Νέα στοιχεία για τον τελευταίο δραπέτη της ΕΟΚΑ, Αργ.Κυριάκου

Άγνωστες στιγμές από τη ζωή και τη δράση του Αργυρού Κυριάκου από το Γέρι κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα 1955 - 1959, καταγράφονται στο βιβλίο «Ο Τελευταίος Δραπέτης-Αργυρός Κυριάκου και συναγωνιστές του» που κυκλοφορεί με την υπογραφή του συγγραφέα Λεωνίδα Φ. Λεωνίδου.

Επίσημη πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαΐου στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Γερίου.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Τελευταίος Δραπέτης-Αργυρός Κυριάκου και συναγωνιστές του» (βιώματα του Αργυρού Κυριάκου από το Γέρι κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ) θα γίνει από τον συγγραφέα του βιβλίου Λεωνίδα Φ. Λεωνίδου που θα έρθει στην Κύπρο από την Αγγλία ειδικά για την εκδήλωση, ενώ θα ακολουθήσει αφήγηση γεγονότων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, από τον ιστορικό και πρόεδρο πολιτικών κρατουμένων ΕΟΚΑ, Γιάννη Σπανό.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει επίσης τιμητικά η Δημοτική Χορωδία Ιδαλίου και αυτό επειδή ο Αργυρός, ανάπτυξε σημαντική δράση κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα, σε στενή συνεργασία όχι μόνο με κατοίκους Γερίου και Πάφου αλλά και του Ιδαλίου.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γερίου Αργυρός Αργυρού, ο Αργυρός Κυριάκου συνελήφθη από τους Άγγλους και ήταν ο τελευταίος αγωνιστής της ΕΟΚΑ που κατάφερε να δραπετεύσει από τις φυλακές.

Το όπλο του Αργυρού, πάνω στο οποίο αναγραφόταν και το ψευδώνυμό του, το κρατούσε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης κατά την ώρα της σύλληψής του από τους Άγγλους. Ο νεαρός αγωνιστής υπέστη βασανιστήρια για να αποκαλύψει ποιος βρισκόταν πίσω από το ψευδώνυμο, όμως κράτησε το στόμα του κλειστό.

Ο συγγραφέας του βιβλίου κατοικεί στο Λονδίνο και εκεί έγραψε το βιβλίο μετά από συναντήσεις που είχε με τον Αργυρό, όμως δεν πρόλαβε να του το παραδώσει. Ο αγωνιστής έφυγε από το ζωή τον περασμένο Φεβράρη, 3-4 ημέρες προτού συναντηθεί με τον συγγραφέα του βιβλίου.


- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/politismos-kypros/162/200249/nea-stoicheia-gia-ton-teleftaio-drapeti-tis-eoka-argkyriakou#sthash.yxC4Er6s.dpuf

Σχόλια