31 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΑ

Η 31 Μοίρα Καταδρομών ιδρύθηκε στις 9 Ιουλίου 1964 και εγκαταστάθηκε στο χωριό Ευρύχου, στους πρόποδες του Τροόδους. Πρώτος Διοικητής της Μοίρας διετέλεσε ο Ταγματάρχης Γεώργιος Καρούσος.
Στις 7 Αυγούστου 1964, η 31 Μοίρα Καταδρομών έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Τηλλυρίας. Κατάφερε να εκκαθαρίσει το χωριό Αλεύκα και να καταλάβει το ΒΔ μέρος του υψώματος Λωρόβουνος.
Στις 21 Σεπτεμβρίου, η Μοίρα μεταφέρθηκε στο Μιτσερό. Στη συνέχεια, στις 7 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό η τελετή παράδοσης της πρώτης πολεμικής σημαίας από τον τότε Αρχηγό ΑΣΔΑΚ Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή.
Στις 15 Νοεμβρίου 1967, ο 1ος Λόχος Κρούσεως της 31 Μοίρας Καταδρομών έλαβε μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις Κοφίνου. Η Μοίρα κατόρθωσε να εξουδετερώσει κάθε αντίσταση και να αποκαταστήσει τη συγκοινωνιακή επαφή, εισερχόμενη στα χωριά Κοφίνου και Άγιος Θεόδωρος.
Το στρατόπεδο της 31 Μοίρας Καταδρομών μεταφέρθηκε στη Λακατάμια, στην έπαυλη ‘‘ Στράκκα’’ του Αναστάσιου Λεβέντη. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 1973, οπότε στρατοπέδευσε στην Τύμπου. Από το χώρο αυτό μετακινήθηκε το Μάρτιο 1974, στην Αθαλάσσα.
Το πρωινό της 15ης Ιουλίου 1974, ο τότε Διοικητής Καταδρομών Σχης Κωνσταντίνος Κομπόκης έδινε τη διαταγή στο στρατόπεδο της Αθαλάσσας, ο 13ος Λόχος Κρούσεως να επιτεθεί εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου, ο 11ος Λόχος Κρούσεως και ο Λόχος Υποστηρίξεως εναντίον του ΡΙΚ, του Εφεδρικού και του Αρχηγείου Αστυνομίας.
Με την εκδήλωση της Τούρκικης εισβολής, στις 20 Ιουλίου 1974, η 31 Μοίρα Καταδρομών, με Διοικητή τον Ταγματάρχη Αλέξανδρο Μανιάτη, Διοικητή του ΛΥΠ το Λοχαγό Ελευθέριο Σταμάτη, Διοικητή του 11ου Λόχου Κρούσεως τον Υπολοχαγό Αθανάσιο Γαληνό, Διοικητή του 12ου Λόχου Κρούσεως τον Υπολοχαγό Παναγιώτη Καραχάλιο και Διοικητή του 13ουΛόχου Κρούσεως τον Υπολοχαγό Ηλία Γλεντζέ, έλαβε μέρος στις μάχες Πιλερίου, Κοτζάκαγια, Αετοφωλιάς, Υψώματος 126, Καραβά, Λαπήθου και Πυροίου.

Την 6η Σεπτεμβρίου 1974, η Μοίρα μεταφέρθηκε στον Κακομάλλη, ύψωμα παρά το Καλό Χωριό, 25 χιλιόμετρα βορείως της Λεμεσού. Μετά από εντατική εκπαίδευση και υπό συνθήκες διαβίωσης εν καιρώ εκστρατείας, εγκαταστάθηκε στα Πολεμίδια, 18 Νοεμβρίου 1974, όπου και παρέμεινε για περίοδο 18 περίπου μηνών, για να καταλήξει στη σημερινή της βάση, στο Ζύγι.
Η 31 Μοίρα Καταδρομών παρέμεινε αήττητη στα πεδία των μαχών.

http://www.psek.org/

Σχόλια