Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ανθυπαστιστή ΜΧ Ελευθέριου Άνθη στην Κέρκυρα.

Σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου 2013 το μεσημέρι η τελετή αποκαλυπτήριων της προτομής του  Ελευθέριου Άνθη, στην Βλαχέραινα, περιοχή «Κανόνι». 
Όπως είναι γνωστό, ο Κερκυραίος ανθυπασπιστής,   υπηρετούσε στην ελληνική δύναμη της Κύπρου και χάθηκε τον Αύγουστο του 1974, ύστερα από επιχείρηση εναντίον των Τούρκων.
Η προτομή του ανθυπασπιστή ΜΧ Ελευθέριου Άνθη.

Η οικογένεια του Ήρωα.

Ο πατέρας Ανδρέας Βορκάς με τον αδελφό του Ήρωα.

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Γιάννη Άνθη, αδελφό του Ήρωα.
 
Αντιγράφουμε σχετικά με την εκδήλωση από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ:

« Η Κύπρος όχι μόνο δεν ξεχνά τις παλιές τραγωδίες επειδή προέκυψαν καινούργιες, αλλά αντίθετα αντλεί διδάγματα για τη συνέχιση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί. Αυτό είναι το βασικό σημείο των δηλώσεων του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και ο λόγος που τον έφερε στην Κέρκυρα προκειμένου να παραστεί στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ελευθέριου Άνθη, του Κερκυραίου   έφεδρου ανθυπασπιστή, που υπηρετούσε στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου, στην Κιόνελη και είναι αγνοούμενος από τις 16 Αυγούστου του 1974, από τα γεγονότα της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση μίλησαν εκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής, η βουλευτής Άντζελα Γκερέκου ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Βουλής, ο κ. Νίκος Καρύδης, Κερκυραίος που ζει στην Κύπρο φίλος της οικογένειας που εργάστηκε για την ανέγερση της προτομής του Λευτέρη Άνθη, ο ιερωμένος λοχαγός Ανδρέας Βολκάς εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Μηχανικού,   που υπηρετεί ακόμη στην 35η μοίρα καταδρομών της Κύπρου, ο Κερκυραίος στην καταγωγή, σήμερα απόστρατος στρατηγός Σπύρος Δελής, που ήταν ο λοχαγός στο λόχο διοικήσεως της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου και είχε το 1974 είχε υπό τις διαταγές του τον Λευτέρη Άνθη.

Παρόντες ήταν και   περίπου 15 από τους 33 Κερκυραίους που έκαναν την στρατιωτική τους θητεία εκείνη την περίοδο στην Κύπρο και οι οποίοι σήμερα έχουν κάνει σύλλογο, ένας από τους βασικούς στόχους του οποίου είναι οι αγνοούμενοι.

Επίσης, παρόντες ήταν και ο αδερφός του Λευτέρη, Γιάννης Άνθης με τη σύζυγό του και άλλοι συγγενείς. Ο κ. Γιάννης Άνθης τοποθέτησε μπροστά από την προτομή του αδερφού του πίνακα με τις φωτογραφίες όλων των Ελλήνων που ακόμη σήμερα είναι αγνοούμενοι.

Επίσης παρών ήταν και ο γλύπτης Γιώργος Μέγγουλας που φιλοτέχνησε την προτομή η οποία πληρώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Στην Κέρκυρα ήρθε τμήμα στρατού και στρατιωτική μπάντα προκειμένου να αποδώσει τιμές.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί, η αναφορά που έγινε στο όνομα ενός ακόμη ανθρώπου, του πρώην διοικητή Ναυτικού της Κύπρου Ανδρέα Ιωαννίδη που σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 2011 στη ναυτική βάση, από την έκρηξη, στο Μαρί της Κύπρου, για την προσωπική του συμβολή στο να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές και να γίνει η προτομή του Λευτέρη Άνθη.

Η προτομή τοποθετήθηκε στην περιοχή αυτή διότι η οικογένεια είναι από τη Στρατιά – Κανόνι και σήμερα ζουν στην Μεσογγή. » 


http://70tm.blogspot.gr/

Σχόλια