Πρόσκληση για την τελετή εγκαινίων του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Γουρρίου

Μετά από αίτημα της Κοινότητας Γουρρίου προς την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών για βοήθεια στο στήσιμο ενός Μουσείου Λαϊκής Τέχνης  στο κέντρο της κοινότητάς τους, ανέλαβαν εκ μέρους της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών τη μουσειολογική μελέτη και έκθεση των αντικειμένων, η κ. Πόπη Μουπαγιατζή και δρ Ιωάννης Ηλιάδης. Η όλη προσπάθεια έλαβε χώρα κατά τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο του 2014. Αρκετά από τα αντικείμενα χρειάστηκε να καθαριστούν, να στερεωθούν και να συντηρηθούν. Σε αυτό βοήθησαν σπουδαστές συντήρησης στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βρίσκονταν στην ΕΚΣ για εξάσκηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρασμος. Οι εργασίες συντήρησης έγιναν εκ μέρους της Εταιρείας Κυπριακών με την επίβλεψη του Αντιπρόεδρου της Εταιρείας, δρος Ιωάννη Ηλιάδη και τη συνεργασία του συντηρητή κ. Τάσου Ανδρέου εκ μέρους της Κοινότητας Γουρρίου. 

      Το Γούρρι είναι ένα μικρό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, σε υψόμετρο γύρω στα 800 μέτρα και αριθμεί περίπου 300 κατοίκους. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα που κατά καιρούς έχουν ανακαλυφθεί στην ευρύτερη περιοχή του χωριού πιστεύεται ότι το χωριό παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση από τον 5ο μ.Χ. αιώνα.
       Οι εργασίες συντήρησης αφορούσαν κυρίως την συντήρηση και το στήσιμο των αντικειμένων μέσα στους χώρους του Μουσείου. Έγινε επίσης φωτογράφηση όλων των εκθεμάτων ώστε να δημιουργηθεί κατάλογος όλων των έργων. Η συντήρηση αφορούσε ξύλινα, μεταλλικά και ελάχιστα δερμάτινα αντικείμενα.
Τα εγκαίνια του Μουσείου θα πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή, στις 10:00 π.μ

Σχόλια