Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΗ ΜΟΥΤΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΩΝΑΓΡΑ

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΗ ΜΟΥΤΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΩΝΑΓΡΑ
Την εσπέρα του Σαββάτου 20 Ιουλίου 1974, οι άνδρες της 32 Μοίρας Καταδρομών συντάχθηκαν στη γραμμή προκάλυψης, όπου και τα ακραία φυλάκια του 361 Τάγματος Πεζικού (ύψωμα 777) μεταξύ Αλωνάγρας και Άσπρης Μούττης. Την ώρα 20:00 ο Διοικητής της Μοίρας Ταγματάρχης Δαμασκηνός Ναπολέων εκδίδει την τελική διαταγή. Αντικειμενικός σκοπός η κατάληψη της ισχυρής οχυρωματικής γραμμής των Τούρκων στην Άσπρη Μούττη (ύψωμα 780).
Τα τμήματα εκκίνησαν την ώρα 21:00. Διοικητής του 21 Λόχου Κρούσεως ο Υπολοχαγός Παπαδακάκης Εμμανουήλ, του 22 Λόχου Κρούσεως ο Υπολοχαγός Κοτσυφάκης Κωνσταντίνος και του 23 Λόχου Κρούσεως ο Λοχαγός Χαράτσης Θρασύβουλος. Πόσο καταλυτικά θα επιδρούσε στο αξιόμαχο της 32 Μοίρας Καταδρομών ο πρόωρος χαμός του αείμνηστου Λοχαγού Ροκά Θεόδωρου, αποδείχθηκε δυστυχώς πολύ σύντομα.
Η ρίψη φωτοβολίδων στην περιοχή από άνδρες των Ηνωμένων Εθνών, προκαλούσαν σύγχυση και πρόδιδαν τις κινήσεις των φιλίων τμημάτων. Παρά ταύτα, μεγάλος αριθμός πολυβολείων καταλήφθηκε και καταστράφηκε κατά την ώρα κρούσεως, την 23:00. Αίτημα του Διοικητή της Μοίρας για πυρά υποστήριξης από το Πυροβολικό στα ‘‘γνωστά σημεία’’ όπως αναφέρθηκε, απορρίφθηκε. Κατ’ αυτό τον τρόπο η κατάληψη και ολοσχερής καταστροφή του στόχου δεν κατέστη δυνατή. Κατά τη νυκτερινή επίθεση έπεσαν ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός Σιαμπτάνης Βασίλειος και οι καταδρομείς Παπαλλή Χριστοφής, Μουλλωτός Ευάγγελος και Κοντονικόλας Δημήτριος. Με το πρώτο φως, τα επιτιθέμενα φίλια τμήματα, μετά και τα καταιγιστικά εχθρικά πυρά, αναγκάστηκαν να συμπτυχθούν στον αρχικό χώρο διασποράς. Την ώρα εκείνη της αυγής, στεφανώθηκε στην Αλωνάγρα με τ’ ατίμητα κλαδιά της κυπαρίσσου ο καταδρομέας Ιωάννης Πεγιώτης.
Την εσπέρα, 21 Ιουλίου, ο 22 Λόχος Κρούσεως κινήθηκε προς την Αλωνάγρα. Αντικειμενικός σκοπός η αναχαίτιση της προέλασης των Τούρκων. Ταγμένοι οι καταδρομείς στο αντιπρανές, το πρωινό της επόμενης μέρας διεξήγαγαν επί τρίωρο μάχη, κατακερματίζοντας τις προελαύνουσες τουρκικές δυνάμεις. Το πρόσταγμα είχε ο ίδιος ο Διοικητής της Μοίρας, ελέγχοντας τα άλματα αντεπιθέσεων με την αξιοποίηση των εφέδρων αξιωματικών του. Μετά τον τραυματισμό του Διοικητή και τα θανάσιμα πλήγματα των καταδρομέων Πύρκα Δημητρίου και Λεωνίδου Ανδρέα, το τμήμα αποσύρθηκε στη βάση του, στη μονή Αγίου Χρυσοστόμου.


http://www.psek.org/

Σχόλια