Οι Φλαούνες του Πάσχα

Οι Φλαούνες είναι τα παραδοσιακά ψωμιοτύρια και τις φτιάχνουμε το Πάσχα στην Κύπρο.


 http://www.pafostravelguide.com/paphos/flaounes-sto-fourno.jpg

Παραδοσιακά οι Φλαούνες γίνονται κατά τη Μεγάλη Παρασκευή και δεν είναι μια εύκολη δουλειά. Οι προετοιμασίες για τις φλαούνες αρχίζουν συνήθως από την προηγούμενη μέρα και την Παρασκευή τα περισσότερα θηλυκά μέλη της οικογένειας έχουν σηκωθεί από τα ξημερώματα αρχίσουν την προετοιμασία τους.
flaounes cheese in

Τα Παλαιά χρονια έπερναν τις λαμαρίνες με τις φλαούνες στο φούρνο της γειτονιάς, που ήταν ένα παραδοσιακός φούρνος για ψησιμο με ξυλόφουρνο και θα έπρεπε να περιμένουν όλοι οι γείτονες υπομονετικά τη σειρά τους να ψησουν στο φούρνο.

Οι Φλαούνες είναι ψωμιά με τυρί πλούσια σε γεύση ζύμη ψωμιού και γεμίζουν με ένα τυρί με την ονομασία
παφίτικο που έγινε κατά την περίοδο του Πάσχα ειδικά για φλαούνες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να υποκατασταθεί από ένα μείγμα άλλων κυπριακών τυριών, όπως χαλούμι ή κασκαβάλι ή ελληνικά τυριά λαδοτύρι Μυτιλήνης, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα και κάποια κεφαλοτύρι. Το κεφαλοτύρι είναι συνήθως πολύ αλμυρό, οπότε δεν προσθέτουν πάρα πολύ. Κάνουμε τη ζύμη συνήθως περισσότερο από ό, τι χρειάζεται και όσο μείνει φινεταινα κάνει κουλούρια, με την αρωματική αυτή ζήμη.
flaouna filling


Έχω μόλις τελειώσει η διαδικασία της λήψης τους και έκανα 12 μεσαίου μεγέθους φλαούνες με την ποσότητα του αλευριού που χρησιμοποιείτα.

Στην ύπαιθρο τηε Πάφου γίνονται τα ίδια αυθεντικά έθυμα και συνεχίζουν τη παράδοση με τις αυθεντικές παφίτικες φλαούνες.

http://www.pafostravelguide.com/

Σχόλια