Εκρήξεις βομβών έγιναν στην Λευκωσία, στην Πάφο, στη Λάρνακα, την Λεμεσό και στην Αμμόχωστο με αποτέλεσμα των θάνατο και των τραυματισμό αρκετών άγγλων στρατιωτών. Επίσης πολλές καταστροφές έγιναν σε κυβερνητικά κτήρια. Η ίδια δυναμική δράση ακολούθησε και σε κωμοπόλεις και χωρίά έχοντας πάντα στόχο αστυνομικούς σταθμούς και αγγλικά στρατιωτικά οχήματα
.

Πηγή : Λεωνίδα Λεωνίδου Γεώργιος Γρίβας – Διγενής Βιογραφία Τόμος Β΄(1950-1959) Εκδόσεις Προσωπική Λευκωσία 1997

Σχόλια