Αγγεία και κοσμήματα βρέθηκαν σε αρχαϊκό τάφο στην περιοχή Περβολιά

Κόγχες με μικρά αγγεία και μικρά χάλκινα κοσμήματα βρέθηκαν σε ασύλητο αρχαϊκό τάφο, που ανασκάφηκε στην περιοχή Περβολιά στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή Κιτίου και Σαλαμίνας, υπό τη διεύθυνση της δρας Sabine Fourrier, πραγματοποίησε τον Οκτώβριο του 2014 την τρίτη ανασκαφική περίοδο στη νεκρόπολη στη θέση Περβολιά στη Λάρνακα, με κύριο στόχο την ανασκαφή του αρχαϊκού τάφου, του οποίου ο δρόμος είχε μερικώς ερευνηθεί το 2013.

Ο τάφος ήταν ασύλητος. Αποτελείτο από ένα μεγάλο δρόμο, ενώ ο ταφικός θάλαμος είχε το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με τους μικρότερους τάφους της κλασικής περιόδου. Δεκαεπτά άτομα είχαν ενταφιαστεί στο θάλαμο. Οι περισσότερες ήταν πρωτογενείς ταφές, αλλά δευτερογενείς ταφές βρέθηκαν εντός ενός μεγάλου αμφορέα της Δίχρωμης Γραπτής κεραμικής. Ο αμφορέας περιείχε τα οστά δύο ατόμων, ενός ενήλικα περίπου 20 ετών και ενός παιδιού 8-10 ετών.

Τα κεραμικά αγγεία που βρέθηκαν μέσα στο θάλαμο και το δρόμο του τάφου χρονολογούνται στην Κυπρο-Αρχαϊκή Ι περίοδο. Επίσης, βρέθηκαν πολλά λεπτότεχνα, εισηγμένα, φοινικικά αγγεία, όπως αμφορείς, πρόχοι Δίχρωμης και Ερυθρόχριστης κεραμικής και πιάτα τύπου «Samaria ware».

Δύο δρόμοι εντοπίστηκαν στα δυτικά του αρχαϊκού τάφου που ανήκουν σε ημιτελείς τάφους. Όταν λαξεύτηκαν στον βράχο στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., οι άνθρωποι της εποχής φαίνεται ότι είχαν ξεχάσει την ύπαρξη του μεγάλου αρχαϊκού τάφου.

Άλλος ένας αρχαϊκός τάφος εντοπίστηκε στη βορειοδυτική πλευρά της ανασκαμμένης περιοχής. Ανασκάφηκε μόνο μερικώς ο δρόμος. Η αρχική επίχωση διατηρήθηκε στην ανατολική πλευρά του δρόμου, αλλά ένας μεγάλος λάκκος καταλάμβανε τη δυτική του πλευρά. Όπως φαίνεται

από το υλικό που συλλέχθηκε από το λάκκο, έγινε ήδη σύληση από την αρχαιότητα.

Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο, βρέθηκαν πάλι κόγχες λαξευμένες μέσα στα τοιχώματα των δρόμων, οι οποίες περιείχαν, ως συνήθως, μικρά αγγεία και μικρά χάλκινα κοσμήματα. Δύο ασυνήθιστες κόγχες εντοπίστηκαν στα νότια της ανασκαμμένης περιοχής. Ήταν λαξευμένες, όχι στα τοιχώματα ενός δρόμου, αλλά στην επιφάνεια του βράχου, χωρίς σαφή συσχετισμό με συγκεκριμένο τάφο. Περιείχαν μικρά αγγεία ακόσμητης κεραμικής και χρονολογούνται στην Κυπρο-Κλασική περίοδο (4ος αιώνας π.Χ.).


/www.philenews.com

Σχόλια