ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΟΚΑ : Παπακυριακού Ηλίας

Παπακυριακού Ηλίας
Παπακυριακού Ηλίας
Παπακυριακού Ηλίας
Γεννήθηκε στο χωριό Λυθράγκωμη, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 25 Ιανουαρίου 1938.
Έπεσε στις 2 Σεπτεμβρίου 1958 στη μάχη του Αχυρώνα στο Λιοπέτρι.
Γονείς : Γεώργιος και Μαρία Παπακυριακού
Αδέλφια : Ιωάννης, Ανδριανή, Νίκος, Ευτυχία και Βάσω
Ο Ηλίας Παπακυριακού τελείωσε το δημοτικό σχολείο Λυθράγκωμης και ήταν μαθητής της πέμπτης τάξης του Γυμνασίου Αμμοχώστου, όταν κατατάγηκε στην ΕΟΚΑ, στις ομάδες κρούσεως Αμμοχώστου, και έλαβε μέρος σε βομβιστικές επιθέσεις. Καταζητήθηκε προτού τελειώσει το Γυμνάσιο και κρυβόταν. Το Μάρτη του 1957 του ανατέθηκε ο υποτομέας Άσκειας (Άσσιας) και των γύρω χωριών, όπου και ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα. Μια από τις ενέργειές του ήταν και η αρπαγή γαλλικών αυτομάτων όπλων από άνδρες του γαλλικού αποσπάσματος που είχαν κάμει επέμβαση στο Σουέζ.
Το καλοκαίρι του 1958 οι Τούρκοι εξαπέλυσαν μεγάλης έκτασης επιθέσεις εναντίον των ελληνικών περιουσιών. Ο Ηλίας Παπακυριακού προέβη σε οργάνωση πολιτοφυλακής των Ελλήνων στα χωριά της περιοχής Βιτσάδας-Μαραθόβουνου, οργανώνοντας και επιθέσεις της ΕΟΚΑ στην περιοχή και περιορίζοντας έτσι τη δραστηριότητα των Τούρκων κατοίκων των χωριών Κνώδαρα, Κιάδος (Τζάος), Ψυλλάτος. Στις 13 Ιουλίου 1958, με την προσωπική του καθοδήγηση, οι αγωνιστές της Άσκειας ανατίναξαν την υδραντλία, τα υποστατικά και τις υδατοδεξαμενές που ύδρευαν στρατοπεδευμένες δυνάμεις των Άγγλων, στον αστυνομικό σταθμό Βατιλής.
Στις 31 Ιουλίου 1958 ο Ηλίας Παπακυριακού με ένα συναγωνιστή του, σε μια μετακίνησή τους από το χωριό Μουσουλίτα προς τον Μαραθόβουνο, ενέπεσαν σε
αγγλική περίπολο και αντάλλαξαν πυροβολισμούς, από τους οποίους ο Παπακυριακού πληγώθηκε στο πόδι. Ο συναγωνιστής του, που νόμιζε ότι ο σύντροφός του είχε σκοτωθεί, κατέφυγε στην ανταρτική ομάδα του Φώτη Πίττα, την οποία παρότρυνε να επιτεθεί εναντίον των Άγγλων στη Λύση, την 1η Αυγούστου 1958. Στην επίθεση πήρε μέρος και ο ίδιος. Οι Άγγλοι επέβαλαν δεκαπενθήμερο κατ” οίκον περιορισμό, αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον Ηλία Παπακυριακού που, αν και πληγωμένος, κρύφτηκε με άλλο συναγωνιστή του, επίσης καταζητούμενο, σε αχυρώνα στην Άσκεια, υπό την προστασία δυο κοριτσιών.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, ο Ηλίας περικυκλώθηκε από Άγγλους στρατιώτες, μαζί με τους ήρωες Ανδρέα Κάρυο, Φώτη Πίττα και Χρίστο Σαμάρα, σε αχυρώνα του Λιοπετρίου, όπου πολέμησαν και έπεσαν ένδοξα, όταν επιχείρησαν έξοδο από τον Αχυρώνα.
http://www.eoka.org.cy/

Σχόλια