Άγιος Γεώργιος Κοντός ―Ιερά Μονή και εκκλησία

stgeorgechurch1Η παλαιότερη ιστορία της Μονής Αγίου Γεωργίου του “Κοντού” δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη, παρ’ ότι έμμεσες μαρτυρίες υποδηλώνουν πολύχρονη παρουσία της.
stgeorgeiconΕκτός από τη θρησκευτική σημασία του ναού, στην περιοχή οργανώνονταν ―ίσως από τα μέσα του 19ου αιώνα― δύο μεγάλες πανηγύρεις (3 Νοεμβρίου “του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου”, και 23 Απριλίου) με αξιόλογη οικονομική σημασία, ιδιαίτερα για την εμπορία ζώων.  
stgeorgefairΗ πανήγυρη της 3ης Νοεμβρίου 1923
Πιο κάτω γίνεται προσπάθεια χρονολογικής καταγραφής ενδεικτικών
ημερομηνιών της παλαιότερης ιστορίας της Μονής :
1779 Κώδικας της Μονής (από μαρτυρίες που αναφέρονται σε κώδικα αυτής της ημερομηνίας, ο οποίος έχει χαθεί).
1818 Ιερομόναχος Άνθιμος, ενοικιαστής της Μονής (Από επιγραφή σε επάργυρο κάλυμμα εικόνας της Μονής: “Αργυροκοσμήθη η παρούσα εικών του Αγίου ενδόξου Μεγαλ. Γεωργίου του Τροπαιοφόρου επί αρχιθύτου εκ κώμης Καϊμακλή εις μνημόσυνον αυτού και των γονέων και του επιστατούντος Ανθίμου ιερομονάχου και των εισερχομένων εν τη αυτή Μονή ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών 1818”).
1833 Επί αρχιερατείας του Μητροπολίτη Κιτίου Λεοντίου Β΄ κατεδαφίζεται το παλαιό κτίσμα της Μονής και αρχίζει η ανέγερση νέου.
1834 Ολοκληρώνεται η ανέγερση του νέου ναού.
1840 Ο Χατζηκονόμος Μελέτιος, από τα Λεύκαρα, αναλαμβάνει τη διαχείριση.
stgeorgeinterior1853 Ολοκληρώνεται ο εξοπλισμός του εσωτερικού του ναού.
1859, 8 Μαΐου Ο Μητροπολίτης Κιτίου Μελέτιος εκδίδει εκχωρητήριο έγγραφο με το οποίο τη διαχείριση της Μονής αναλαμβάνει διαχειριστική Επιτροπή.
1872 Επάνω στην κύρια είσοδο του ναού τοποθετείται τοιχογραφία και η ακόλουθη κτιτορική επιγραφή: “Ανηγέρθη εκ βάθρων ο πάνσεπτος και πανίερος ούτος ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, επιστασία και δαπάνη του πανοσιοτάτου κυρίου Μελετίου οικονόμου εκ Λευκάρων της κώμης, ομού δε και συνδρομή πάντων των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών. Ήρχισεν εν έτει ΑΩΛΓ [1833], αρχιερατεύοντος του αοιδίμου Λεοντίου και ετελείωσεν εν έτει ΑΩΓΔ [1834].Τα δε εν τω ναώ εν έτει ΑΩΝΓ [1853], αρχιερατεύοντος του Πανιερωτάτου Κυρίου Κυρίου Μελετίου του εξ Ομόδους της κώμης”.
1886 Ανακαινίζεται η Μονή [εφημερίδα Ένωσις B’ 71 19/1 Mαΐου 1886)]
1900 Ύδρευση της Μονής με διασωλήνωση από δωρεά Δημοσθένη Μιτζή. Προς τιμήν του στήνεται προτομή της μητέρας του Μαρίας Χ. Μιτζή.
stgeorgefront1
stgeorgefront2
1922 Κατεδάφιση παλαιών κελιών και ανέγερση νέου περίβολου και προπυλαίων.
stgeorgeside1923 Ανέγερση διαμερισμάτων ανατολικής πλευράς.
1926 Πεθαίνει ο εφημέριος Γεώργιος Μαρκαντωνίου, σε ηλικία 70 χρόνων, με σαραντάχρονη υπηρεσία στη Μονή.
1954, 30 Μαΐου Αποκαλυπτήρια προτομής Φιλίου Ζαννέτου από τον Aρχιεπίσκοπο Mακάριο Γ”, παρουσία των Mητροπολιτών Kιτίου και Kυρηνείας, του Xωρεπισκόπου Σαλαμίνος, των Hγουμένων Kύκκου, Aγίου Nεοφύτου και Xρυσορροϊατίσσης, των Δημάρχων Λευκωσίας, Πάφου, Kυρηνείας, εκπροσώπων Λεμεσού, Aμμοχώστου, πολλών Oργανώσεων και πλήθους κόσμου. Kύριος ομιλητής ο Σπύρος Πετρακίδης.

http://larnaka.wordpress.com/

Σχόλια