Αντιδράσεις συγγενών αγνοουμένων για επικήδειους

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Αντιδράσεις συγγενών αγνοουμένων για επικήδειους

Το ποτήρι ξεχείλισε για τους συγγενείς των αγνοουμένων και αύριο θέτουν επισήμως στη Βουλή το θέμα με τις εκφωνήσεις επικήδειων από πολιτικούς ή και πολιτειακούς άρχοντες ζητώντας σεβασμό στη μνήμη των αγνοουμένων καθώς και των συγγενών τους.
 
Το θέμα θα εγερθεί απ' αφορμή την πολιτικοποίηση των λόγων που εκφωνούνται, όπως υποστηρίζουν συγγενείς, και τις αντιπαραθέσεις που αναπτύσσονται πάνω από τα οστά ανθρώπων που σε πολλές περιπτώσεις δεινοπάθησαν στα χέρια των Τούρκων μέχρι να πεθάνουν. Όπως πληροφορείται ο «Φ», το θέμα θα εγείρουν τόσον οι συγγενείς των αγνοουμένων της περιόδου 1963-1964 όσον και οι συγγενείς των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974.

Τελευταία περίπτωση που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν ο επικήδειος που εκφώνησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Δάλι, αν και δεν είναι η μοναδική περίπτωση που προκάλεσε αντιδράσεις. Οι συγγενείς συζητούσαν το θέμα των επικήδειων εδώ και πολλούς μήνες και παράπονα ακούγονταν και όσον αφορά τους λόγους που εκφωνούσαν και πολιτικοί της εκάστοτε αντιπολίτευσης.

Συγγενείς με τους οποίους επικοινώνησε ο «Φ», ανέφεραν πως ψυχολογικά είναι πολύ επώδυνο να ενημερώνεσαι ότι ο άνθρωπος σου κακοποιήθηκε ή δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι και να πηγαίνεις στην Εκκλησία και στο κοιμητήριο με πόνο ψυχής για να θάψεις όσα οστά απέμειναν και εκεί να γίνεσαι μάρτυρας λόγων που υποκρύπτουν μικροπολιτικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες. Χαρακτήρισαν δε, ως ασέβεια προς τους νεκρούς την αναφορά σε θέματα οικονομίας ή ακόμη και του κυπριακού ή και κριτικής έναντι πολιτικών αντιπάλων. Όταν θέλουν να τιμήσουν τους νεκρούς μας, αυτό που θέλουμε είναι δυο λόγια για τη δράση τους, για τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη ή το θάνατό τους και δύο λόγια παρηγοριάς, αν είναι δυνατόν, για τους συγγενείς. Θεωρούμε όλα τα άλλα περιττά ανέφερε στον «Φ» εκπρόσωπος συγγενών. Μάλιστα, όπως είπε, κάποιοι συγγενείς σκέφτονται να ζητήσουν από πολιτικούς να μην εκφωνούν επικήδειους αν θέλουν να παρευρεθούν στην κηδεία των συγγενών τους. Ταυτόχρονα, ανέφερε, υπάρχουν και οικογένειες που θεωρούν ως αναμενόμενο να γίνονται αναφορές και σε άλλες πτυχές, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να συζητείται προηγουμένως μεταξύ των συγγενών και αυτών που θα εκφωνήσουν επικήδειους.

http://www.philenews.com/
 

Σχόλια