Σε αντικατάσταση των απολυτηρίων στρατού μερίδας στρατιωτών του 361 Τάγματος Πεζικού, οι οποίοι πολέμησαν και αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, και στα απολυτήρια των οποίων αναγραφόταν ότι ήταν άγνωστες οι συνθήκες αιχμαλωσίας τους καθώς επίσης και η διαγωγή τους κατά την αιχμαλωσία, προτίθενται να προχωρήσουν Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας στην οποία συζητήθηκε το θέμα.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι μετά από 40 χρόνια και μετά την παρέμβαση της Επιτροπής αποκαθίσταται το αυτονόητο.
Όπως εξήγησε, «οι αιχμάλωτοι πολέμου που υπηρετούσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής τη στρατιωτική τους θητεία και αιχμαλωτίστηκαν, όταν λάμβαναν το απολυτήριο τους από το στρατό αναγραφόταν στο απολυτήριο ότι ήταν άγνωστος ο λόγος για τον οποίο αιχμαλωτίστηκαν αλλά και ότι ήταν άγνωστη η διαγωγή τους κατά τη διάρκεια αιχμαλωσίας», πράγμα που «σήμαινε ότι περίπου οι άνθρωποι αυτοί είτε παραδόθηκαν στον εχθρό είτε ότι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και προδότες».
Ο κ. Βαρνάβα σημείωσε πως σήμερα η πολιτεία, μέσω ΓΕΕΦ και ΥΠΑΜ, έρχεται να αποκαταστήσει την αδικία, ανακαλώντας παράλληλα και σχετική, «απαράδεκτη» προηγούμενη επιστολή του ΓΕΕΦ (πρώην Υπαρχηγού ΕΦ).
Συμπλήρωσε πως ως εκ τούτου προχωρεί η διαδικασία της αντικατάστασης των απολυτηρίων, η οποία, όπως ανέφερε, θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο λιτής τελετής, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του ονόματος των επηρεαζόμενων.
Από την πλευρά του ΔΗΣΥ ο Βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Μιχαηλίδης, αφού συνεχάρη τα Μέλη της Επιτροπής (Πρόεδρο Γιώργο Βαρνάβα και Βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα) που ενέγραψαν το θέμα, αλλά και την Κυβέρνηση και την ΕΦ που αποκαθιστούν, όπως είπε, μια αδικία 41 τόσων χρόνων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι αυτοί θα αισθανθούν δικαιωμένοι μετά από τόσες δεκαετίες.
«Η ικανοποίηση μας είναι πάρα πολύ μεγάλη και αισθάνομαι ότι η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει με αυτό τον αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο να αντιμετωπίζει αυτού του είδους τα θέματα» πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος του ικανοποίηση για το γεγονός, όπως είπε, ότι η πολιτεία, 41 χρόνια μετά, προχωρεί στην αποκατάσταση μιας αδικίας εξαλείφοντας το στίγμα του προδότη από ανθρώπους οι οποίοι είναι ζωντανοί ήρωες.
«Αναφέρομαι στο θέμα της αποκατάστασης του ονόματος, της τιμής κάποιων αιχμαλώτων πολέμου του ΤΠ361 στα απολυτήρια των οποίων αναφέρεται ότι δεν είχαν εξακριβωθεί οι συνθήκες αιχμαλωσίας και η διαγωγή τους κατά την αιχμαλωσία» ανέφερε.
Δήλωσε ακόμη ότι το ΥΠΑΜ έχει ανακαλέσει απόφαση του προηγούμενου Υπαρχηγού της ΕΦ και θα προχωρήσει στην έκδοση νέων απολυτηρίων στρατού τα οποία και θα παραδοθούν στο πλαίσιο ειδικής τελετής.
Ο εκπρόσωπος τέλος των αιχμαλώτων του 361ΤΠ Αντώνης Χαραλάμπους δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ευχάριστο γεγονός το οποίο χαροποιεί όλους όσοι διετέλεσαν αιχμάλωτοι κατά το 1974, το οποίο θα αποκαθιστά τα ονόματα μας.
Εξήγησε ότι με τα απολυτήρια στρατού που τους είχαν δοθεί το 1975 είχαν στιγματιστεί και ευχαρίστησε την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και το ΓΕΕΦ για την κατανόηση που έδειξαν στο αίτημα τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου