Αντώνης Ριαλάς: Ένας πεσών καταδρομέας, που ξεχώρισε

Μ. Οικονομίδης: «Εσταυρωμένοι οικείοι οι συγγενείς των νεκρών»
022
Στον επιμνημόσυνο λόγο του προς τους πεσόντες συναδέλφους του καταδρομείς, στην Αγία Σοφία Στροβόλου (είδηση ανωτέρω), ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Μάκης Οικονομίδης, τόνισε ότι ο Σύνδεσμος καταθέτει τον απεριόριστο σεβασμό του στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των μονάδων Καταδρομών, του Πυροβολικού, των Τεθωρακισμένων, «μα και σ’ όλους εκείνους που έπεσαν στη δυσμένεια της τύχης από κάποιο πονηρό πνεύμα ενός αθέατου εχθρού.»
Παράλληλα, ψέγοντας την Πολιτεία για τη μεγάλη καθυστέρηση στην απότιση τιμής στους νεκρούς καταδρομείς, ο κ. Οικονομίδης, αφού προσφώνησε τους συγγενείς τους ως «εσταυρωμένους οικείους των πεσόντων αδελφών μας», υπέδειξε ότι «η οφειλόμενη στάση από την Πολιτεία έναντι στους πεσόντες στο πραξικόπημα κληρωτούς καταδρομείς σε ουδεμία περίπτωση συνεπάγεται την αθώωση του πραξικοπήματος.»
Στη συνέχεια, κάνοντας ονομαστική αναφορά στους 12 πεσόντες στο Προεδρικό,
ο κ. Οικονομίδης υπενθύμισε το λακωνικό πόρισμα της επίσημης ανάκρισης, που έγινε για το χαμό τους: «Εφονεύθησαν κατά τας επιχειρήσεις της Εθνικής Φρουράς εν Λευκωσία την 15ην Ιουλίου 1974, ευρισκόμενοι εν υπηρεσία, εν διατεταγμένη τοιαύτη και ένεκεν ταύτης», για ν’ ακολουθήσει, την επόμενη μέρα, η εναπόθεσή τους σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά του Μάκη Οικονομίδη στον καταδρομέα Αντώνη Ριαλά. Είπε γι’ αυτόν, συγκεκριμένα:
«Ο καταδρομέας Αντώνης Ριαλάς, από την Καλοψίδα, τραυματίστηκε κατά την επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα τραύματά του δεν ήσαν θανάσιμα. Έτυχε να τον σκεπάσει σαν ασπίδα το άψυχο κορμί του επί κεφαλής ανθυπολοχαγού Αντώνη Παντοπώλη!
»Ο Αντώνης Ριαλάς νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και, μόλις εκδηλώθηκε η εισβολή, πέντε μέρες αργότερα, εγκατέλειψε κρυφίως το Νοσοκομείοκαι έσπευσε να ανταμώσει τους συντρόφους του στον Άγιο Χρυσόστομο, στην ηρωική 32 Μοίρα Καταδρομών. Πολέμησε γενναία και τραυματίστηκε και πάλι στο θυσιαστήριο της «Άσπρης Μούττης». Μεταφέρθηκε για ανάρρωση στο στρατόπεδο της Τύμπου κι όταν, στις 14 Αυγούστου ξέσπασε ο δεύτερος Αττίλας, μη προλαμβαίνοντας τη μονάδα του, έσπευσε ξανά ως εθελοντής πολεμιστής στην πρώτη γραμμή του πυρός στο 211 Τάγμα Πεζικού. Εκεί στο Καϊμακλί, ενώ μετέφερε τραυματία συμπολεμιστή του, στις 15 Αυγούστου, δέχθηκε θανατηφόρο τελικά εχθρικό βόλι!..»
http://nikospa.wordpress.com/

Σχόλια