Ο Γ Γρίβας και η ιδέα του ενόπλου κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα



Δρ. Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή


Ο Γεώργιος Γρίβας από το Μάιο του 1948 είχε αρχίσει να σκέπτεται ότι κάτι διαφορετικό θα πρέπει να γίνει στην Κύπρο αφού οι σύμμαχοι δεν μας ικανοποίησαν μετά το τέλος του πολέμου, σε όλες τις εθνικές διεκδικήσεις. Τα Δωδεκάνησα μόνο είχαν ενσωματωθεί στην Ελλάδα, ενώ η Βόρειος Ήπειρος είχε περιέλθει πλέον στη Σοβιετική σφαίρα επιρροής. Έμενε μόνο η Κύπρος ανοικτή αλλά απ΄ότι φαινόταν οι «σύμμαχοι» άγγλοι δεν ήταν διατεθειμένη να την παραχωρήσουν. Έτσι οι λαοί έπρεπε με άλλο τρόπο να διεκδικήσουν την Ελευθερία τους. Με την ένοπλη αντίσταση.
Τις σκέψεις του αυτές τις μοιράστηκε με τον Κύπριο Δικηγόρο Χριστόδουλο Παπαδόπουλο και τον παρακάλεσε να τις μεταβιβάσει στον Αχιλλέα Κύρου, τον εκδότη της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ που κι αυτός ήταν από την Κύπρο.
Το Ιούνιο του 1948, ο Παπαδόπουλος μετέφερε τις απόψεις του Κύρου στον Γρίβα ότι πρέπει να υπάρξει πίστωση χρόνου στη διπλωματία και η «φίλη» Μεγάλη Βρετανία θα ικανοποιήσει του προαιώνιους πόθους των Ελλήνων της Κύπρου για ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα.
Η ιδέα της ένοπλης αντίστασης δεν έπαψε να απασχολεί το Γρίβα. Ιδιαίτερα μετά το Δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950 και τον τρόπο αντιμετώπισης της Κυπριακής

Αποστολής σε Αγγλία και Αμερική.
Στις αρχές Αυγούστου του 1950, ξανασυναντιούνται ο Γρίβας, ο Κύρου και ο Παπαδόπουλος και παίρνουν την απόφαση να πάει ο τελευταίος στην Κύπρο και να συλλέξει στοιχεία για την δημιουργία ενόπλου απελευθερωτικού κινήματος στο νησί. Τα στοιχεία που έφερε ο Παπαδόπουλος ήταν διαφωτιστικά και ικανοποιητικά. Στις 2 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν για τελευταία φορά οι τρείς τους και ενόψει διπλωματικών ενεργειών θα ανέμεναν συνεχίζοντας όμως την μελέτη πάνω στην ένοπλη αντίσταση.

Στις 13 Οκτωβρίου πέθανε ξαφνικά ο Αχιλλέας Κύρου αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην όλη προσπάθεια.
Τα Χριστούγεννα ο Γρίβας συναντιέται με τον Στρατηγό Κοσμά και του εκθέτει τις απόψεις και τις ενέργειές του. Τον άκουσε με προσοχή και του είπε ότι σύντομα θα του απαντούσε. Ο Χριστόδουλος Παπαδόπουλος θα ήταν ο σύνδεσμός τους.
Στις 27 Ιανουαρίου 1951 ο Στρατηγός Κοσμάς κάλεσε τον Γρίβα και του είπε ότι συμμερίζεται τις απόψεις του για δυναμική λύση στη Κύπρο και ότι θα του συμπαρασταθεί και θα τον συνδράμει σε ότι χρειαστεί. Ο Γρίβας τον ευχαρίστησε και του είπε να μεταφέρει τις απόψεις του στον Στρατάρχη Παπάγο για να γνωρίζουν τις θέσεις του.
Ανάλογες προτάσεις ενόπλου αγώνα στη Κύπρο έγιναν αργότερα και απο την πρώην Υπουργό Γεώργιο Στράτο αλλά και απο του Κύπριους Σάββα και Σωκράτη Λοιζίδη.
Τον Μάιο του 1951 ο Γρίβας πηγαίνει στην Κύπρο για να εξετάσει ο ίδιος τις συνθήκες διεξαγωγής ενόπλου αγώνα. Το νερό είχε μπεί στο αυλάκι....




Πηγές : Απομνημονεύματα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή Εκδόσεις Πελασγός Αθήνα 2014.
Λεωνίδα Λεωνίδου Βιογραφία Γεώργιος Γρίβας – Διγενής Τόμος Β΄ Εκδόσεις Επιφανίου Λευκωσία 1997-2009

Σχόλια