Επιτροπή για πάταξη της σύλησης και παράνομης διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο: της Νομικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Τμήματος Τελωνείων, των      Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Εκκλησίας της Κύπρου.

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής θα είναι οι ακόλουθες:
• Ο συντονισμός και η τυποποίηση των διαδικασιών εντοπισμού και επαναπατρισμού παράνομα εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών. Η αναζήτηση, η τεκμηρίωση της προέλευσης και της διακίνησης και η διεκδίκηση πολιτιστικών αγαθών, τα οποία είναι προϊόντα κλοπής, υπεξαίρεσης, παράνομης ανασκαφής ή ανέλκυσης ή έχουν παρανόμως διακινηθεί στο εσωτερικό ή εξωτερικό.
• Η υποβολή εισηγήσεων για σύναψη πρόσθετων συμφωνιών με τρίτες χώρες, ώστε να παρεμποδίζεται η κλοπή, παράνομη εισαγωγή και εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών. Η μελέτη και αξιολόγηση της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
• Ο συντονισμός της ενοποίησης των βάσεων δεδομένων που διατηρούν οι διάφορες υπηρεσίες/οργανισμοί.
• Η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, με θέματα που αφορούν όλες τις πτυχές της παρεμπόδισης της σύλησης και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Ανάμεσα στους βασικούς σκοπούς
των εκδηλώσεων αυτών, θα είναι η ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ κρατών, τόσο της ΕΕ όσο και τρίτων χωρών.
• Η ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών με διάφορους σχετικούς οργανισμούς, όπως EUROPOL,

INTERPOL, EU CULTNET, ICOM, RILO, κ.ά.
• Η έκδοση σχετικών κωδικών καλής πρακτικής προς το κοινό.
• Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, σε θέματα που αφορούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.  Η επιδίωξη ανάπτυξης του διαλόγου μεταξύ του κοινού και των υπηρεσιών/ οργανισμών.

Τα μέλη της Επιτροπής θα διορίζονται από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων για περίοδο πέντε ετών, μετά από υπόδειξη της κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας. Της Επιτροπής θα προεδρεύει ο Διευθυντής Τμήματος Αρχαιοτήτων ή εκπρόσωπός του



- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/politismos-kypros/162/244912/epitropi-gia-pataxi-tis-sylisis-kai-paranomis-diakinisis-tis-politistikis-klironomias#sthash.wQhSbT3d.dpuf

Σχόλια