«320 σφαγιασθέντες και ο Ταλάτ της ΤΜΤ»

Απόβαση τουρκικού άρματος Μ48 στην παραλία του Πέντε Μίλι στην Κερύνεια [πηγή φωτογραφίας: agrino.org]Λάζαρος Α. Μαύρος
Υπεύθυνος για την φάλαγγα των οκτώ λεωφορείων με τους 320 Έλληνες Κυπρίους Αδηλώτους Αιχμαλώτους, που σφαγιάστηκαν στην ακτή του Πέντε Μίλι, τέλη Αυγούστου ‘74, από μονάδα του τουρκικού στρατού, η οποία αποβιβαζόταν εκεί την ίδια ημέρα, ήταν ο Τ/κ λοχίας Χουσεΐν Ταχίρ («μουτζαχίντ» της ΤΜΤ), σύμφωνα με την μαρτυρία άλλου Τ/κ, που ήταν εκεί παρών, αυτόπτης της εν ψυχρώ μαζικής εκτελέσεως των δεμένων αιχμαλώτων καθώς δημοσίευσε στην τ/κ «Αφρίκα» ο δημοσιογράφος Αλί Οσμάν και στον “Π” ο Σενέρ Λεβέντ.
Mετέχων στην επιχείρηση μεταφοράς των 320, ο αυτόπτης είπε ότι, σε κάθε λεωφορείο με 40 αιχμαλώτους, πλην του οδηγού, ήταν ένας Τ/κ «μουτζαχίντ» και ένας Τ/κ «αστυνομικός». Διατεταγμένοι από τη διοίκηση των μονάδων εισβολής της Τουρκίας και όχι «άτακτοι». Συντεταγμένοι στους λόχουςτης ΤΜΤ. Διοικούμενους, ευθέως, από το τουρκικό επιτελείο, με Τούρκους αξιωματικούς διοικητές. Οι 320, προφανώς με διαταγή της υπό τον στρατηγό Μπεντρετίν Ντεμιρέλ τουρκικής δυνάμεως εισβολής (39ης και 28ης Μεραρχία του Αττίλα), ήταν να φορτωθούν σε πλοίο για τις φυλακές της Τουρκίας. Οι αναφερόμενοι ως δράστες της σφαγής, ανήκαν σε άλλη συντεταγμένη μονάδα του στρατού της Τουρκίας, που αποβιβάζονταν, με επικεφαλής τους αξιωματικούς και τον διοικητή τους στο Πέντε Μίλι, προς ένταξη στις ήδη ευρισκόμενες στην κατεχόμενη Κύπρο δύο μεραρχίες της Τουρκίας. Το πώς συνέβαινε μία διοίκηση να διατάζει τη μεταφορά κάποιων αιχμαλώτων στις φυλακές της Τουρκίας και άλλη διοίκηση να εξαπολύει τους υφισταμένους της στρατιώτες να εξοντώνουν εν ψυχρώ, τους δεμένους Αδηλώτους Αιχμαλώτους, τα έχουν εξηγήσει, πλειάδα «βετεράνων» των μονάδων του Αττίλα, οι μαρτυρίες των οποίων περιέχονται στο βιβλίο του Ρόνυ Αλάσορ «Διαταγή: Εκτελέστε τους Αιχμαλώτους» (εκδ. Καστανιώτης 2002). Όπου κι οι μαρτυρίες για την αιμοβορότερη αγριότητα, των ενταγμένων στις μονάδες του Αττίλα Τ/κ «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ.
Πέρα από τους ανώνυμους (επί του παρόντος) Τ/κ αυτόπτες των σφαγών, εκείνος ο
ΕΠΩΝΥΜΟΣ που είδε και γνωρίζει ίσως πολύ περισσότερα, επειδή ο ίδιος συμμετείχε ως «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ οπλισμένος μ’ ένα αυτόματο «Τόμσον» και στην εκτέλεση των διαταγών «διαχείρισης» Αδηλώτων Αιχμαλώτων, είναι ο κ. Μεχμέτ Αλή Ταλάτ. Ο ίδιος υπερηφανευόταν στην εφημερίδα «Ζαμάν», 24.9.06, για το «ένδοξο, ένοπλο» παρελθόν του στον 77 λόχο της ΤΜΤ. Και για τις υπηρεσίες του στον Αττίλα ‘74. Για τις οποίες είπε ότι, «αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να λεχθούν»(γιατί άραγε;).
Μήπως θα μπορούσαν οι δημοσιογράφοι της «Αφρίκα» να ανακρίνουν δημοσιογραφικά τον κ. Ταλάτ για την τύχη όσων Αδηλώτων Αιχμαλώτων «πέρασαν» από τα δικά του χέρια;

www.sigmalive.com/simerini

Σχόλια