1952. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.




Δρ. Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή


Ο Γεώργιος Γρίβας έχοντας αναλάβει απο την επιτροπή αγώνα την προετοιμασία της ένοπλης αντίστασης στην Κύπρο άρχισε να εργάζεται πυρετωδώς. Είχε πάει το πρώτο ταξίδι στην Κύπρο το 1951 και ετοίμαζε τώρα το δεύτερο για να συλλέξει περισσότερα στοιχεία που θα τον βοηθούσαν στην κατάστρωση των σχεδίων του. Επίσης θα είχε και πιο ουσιαστικές επαφές με πρόσωπα που θα αποτελούσαν τα κλειδιά της οργάνωσης στο νησί.
Αρχικά ο Γεώργιος Γρίβας είχε σκεφτεί να μυήσει στην οργάνωση και να δώσει , μάλιστα, και σημαντικές θέσεις , σε Ελλαδίτες έμπιστους συναγωνιστές του, πρώην αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού. Είχε μυστικές συναντήσεις με μερικούς, όπως με τον Γεώργιο Καρούσο, στις οποίες τους ζήτησε να δηλώσουν αν είναι έτοιμοι για μια εθνική αποστολή. Επειδή, όμως , δε θεωρήθηκε πολιτικά ορθό η εμπλοκή της Ελλάδος στον αγώνα της Κύπρου, ο Αρχηγός ουδέποτε τους χρησιμοποίησε αν και περίμεναν το κάλεσμά του. Όλο το βάρος του απελευθερωτικού αγώνα θα έπεφτε στους ώμους των Ελλήνων της Κύπρου.
Στις 3 Οκτωβρίου 1952 με πρόσχημα την υγεία του καταβαίνει στην Κύπρο έχοντας εξασφαλίσει την ανάλογη βίζα απο το Βρετανικό Προξενείο της Αθήνας.. Είχε γράψει στον αδελφό του Μιχαήλ, που ήταν γιατρός, ότι θα έρθει ύστερα απο σύσταση των γιατρών του για ξεκούραση.
Οι Βρετανοί είχαν πληροφορίες ότι κάτι ετοιμάζεται στη Κύπρο και μάλιστα ότι θα ηγείται κάποιος Κύπριος που ήταν ή είναι αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Τη πληροφορία έδωσε ο Βρετανός Νόρμαν Τζόλι ο οποίος απο το 1950 είχε εγκατασταθεί στο Τρίκωμο τόπο καταγωγής του Γεωργίου Γρίβα. Έμεινε εκεί μέχρι το 1954 χωρίς να μπορέσει να εντοπίσει τις κινήσεις του Αρχηγού που έμενε τον περισσότερο καιρό στο σπίτι του αδελφού του Μιχαήλ στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 57 στη Λευκωσία, πάροδο της οδού Λήδρας. 
Ο Γεώργιος Γρίβας περιόδευε στο νησί κάνοντας αποτύπωση του εδάφους, έκανε λεπτομερή αναγνώριση των οροσειρών του Πενταδακτύλου και του Τροόδους για να εξακριβώσει τη δυνατότητα δράσης αντάρτικων μονάδων και έλεγχο των ακτών που θα ήταν κατάλληλες για εκφόρτωση πολεμικού υλικού, κυρίως στην περιοχή της Πάφου. Εξέταζε με ακρίβεια τις εγκαταστάσεις των Βρετανών και επέστρεφε σπίτι για να κρατήσει σημειώσεις. Όταν επέστρεφε για δικαιολογήσει την πολύωρη απουσία

παραπονιόταν για δυνατούς πόνους και ζητούσε να τον δεί γιατρός.
Ο Αρχηγός έμεινε σχεδόν πέντε μήνες στη Κύπρο(μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 1953)και στο διάστημα αυτό συναντήθηκε με τον Πολύκαρπο Ιωαννίδη απο την Κερύνεια, τον Παπασταύρο Παπαγαθαγγέλου που ήταν επικεφαλής της ΟΧΕΝ(Ορθόδοξος Χριστιανική Ένωση Νέων/Νεανίδων), τον Σταύρο Ποσκώτη επικεφαλής της ΠΕΟΝ(Παγκύπριος Εθνική Οργάνωση Νεολαίας) και άλλους. Ο Γρίβας τους ανέθεσε να βρούν και να μυήσουν πρόσωπα με φλόγα και πατριωτισμό για να μπουν στη μάχη του απελευθερωτικού αγώνα κυρίως μέσα απο την ΟΧΕΝ, ΠΕΟΝ και την ΠΕΚ(Παναγροτική Ένωση Κύπρου). Την περίοδο της παραμονής του Γρίβα στο νησί πολλά μέλη απ΄αυτές τις οργανώσεις μυήθηκαν στο επαναστατικό κίνημα απο τους στρατολόγους του αγώνα Παπασταύρο Παπαγαθαγγέλου και Σταύρο Ποσκώτη.

Γράφει ο Διγενής στο ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΑΓΩΝΟΣ ΕΟΚΑ : 
«...Ο Σταύρος Ποσκώτης εκ Λάρνακος και ο Παπασταύρος Παπαγαθαγγέλου ήσαν εκ των πρώτων με τους οποίους ήλθον εις επαφήν κατά την αναγνωριστικήν μετάβασή μου εις Κύπρον(Οκτώβριον 1952-Φεβρουάριον 1953) και την προπαρασκευαστικήν περίοδον τους αγώνος..»
Το Νοέμβριο του 1952 επισκέφθηκε στο Γρίβα και ο Ανδρέας Αζίνας, φοιτητής της Γεωπονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος περνώντας απο την Αθήνα και το γραφείο του Σάββα Λοιζίδη μυήθηκε στα μυστικά της Επιτροπής Αγώνα και του εκμυστηρεύτηκε ο Λοιζίδης ότι ο στρατιωτικός αρχηγός ήταν στη Κύπρο για επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης. Ερχόμενος στη Κύπρο ο Αζίνας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, με τον οποίο συνδεόταν, του ανέφερε την συνάντηση με τον Λοιζίδη και ο Αρχιεπίσκοπος του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες. Έτσι έγινε η συνάντηση και η γνωριμία με τον Αρχηγό στο σπίτι της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου και στη συνέχεια ο Αζίνας έγινε το δεξί χέρι του Διγενή, βοηθώντας τον στις μετακινήσεις του και τις αναγνωρίσεις που έκανε καθώς επίσης και στη προμήθεια χαρτών του νησιού.
Ο Γεώργιος Γρίβας επέστρεψε στη Ελλάδα στις 23 Φεβρουαρίου 1953 ενημέρωσε την Επιτροπή Αγώνα και αμέσως άρχισε συστηματική δουλειά για την εκπόνηση του Γενικού Σχεδίου Αγώνα.

ΠΗΓΕΣ
Γεωργίου Γρίβα-Διγενή ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΑΓΩΝΟΣ ΕΟΚΑ 1955-1959 Εκδόσεις Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή Λευκωσία 1997
.Λεωνίδα Λεωνίδου Βιογραφία Γεωργίου Γρίβα – Διγενή Τόμος Β΄ (1950-1959) Εκδόσεις Επιφανίου Λευκωσία 1997-2009

Σχόλια