Οι Κύπριοι εθελοντές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου Παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, στις 7.00, στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου (εισαγωγή – επιμέλεια), Οι Κύπριοι εθελοντές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου: Τα Μητρώα, οι Κατάλογοι και ο Φόρος του Αίματος. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, Λοΐζος Δημητρίου και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής.
Θα ακολουθήσει προβολή δεκάλεπτου αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ «Οι Βετεράνοι» του σκηνοθέτη Χάρη Θεραπή και η παρουσίαση του βιβλίου από τον ιστορικό Νικόλα Μανιτάκη, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, γιο εθελοντή του Β΄ Παγκοσμίου
πολέμου.
Το βιβλίο εκδόθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και την Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Κυπρίων Εθελοντών Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η έκδοση αποτελούσε ένα παλαιό αίτημα των Κυπρίων βετεράνων, που έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη πολεμική αναμέτρηση στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά και μια βιβλιογραφική ανάγκη για την κυπριακή ιστοριογραφία.
Στον τόμο δημοσιεύονται τα ονοματεπώνυμα των 16.624 Κυπρίων στρατιωτών του «Κυπριακού Συντάγματος» και της «Κυπριακής Εθελοντικής Δυνάμεως» που υπηρέτησαν στη διάρκεια του πολέμου και οι κατάλογοι 117 Κυπρίων γυναικών που υπηρέτησαν στο βρετανικό στρατό, 85 Κυπρίων που υπηρέτησαν σε άλλες μονάδες του βρετανικού στρατού, εκτός Κύπρου, 94 Ελλήνων Κυπρίων, αξιωματικών και οπλιτών του ελληνικού στρατού, 329 Κυπρίων που κατατάχθηκαν στον αμερικανικό στρατό και 136 Κυπρίων που υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό. Επίσης, καταγράφονται ξεχωριστά οι 374 Κύπριοι στρατιώτες του βρετανικού στρατού που έπεσαν ή απεβίωσαν στην υπηρεσία τους, κατά χώρα και κοιμητήριο ταφής, και οι αντίστοιχοι επτά πεσόντες / αποβιώσαντες Κύπριοι εθελοντές του ελληνικού στρατού.
Την έκδοση συμληρώνουν το αλφαβητικό ευρετήριο των εθελοντών και ένα δεύτερο, κατά πόλη και χωριό καταγωγής των στρατιωτών. 


http://www.kathimerini.com.cy/

Σχόλια