Τιμή και συγκίνηση για τον ήρωα λοχαγό Σωτήριο Τσιώνο

ΕΠΕΣΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

» Του Γιάννη Μουκίδη
» 03/05/2007
Συγκίνηση και άσβεστες μνήμες την περασμένη Κυριακή στην έδρα του δήμου Ολύμπου, την Καλλιθέα, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του λοχαγού Σωτηρίου Τσιώνου (Κοκκινοπλίτη στην καταγωγή), που έχασε τη ζωή του ηρωικά, μαχόμενος κατά την Τουρκική εισβολή (το 1974) στη μαρτυρική Κύπρο.
Η Κυριακάτικη επίσημη εκδήλωση, άψογη οργανωτικά, άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Βασίλειος και συλλειτούργησε ο αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος.
Στη συνέχεια, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του λοχαγού Σωτ. Τσιώνου, που έγιναν, μέσα σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, από τον υφυπουργό Εθν. Άμυνας κ. Λαμπρόπουλο, τον γεν. διοικητή του Υπουργείου Εθν. Άμυνας Κύπρου κ. Καρεκλά και τον αδελφό του πεσόντος αξιωματικού κ. Αναστ. Τσιώνο.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

Μιλώντας, ο υφυπουργός κ. Λαμπρόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα άλλα:
«Ο ήρωας λοχαγός Σωτήριος Τσιώνος έπεσε στην Κύπρο, μαχόμενος για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Αψήφησε τα πάντα και δεν φοβήθηκε το θάνατο. Σήμερα εδώ, κάτω από τον Όλυμπο, τιμάμε τον ήρωα μας, επιτελώντας το χρέος μας προς την ιστορία μας, το χρέος προς τη δόξα της φυλής μας, το χρέος προς τις νεότερες γενιές. Είναι ελάχιστο αυτό που κάνουμε, για όλους αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα, για την Ελλάδα, για την Κύπρο.
Για μια ακόμη φορά, τους λέμε πως δεν θα ησυχάσουμε και δεν θα επαναπαυτούμε ποτέ. Η Ελλάδα, που απλώνει χέρι φιλίας προς κάθε κατεύθυνση, απαιτεί σεβασμό στην ιστορία της.
Εάν ποτέ τυχόν χρειαστεί και πάλι και η ιστορία τάξει, και κάποιοι δεν σεβαστούν την Ελλάδα μας, όλοι εμείς ενωμένοι θα κάνουμε το καθήκον μας. Δεν πωλείται η ιστορία μας.
Ήμασταν και θα είμαστε μαζί, δίπλα και κοντά στον αγώνα των αδελφών της μαρτυρικής Κύπρου, και θέλουμε να βρεθεί στο όλο θέμα η βιώσιμη και σωστή λύση.
Είμαστε όλοι υπερήφανοι για αυτούς τους ήρωες, σαν το λοχαγό Σωτήριο Τσιώνο, που θα παραμείνει αθάνατος στο πάνθεον των ηρώων...».

Ο γεν. διοικητής του Υπουργείου Εθν. Άμυνας Κύπρου

Στην ομιλία του, ο γεν. διοικητής του Υπουργείου Εθν. Άμυνας Κύπρου δρ. κ. Πέτρος Καρεκλάς αναφέρθηκε στον ήρωα λοχαγό της ΕΛΔΥΚ, που έπεσε, βληθείς από ριπή πυροβόλου, μαχόμενος στην περιοχή του Τουρκοκυπριακού θύλακα στο Κιόνελι της Λευκωσίας. «Αυτή η προτομή του ήρωα αξιωματικού θα προσκαλεί κάθε διαβάτη να βιώσει τις αξίες της
ελευθερίας και της ανεξαρτησίας και το θάνατο - προοίμιο αθανασίας στη βάρβαρη τούρκικη εισβολή, όταν ο Έλληνας ήρωας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός. Η Κύπρος παραμένει ευγνωμονούσα σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την εθνική της ανεξαρτησία. Σήμερα, εδώ, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και αντλούμε δύναμη για τη συνέχεια. Η τραγωδία της Κύπρου αποτελεί ένα μελανό σημάδι στη σύγχρονη ιστορία, αφού η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται θεσμούς και αξίες. Θέλουμε να συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις και η δική μας πλευρά είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με ειλικρίνεια. Πρέπει, επιτέλους, η Τουρκία να δικαιώσει με πράξεις της Ευρωπαϊκή της προοπτική. Δεν δεχόμαστε παράλογες λογικές. Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί ορθά, δίκαια και νόμιμα.
Η δικαίωση της μαρτυρικής μας πατρίδας είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον ήρωα Σωτήριο Τσιώνο...», επισήμανε, συγκινημένος.

Ο δήμαρχος Ολύμπου

Ο δήμαρχος Ολύμπου κ. Γ. Καστανάρας αναφέρθηκε, ανάμεσα στα άλλα, στο μαχητή της ΕΛΔΥΚ, το συμπατριώτη Σωτήριο Τσιώνο, που αποτελεί ζωντανό παράδειγμα αγώνα μέχρις εσχάτων και υπέρτατου εθνικού καθήκοντος. «Ο δήμος Ολύμπου τιμά τον άξιο Έλληνα αξιωματικό Σ. Τσιώνο, και είναι βαθύτατο το νόημα της αξίας και της προσφοράς του προς την πατρίδα...», κατέληξε.
Στη συνέχεια, μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών της τάξης του 1968 της Σχολής Ευελπίδων κ. Τσακίρης και φίλοι - συνάδελφοι - συμπολεμιστές του Κοκκινοπλίτη αξιωματικού, που έκαναν λόγο για «φάρο - σημείο αναφοράς για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές», εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες τους προς όλους όσοι συνέβαλλαν στο να γίνει πράξη το αίτημα τους για το στήσιμο αυτής της προτομής.
Ακόμη, συγκινητική ήταν η σύντομη ομιλία του αδελφού του πεσόντος αξιωματικού κ. Αναστ. Τσιώνου.
Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, κατάθεση στεφάνων στην προτομή, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Μετά την εκδήλωση, ο αδελφός του τιμηθέντος αξιωματικού κ. Αναστ. Τσιώνος (που ζει και εργάζεται στην Αθήνα) παρέθεσε πλούσια δεξίωση στο κέντρο «Αθηνά».
Στη συγκινητική εκδήλωση, στην Καλλιθέα Ολύμπου, παραβρέθηκαν:
Ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Βασίλειος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλος, οι βουλευτές Λάρισας κ.κ. Χρήστος Ζώης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ), Κ. Αγοραστός, Γ. Γαρουφαλιάς, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς κ. Γιαγκούλης, ο γενικός διοικητής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κύπρου δρ. Πέτρος Καρεκλάς, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κύπρου, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, ο αρχιμανδρίτης - εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας Ολύμπου π. Βησσαρίων Καραλάσκος, η έπαρχος Ελασσόνας (ως εκπρόσωπος του νομάρχη Λάρισας) κ. Μαρία Μαμάρα, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Δημ. Τσιουρής, ο δήμαρχος Ολύμπου κ. Γ. Καστανάρας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ολύμπου κ. Χαλκίδης, οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, συγγενείς και φίλοι του αξιωματικού Σωτ. Τσιώνου, ο πρόεδρος των Κυπρίων νομού Λάρισας κ. Αυγουστής, ο εκδότης του «Αναγνώστη» κ. Αχιλλέας Κίτσας, απόστρατοι αξιωματικοί, δεκάδες συμπολεμιστές και συμμαθητές του ήρωα αξιωματικού στη Σχολή Ευελπίδων (από όλη την Ελλάδα), «απόδημοι» Κοκκινοπλίτες και δημότες του δήμου Ολύμπου, καθώς και πολύς κόσμος που κατέκλυσε το χώρο της πλατείας.

http://www.elassona.com.gr/

Σχόλια