ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ : Παρουσίαση του βιβλίου Με οδηγό την ιστορική μνήμη. Σύμμικτα 1992-2014 και απόψεις Καθηγητών του Παντείου Πανεπιστημίου για συναφή θέματα Πρόλογος: Καθηγητής Κλεομένης Σ. Κουτσούκης του Ιωάννη Χρ. Ιακωβίδη

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:30 θα παρουσιαστεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, το βιβλίο Με οδηγό την ιστορική μνήμη. Σύμμικτα 1992-2014 και απόψεις Καθηγητών του Παντείου Πανεπιστημίου για συναφή θέματα Πρόλογος: Καθηγητής Κλεομένης Σ. Κουτσούκης του δρος Ιωάννη Χρ. Ιακωβίδη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση.
Η Κύπρος ως η ιδιαίτερη πατρίδα του γράφοντος και η Κωνσταντινούπολη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ο Ελληνισμός της Αιγύπτου και της εν γένει Διασποράς, η ταυτότητα και η ένταξη των προσφύγων στην ελλαδική κοινωνία, τα πολιτιστικά, εθνικά και άλλα συναφή θέματα και ο προβληματισμός για την τρέχουσα πολύμορφη κρίση, που διέρχεται ο Ελληνισμός στο σύνολό του, αποτέλεσαν το έναυσμα για τη συγγραφική του δραστηριότητα, έκφραση της οποίας είναι και το παρόν πόνημα, που διαιρείται σε δύο μέρη: το πρώτο περιλαμβάνει τον Πρόλογο του Ομότιμου Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Κλεομένη Σ. Κουτσούκη, την Εισαγωγή και κείμενα του συγγραφέα από το 1992 έως το 2014. Όλα, σχεδόν, τα ανωτέρω συνοδεύονται από ενδεικτική βιβλιογραφία. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει αποσπάσματα έργων νυν και διατελεσάντων Καθηγητών του Παντείου με θεματική, όπως περίπου του πρώτου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Κλεομένης Σ. Κουτσούκης Ομότιμος Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο κ. Γεράσιμος Καραμπελιάς Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου και ο κ. Λάμπρος Καλαρρύτης Διευθυντής Σύνταξης, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1.


Ο Δρ. Ιωάννης Χρ. Ιακωβίδης κατάγεται από την κατεχόμενη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας. Είναι απόφοιτος του (εξαταξίου) Παγκυπρίου Γυμνασίου Αρρένων Κύκκου (1974). Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή (Τμήματα: Φιλολογικό και Ιστορικό) του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο το 2000 από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου, όπως και το διδακτορικό του με Άριστα (2006). Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών για την Επικοινωνία και τον Πολιτισμό του Παντείου Πανεπιστημίου. Αρθρογραφεί στο εβδομαδιαίο περιοδικό Επίκαιρα και συνεργάζεται με τα περιοδικά Ενατενίσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας, Αρχείο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών και τα Αιτωλικά. Κείμενά του έχουν αναρτηθεί στο ιστολόγιο Μεταρρύθμισις. Μετέχει με εισηγήσεις του σε αρκετά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Είναι συγγραφέας έργων που αφορούν κυρίως στον Ελληνισμό της «καθ’ ημάς Ανατολής» και την Κύπρο.

Σχόλια