ΒΙΒΛΙΟ : ΓΡΙΒΑΣ-ΔΙΓΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΦΘΑΣΕΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΝΟΠΛΟΝ ΑΓΩΝΑ

Την Ιστορία την γράφουν οι πρωταγωνιστές, οι οποίοι έζησαν από πρώτο χέρι τα γεγονότα. Αυτό ισχύει περισσότερο για μεγάλους ιστορικούς σταθμούς. Κι ένας τέτοιος σταθμός, ήταν, ασφαλώς, ο απελευθερωτικός αγώνας του 1955 - 59, για τον οποίο ο πρώτος που μπορούσε υπεύθυνα να μιλήσει δεν ήταν άλλος από τον Αρχηγό του, τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, τον θρυλικό Διγενή.
Η ομιλία του, που δημοσιεύεται στην παρούσα έκδοση, ενέχει ύψιστη ιστορική σημασία, γιατί ήταν η πρώτη του είδους της, που έκαμε ο Διγενής μετά τη διακοπή του αγώνα, το 1959. Σ' αυτήν, έδωσε το περίγραμμα του αγώνα, τα πριν, και τα στη διάρκειά του, σ' ένα ακροατήριο που, για δέκα συνεχή λεπτά, μετά την είσοδό του στην αίθουσα, επευφημούσε τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ! Η δημοσίευση γίνεται για πρώτη φορά, ως μικρή συμβολή στην Ιστορία της πιο λαμπρής σελίδας των νεωτέρων χρόνων του τόπου μας.
Γιατί η δημοσίευση τώρα; Διότι πολλά είναι τα ανιστόρητα, που εξακολουθούν να λέγονται και να γράφονται για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και τόνοι είναι η λάσπη που ρίχνεται σε βάρος του Αρχηγού και των μελών της. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο οι προδότες του αγώνα να θεωρούνται "ήρωες" και οι πραγματικοί ήρωες, προδότες! Η βιομηχανία της διαβολής επεκτείνεται συνεχώς και τα κομματικά μαγειρεία εκείνων που δεν συμμετείχαν στον αγώνα, αλλά και τον πολέμησαν, συμμαχήσαντες με τον εχθρό, ανακαλύπτουν συνεχώς "γεγονότα", παραποιούν οφθαλμοφανή περιστατικά, βρίζουν από καθέδρας και -ως επιδόρπιο- κορδώνουν για τη "δικαίωση" των θέσεών τους! Δραστικό αντίδοτο στην παραφροσύνη αυτή, αποτελεί αναμφίβολα η δημοσιοποίηση κειμένων, όπως το παρόν. Για να μαθαίνουν οι μη γνωρίζοντες και να περιέρχονται σε βουβαμάρα οι συκοφάντες. Όλβιος όστις Ιστορίης έσχε μάθησιν. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)


ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΑΙΓΑΙΟΝ   ΛΕΥΚΩΣΙΑ  2012


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ : Δρ. Σπύρου Δημητρίου

Σχόλια