ΒΙΒΛΙΟ : ΡΕΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΦΥΛΑΚΩΝ

Με τον Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη

Όποιος διαβάσει τα «Τετράδια των Φυλακών», θα βγάλει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο Ρένος Κυριακίδης ήταν γεννημένος αγωνιστής και παραμένει ακόμα στα 83 χρόνια ακμαίος και γεραρός

«Τετράδια των Φυλακών» είναι το νέο ιστορικό βιβλίο του Τομεάρχη «Ρωμανού» της ΕΟΚΑ και συνταξιούχου εκπαιδευτικού Ρένου Κυριακίδη. Κύριος κορμός του βιβλίου είναι κείμενα που έγραψε ο ίδιος ή έγραψαν άλλοι γι’ αυτόν, όταν ήταν κατάδικος στις φυλακές Wormwood Scrubs της Αγγλίας, γι’ αυτό κι έδωσε στο βιβλίο τον τίτλο «Τετράδια των Φυλακών». Εκεί όπου εξέτισαν το τελευταίο στάδιο της πολύχρονης φυλάκισής τους έξι από τους επικίνδυνους βαρυποινίτες αγωνιστές της ΕΟΚΑ.
Εκεί όπου βρίσκονταν δεσμώτες και αγωνιστές της Ιρλανδίας, ανάμεσα στους οποίους και ο αείμνηστος στρατιωτικός ηγέτης του ΙΡΑ, Sean Mc Stiofain, που αναδείχθηκε θερμός υποστηρικτής του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ και εκτιμητής του Αρχηγού της Οργάνωσης Διγενή, του οποίου σε πολλές περιπτώσεις έπλεξε το εγκώμιο. Ο Μάκστιοφεϊν, που πέθανε το 2001 σε ηλικία 73 χρονών, παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του υποστηρικτής των αγώνων του λαού μας για εθνική αποκατάσταση.

Οι επιστολές που έστειλε και πήρε ο δεσμώτης αγωνιστής στις αγγλικές φυλακές αποτελούν απαύγασμα των εθνικών και θρησκευτικών του φρονημάτων, καθώς και των οραματισμών του για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη με τη Μάνα Ελλάδα. Αδελφός του φλογερού δεσπότη της Κερύνειας και ακατάβλητου αγωνιστή της Ένωσης Κυπριανού, δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του με άλλα πιστεύω και άλλους προσανατολισμούς ο «Ρωμανός της Πιτσιλιάς». Όποιος διαβάσει τα «Τετράδια των Φυλακών» θα βγάλει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο Ρένος Κυριακίδης ήταν γεννημένος αγωνιστής και παραμένει ακόμα στα 83 χρόνια ακμαίος και γεραρός.

Σαν βέρος Κακοπετρίτης δεν μπορούσε ο Ρένος να μην περιλάβει στο βιβλίο του και κείμενα- ενθυμήματα που έγραψε για την παιδική του ζωή, μέσα στα μοσχοβολημένα περβόλια των καρποφόρων δέντρων της λατρευτής του γενέτειρας. Πολύ περισσότερο θα ήταν αδιανόητο να μη γράψει κάτι και για τις ξόβεργες, που ήταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια το κύριο χειμερινό επάγγελμα του συνόλου σχεδόν των κατοίκων της Κακοπετριάς. Τα ονόματα και οι χαρακτήρες που ιστορεί ο Ρένος στα διηγήματα-ενθυμήματα της παιδικής του ηλικίας είναι υπαρκτά και οι παλαιότεροι Κακοπετρίτες συχνά αναφέρονται στον Χαμπή τον Τρυφερό, τη Δεσποινούν του Καννούρα και την Πιστούν του Πηλλακκούρη, που είχε το σπίτι της έξω από το χωριό, στο δρόμο προς το Αποθέρι, μέσα στα χωράφια από μηλιές και χρυσομηλιές.
Τα «Τετράδια των Φυλακών» διανθίζονται με φωτογραφίες και πολλά χειρόγραφα που αναφέρονται στο βιβλίο, όπως επιστολές που έγραψε και απαντήσεις που πήρε ο συγγραφέας όταν ήταν δεσμώτης. Οι επιστολές αυτές πρέπει να περιληφθούν στα κειμήλια του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ και να εκτίθενται εσαεί, για να τα βλέπουν οι επισκέπτες μαζί με τόσα άλλα και ν’ αναλογίζονται, πόσο υπέροχος ήταν εκείνος ο Αγώνας, που η λάμψη του καταυγάζει ακόμα της παγκόσμιας ιστορίας το στερέωμα.
http://www.sigmalive.com/simerini
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Σπιτιού της Κύπρου την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015 στην Αθήνα.


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ : Δρ. Σπύρου Δημητρίου

Σχόλια