Η Λεμεσός, ιδιαίτερα από τις αρχές του 20ου αιώνα και εντεύθεν, υπήρξε μια σημαντική πολιτισμική νησίδα γιατί, τόσο από άτομα όσο και από ομάδες, αναπτύχθηκε μια αδιάκοπη ροή ιδεών και νοοτροπιών, ενώ η πόλη άρχισε να αποκτά μια πρωτόγνωρη κινητικότητα, που, προέρχονταν από διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα.
Αυτή η κινητικότητα εξέβαλλε, ανάλογα με τον χώρο που την υποδεχόταν, σε διαφορετικές πολιτισμικές εκφράσεις και εκφάνσεις και πίσω από κάθε ιδέα ή πράξη υπήρχε, είτε μια προσωπικότητα είτε μια ομάδα Λεμεσιανών, που είχαν τη διάθεση να έρθουν σε ρήξη με το παρελθόν ή τουλάχιστον να διαφοροποιηθούν από αυτό. Έτσι προχώρησε και προχωρεί η πόλη μέχρι σήμερα: Συνεχώς ανανεωνόμενη κοιτάζοντας μπροστά, χωρίς να ξεχνά το παρελθόν της.
Η Λεμεσός, καταγράφει σημαντικές πρωτιές σε πολλούς τομείς. Ένα καινούργιο ανανεωτικό πνεύμα εμφανίστηκε, ωστόσο, με τη δράση και την παραγωγή έργων από όλους εκείνους που ασχολήθηκαν με τον Τύπο, την Παιδεία, την Κοινωνία, την Πολιτική, την Αρχιτεκτονική, τα Πολιτιστικά και Καλλιτεχνικά ζητήματα, την Οικονομία και το Εμπόριο, τον Αθλητισμό καθώς και τον Δημόσιο Βίο, εν γένει. Ο Μεσοπόλεμος,
ιδιαίτερα και η περίοδος μέχρι την έκρηξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελούν μια σημαντική στιγμή περαιτέρω αναζητήσεων και προβληματισμών, κατά την οποίαν οι εσωτερικές ζυμώσεις, οι ανακατατάξεις, καθώς και η διακίνηση νέων ιδεών, ευνόησαν τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού κλίματος για την ανάπτυξη της πόλης.
Οι συνιστώσες αυτές θα τεθούν στο μικροσκόπιο των μελετητών και των ερευνητών που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα του 10ου Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας. Σ' αυτή τη λεμεσιανή κοινωνία των νέων ιδεών, στράφηκε όλη η προσοχή των ιθυνόντων του Ιστορικού Αρχείου για το 2014. Στο Συμπόσιο, οι ερευνητές θα φέρουν στην επιφάνεια άγνωστες ή λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορικής πορείας της πόλης μας που την κατέστησαν κέντρο διακίνησης νέων ιδεών.
Με το Συμπόσιο αυτό θα κλείσει η πρώτη δεκαετία του πρώτου κύκλου Συμποσίων. Από το 1ο Συμπόσιο το 2005, με θέμα: «Ιστοριογραφώντας την Λεμεσό», μέχρι το 9ο Συμπόσιο (29-30 Νοεμβρίου 2012), που είχε ως θέμα του: «Οι Μικρασιατικές οικογένειες της Λεμεσού, η εγκατάσταση και η προσφορά τους στην πόλη», αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, κατατέθηκαν σημαντικές εργασίες και εμπλουτίστηκε το Ιστορικό Αρχείο με νέα αποκτήματα, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη ενταχθεί στις μουσειακές συλλογές που εκτίθενται στο Κέντρο και αξιοποιούνται στα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα.
Κύριος ομιλητής του 10ου Συμποσίου με θέμα: «Η διακίνηση ιδεών στην Λεµεσό: Η Λεµεσός των νέων ιδεών, της προόδου και της πρωτοπορίας», θα είναι ο Τίτος Κολώτας, μελετητής της ιστορίας της Λεμεσού.
Πρόγραμμα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ KAI ΣΑΒΒΑΤΟ 28 και 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:
ΣΤHN ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΠΑΝΟΣ ΣΟΛΟΛΩΝΙΔΗΣ
Παρασκευή 19:00 – 21:00
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
Σάββατο 10:00 – 14:00
«Διασώζουμε το παρελθόν της Πόλης για το Μέλλον της»
ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΝΑΡΞΗ
19:00 – 19:30 Εγγραφή Συνέδρων
19:30 – 19:35 Εισαγωγή στα του Συμποσίου:
Μίμης Σοφοκλέους, πανεπιστημιακός, επιστημονικός διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
19:35- 19:45 Ανδρέας Χρίστου, Δήμαρχος Λεμεσού:
Χαιρετισμός και επίσημο άνοιγμα των εργασιών του Συμποσίου και επίσημη παρουσίαση του 3ου και 4ουΤόμου των Πρακτικών.
19:45-19:50 Μια φωνή από το παρελθόν. Ανάγνωση 2 κειμένων του Γυμνασιάρχη Νικόλαου Ξιούτα:
1. «O Λόγος του Γυμνασιάρχη Νικολάου Ξιούτα», από την εφημερίδα «Χρόνος» της 8ης Απριλίου 1943.
2. «Ω τρομερό χρήμα» 26 Σεπτεμβρίου 1943
Διαβάζει η Άγγελ Ξιούτα Ιορδάνου, εκπαιδευτικός
19: 50-19:55 Παρουσίαση του προγράμματος «Μουσείο για Όλους» με το οποίο οι μουσειακές συλλογές γίνονται πλέον προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες μέσω της τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο ή διαδικτυακά.
Βάσω Κωνσταντίνου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΤΕΠΑΚ
19:55 – 20:35 ΚΥΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ
Τίτος Κολώτας, δημοσιογράφος, μελετητής της Ιστορίας της Λεμεσού: «Στων ιδεών την πόλη».
ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 10:00 - 11:30
10:00 – 11:30 ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: , Δρ Πάμπος Χρυσοστόμου, Προϊστάμενος Έρευνας, Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
1. Αριστείδης Κουδουνάρης, ιστορικός, Πρόεδρος Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών Κύπρου: «Αντώνης Ιντιάνος».
2. Aνδρέας Μακρίδης, φιλόλογος: «Από το Αναγνωστήριο της ‘Ισότητος’ το 1866, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού του 1943».
3. Χριστάκης Σεργίδης, και Αλέξης Παπαδόπουλος, αρχιτέκτονες: «Πώς επικράτησε ο Μοντερνισμός στην Λεμεσό. Μια συνέντευξη με τον αρχιτέκτονα Φοίβο Πολυδωρίδη».
4. Στέλιος Θεοφίλου, επιθεωρητής Μαθηματικών Μέσης Εκπαίδευσης:
«’Ο Ύμνος της Λεμεσιανής Αριστοκρατίας’: Επισημάνσεις για την κοινωνία της Λεμεσού, με βάση ένα επιθεωρησιακό νούμερο του Εύσκιου Πεύκη (Ευέλθοντα Πιτσιλλίδη), με πρωταγωνιστές επιφανείς νομικούς της Λεμεσού».
Παρουσίαση του τραγουδιού της επιθεώρησης Αντριάνα Σεργίδου στο πιάνο- Στέλιος Θεοφίλου, τραγούδι
Παρέμβαση: Γιώργος Μαυρογένης, εικαστικός καλλιτέχνης, εκδότης της εφημερίδας «Σατιρική»:
«Κυνηγώντας ιδέες. Μια περιδιάβαση στη Λεμεσό της εποχής μου».
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
11:30-12:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
12:00 – 13:45 ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σάββας Κατσικίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου.
5. Γιώργος Γιωργής, αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου: «Kυπριακός Ριζοσπαστισμός».
6. Σώτος Κτωρής, διδάκτωρ Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών: «Η τουρκοκυπριακή παρουσία στη Λεμεσό: ιδέες, αναζητήσεις και θεσμική συγκρότηση».
7. Βασίλης Πρωτοπαπάς, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών: «Πολιτικοί σχηματισμοί και εκλογικός ανταγωνισμός στη Λεμεσό».
8. Ελένη Αντωνιάδου, φιλόλογος, πρώην Μορφωτική Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα: «Γλαύκος Αλιθέρσης: Τρεις και μία επιστολές».
9. Mιχάλης Σιούλας, ΕΕΠ, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, υποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΠ: «Aπό τις λάμπες πετρελαίου στη δημόσια διάθεση ηλεκτρισμού: Μια ευρωπαϊκή πρωτοτυπία».
13:45-14:00 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ -ΣΥΖΗΤΗΣΗ –ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ
ΤΕΛΟΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟY
Για περισσότερες πληροφορίες, εισηγήσεις και προτάσεις, μπορείτε να απευθύνεστε στον επιστημονικό διευθυντή του Κέντρου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: msophocleous@limassolarchive.com (κιν. 99499642).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου