ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο Κυριάκος Μάτσης συνδέθηκε ιδιαίτερα με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Ο κύπριος ήρωας αποφοίτησε από την Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1952.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τίμησε ιδιαίτερα το πνευματικό του τέκνο, με την κατασκευή μνημείου του στο χώρο απέναντι από τη Γεωπονική και Δασολογική Σχολή. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τέλεσε, στις 5 Δεκεμβρίου 1976, ο πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Δεληγιάννης.
Το 1988 η Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Θεσσαλονίκης είχε την πρωτοβουλία να εισηγηθεί στον τότε πρύτανη του ΑΠΘ , Δημήτρη Φατούρο, την ανέγερση προτομής του Κυριάκου Μάτση στο χώρο του μνημείου του ήρωα.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής τέλεσε στις 2 Απριλίου 1989 ο Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Φιλίππου.



7. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Ο ανδριάντας του ήρωα Κυριάκου Μάτση δεσπόζει και στην πλατεία Νέας Κρήνης στην Καλαμαριά μετά από απόφαση του Δημάρχου της πόλης Χριστόδουλου Οικονομίδη και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μακριώτης στις 19 Σεπτεμβρίου 2002.

Ο Κυριάκος Μάτσης τιμήθηκε από δεκάδες πόλεις της Κύπρου και της Ελλάδας με την ονομασία οδών, ενώ στην Αθήνα υπάρχει συνοικιακό Αθλητικό Κέντρο που φέρει το όνομά του.
Τα πιο πάνω είναι ελάχιστα δείγματα τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον ήρωα Κυριάκο Μάτση.


http://www.kyriakosmatsis.com.cy/

Σχόλια