Η ΕΟΚΑ Β'' , ο Κίσινγκερ και η έκθεση της CIA Τι υποστηρίξε ο αείμνηστος υπαρχηγός του Γεωργίου Γρίβα απόστρατος αντιστράτηγος Γ. Καρούσος

Το περιεχόμενο της έκθεσης της CIA που αποκάλυψε «Το Βήμα» στις 22.11.98 και το οποίο κατήγγελλε την ΕΟΚΑ Β' ότι ήθελε να σκοτώσει τον Κίσινγκερ αμφισβητεί ο αντιστράτηγος Γεώργιος Καρούσος, ο οποίος υπήρξε υπαρχηγός του Γεώργιου Γρίβα στην ΕΟΚΑ και ανέλαβε μετά τον θάνατό του την αρχηγία της ΕΟΚΑ Β´. Ο στρατηγός Καρούσος επισημαίνει ότι την εποχή όπου συντάχθηκε η έκθεση της CIA η ΕΟΚΑ Β´ είχε διαλυθεί και δεν θα μπορούσε να σχεδιάσει ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Στην επιστολή του προς «Το Βήμα» ο κ. Καρούσος αναφέρει τα εξής:
Στο «Βήμα» της Κυριακής 22.11.98 και στη σελίδα Α22 δημοσιεύεται ανταπόκριση του κ. Αλ. Παπαχελά με τον τίτλο «Η ΕΟΚΑ Β' ήθελε να σκοτώσει τον Κίσινγκερ». Επειδή συμπορεύθηκα με τον Στρατηγό Γ. Γρίβα, ύστερα από μια ταλαιπωρία φυλακίσεων και εξοριών στην Ελλάδα κατά την περίοδο της δικτατορίας. Επειδή ανέλαβα μετά τον θάνατό του την αρχηγία της ΕΟΚΑ Β', διεφώνησα, παραιτήθηκα και διέφυγα προ του πραξικοπήματος κατά Μακαρίου. Επειδή, τέλος, εξ αντικειμένου, έχω αρκετή γνώση των συμβάντων στην Κύπρο κατά την περίοδο εκείνη, επιθυμώ να διατυπώσω την άποψή μου στο περιεχόμενο της ανταποκρίσεως, ως απαραίτητη εικόνα της ετέρας πλευράς του νομίσματος.
Τι είδους ΑΠΟΡΡΗΤΗ έκθεση της CIA ήταν αυτή που συντάχθηκε την 17/12/74, δηλαδή πέντε ολόκληρους μήνες μετά την καταστροφή της Κύπρου! Τότε είχε ήδη επισυμβεί ό,τι οι ΗΠΑ επεδίωξαν εκεί και ιδίως η ΕΟΚΑ Β' είχε διαλυθεί και αυτοχειριασθεί ώστε, κατά κοινή λογική, να μην υπάρχουν προϋποθέσεις σχεδιασμού και εκτελέσεως ενός τόσο σοβαρού και εξαιρετικώς δύσκολου εγχειρήματος. Αλλωστε μπορώ να σας βεβαιώσω ότι τέτοιες προϋποθέσεις δεν υπήρχαν ούτε και κατά την περίοδο δράσεως της ΕΟΚΑ Β' κατά του Μακαρίου. Διότι ούτε λειτουργούντα επιτελεία υπήρχαν και ούτε ποτέ ο Γρίβας ασχολήθηκε με προπαρασκευές και εκτελέσεις δολοφονιών (όπως άδικα κατηγορήθηκε), ώστε να υπάρχει υποδομή για τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες.
Φαίνεται λοιπόν ότι οι Αμερικανοί ή σκέπτονται και ενεργούν «στο πόδι» (πράγμα απίθανο) ή συνθέτουν τις προς εξέλιξη καταστάσεις με τέτοια διαλυτική πλοκή ώστε λαοί με παραδοσιακή ηθική να μην αντιλαμβάνονται τα υποκρυπτόμενα και να «χάβουν» αυτού του είδους τα σερβιρίσματα που περιέχουν τα εκρηκτικά της καταστροφής τους. Η Εκθεση αυτή της CIA (αν είναι αληθινή) αποτελεί και έκφραση ανεπίτρεπτης αγνωμοσύνης προς τους Ε/κυπρίους ενωτικούς. Τους γνώρισα, έζησα τον μέχρις αφέλειας πατριωτισμό τους και την ασυμβίβαστη πίστη τους στην Ενωση, εναντιώθηκα σθεναρά στον φανατισμό τους και αδικήθηκα κατάφωρα, αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ τέτοιες κατηγορίες σε βάρος ανθρώπων που θεωρούσαν τις ΗΠΑ ειλικρινείς συνδρομητές του ασίγαστου πόθου τους και μέχρι δουλικότητος τις ανέχονταν.
Δεν ξέρω αν τον Πρέσβη στη Λευκωσία τον σκότωσε η ανύπαρκτη τότε, διαλυμένη και εξουθενωμένη ΕΟΚΑ Β'. Ξέρω όμως τις διαβρωτικές μεθόδους της στρατιάς των πρακτόρων στον άμοιρο εκείνο χώρο της Κύπρου που, κατά την περίοδο εκείνη της Μακαριοκρατίας, είχε καταστεί δυστυχώς «οίκος ανοχής» της διαστροφικής παρουσίας τους. Σε τέτοια έκταση και με τόσο έντεχνο τρόπο ώστε ούτε ο Μακάριος ούτε ο Γρίβας ήξεραν τι «μαγειρεύεται» δίπλα τους. Απλώς έπαιζαν αθέλητα τον ρόλο του χορευτή πάνω στην καυτή επιφάνεια των γεωστρατηγικών συμφερόντων της Αμερικής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Λίγο-πολύ και τώρα σχεδόν το ίδιο γίνεται. Αν λοιπόν καταρτίσθηκαν δολοφονικά σχέδια εναντίον του Κίσινγκερ κατά την περίοδο εκείνη ή όποιες κατά του Μακαρίου και άλλων απόπειρες, ας ψάξει η CIA να τις βρει στους κόλπους της, κρυμμένες στα στεγανά της. Ισως ακόμη και στην τραγική αγανάκτηση μεμονωμένων και φρικτά περιγελασμένων ομάδων που θέλησαν να παίξουν τον ρόλο της Νεμέσεως (όπως η ενέργεια κατά Ετζεβίτ, σύμφωνα με τα αποκαλυφθέντα). Αν ακόμη ο Κίσινγκερ έχει προσωπική φοβία, σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο, ας ψάξει να βρει τους λόγους στη συνείδησή του.
Ούτε «Το Βήμα» ούτε τον κ. Αλ. Παπαχελά αδικώ για τη δημοσίευση του «εμβόλιμου» αυτού κειμένου. Ηταν μια είδηση και καταχωρήθηκε κατά δημοσιογραφικό καθήκον. Ας συμπληρωθεί όμως η είδηση αυτή και με τις δικές μου θέσεις. Αν μείνει μόνη της, υπηρετεί τους σκοπούς της CIA. Κυρίως, όμως, κάνει κακό στους Ελληνες (Ελλαδίτες και Κυπρίους). Μπορεί ίσως να χρειασθεί να πολεμήσουν για τον τόπο τους. Ας είναι ενωμένοι και αποτοξινωμένοι από τέτοιου είδους κατατόπια. Παρακαλώ, να λάβει γνώση του γραπτού μου και ο κ. Αλ. Παπαχελάς.
Με τιμή,
Γεώργιος Καρούσος, Αντ/γος ε.α.


www.tovima.gr ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  13/12/1998

Σχόλια