Εκσκαφές για εντοπισμό μελών της 33ης Μοίρας Καταδρομών Ψάχνουν αγνοούμενους καταδρομείς στο Γ.Σ.Πράξανδρος

Εκσκαφές για τον εντοπισμό κυρίως καταδρομέων της 33ης Μοίρας Καταδρομών άρχισαν εδώ και μερικές μέρες στην περιοχή του σταδίου Γ.Σ. Πράξανδρος στην Κερύνεια. Την περίοδο της τουρκικής εισβολής, όταν άρχισε η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων και η οπισθοχώρηση των διασκορπισμένων μονάδων της Εθνικής Φρουράς, καταδρομείς της 33ης Μοίρας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τουρκικά άρματα μάχης και αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν και να καταφύγουν σε υπό ανέγερση πολυκατοικία, όπου και οχυρώθηκαν. 

Όπως θυμούνται στρατιώτες που έλαβαν μέρος στη μάχη της Κερύνειας, οι Τούρκοι χτυπούσαν από το Τέμπλος, από τη θάλασσα και από την ανατολική πλευρά. Δημιούργησαν ένα πέταλο και προέλαυναν. Η πολυκατοικία στην οποία κατέφυγαν οι καταδρομείς βρισκόταν παρά στάδιο Γ.Σ. Πράξανδρος.

Καταδρομείς, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη μάχη, αναφέρουν πως η επιλογή της πολυκατοικίας έγινε από αξιωματικούς και αποδείχτηκε πως ήταν λάθος, αφού ουσιαστικά οδήγησε στον εγκλωβισμό τους.

Η κατασκευή της πολυκατοικίας δεν είχε ολοκληρωθεί (βρισκόταν στις κολόνες) και ενώ είχε το πλεονέκτημα ότι μπορούσαν οι αμυνόμενοι να ελέγχουν την περιοχή, ταυτόχρονα είχε και το μειονέκτημα ότι οι αμυνόμενοι ήταν εύκολος στόχος. Οι καταδρομείς περικυκλώθηκαν από πολυβόλα και πυροβόλα και τα κανόνια των αρμάτων.

Οι καταδρομείς οχυρώθηκαν πίσω από τις κολόνες και τα τούβλα τα οποία ήταν στοιβαγμένα αφού δεν είχαν κτιστεί ακόμη. Κράτησαν αμυνόμενοι από το μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα, κάτι το οποίο έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς κατοίκους της Κερύνειας να την εγκαταλείψουν και να διασωθούν. Οι Τούρκοι μπήκαν στην Κερύνεια το βράδυ και την επομένη άρχισαν τις εκκαθαρίσεις. 

Ομάδα καταδρομέων υπό τον υπολοχαγό Βασίλειο Ροκά (που βρίσκονταν στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας) διέφυγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ όσοι βρίσκονταν στον δεύτερο όροφο και άλλοι στον τρίτο όροφο δεν αντελήφθησαν τη διαφυγή των συναδέλφων τους.

Όταν έπεσε το σκοτάδι, οι Τούρκοι εξακολουθούσαν να βάλλουν εναντίον των καταδρομέων και να τους καλούν να παραδοθούν.

Εκτιμάται ότι στην περιοχή έπεσαν 10-15 καταδρομείς, ενώ άλλοι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και άλλοι σκοτώθηκαν αλλού.

Συνολικά, στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας και στην Κερύνεια σκοτώθηκαν ή αγνοούνται 40 άνδρες της 33ης Μοίρας Καταδρομών. Από αυτούς 20 σκοτώθηκαν στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας και άλλοι 20 στην πολυκατοικία παρά το Γ.Σ. Πράξανδρος ή στην ευρύτερη περιοχή.

Για €30.000 δεν έγινε εκταφή
 
Στην περιοχή των λεγόμενων βοτανικών κήπων υπάρχει, σύμφωνα με μαρτυρίες, άλλος ομαδικός τάφος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κάτω από δρόμο που κατασκευάστηκε όταν άρχισε η ανάπτυξη της περιοχής.

Συγγενείς αγνοουμένων ισχυρίζονται πως ενώ υπάρχουν πληροφορίες και μαρτυρίες εδώ και αρκετούς μήνες, δεν διενεργήθηκαν εκσκαφές επειδή αυτές συνεπάγονται το ξήλωμα τμήματος του δρόμου με κόστος περίπου €30.000, όπως υποστηρίζουν τουρκικές πηγές.

Συγγενείς διερωτώνται αν ο εντοπισμός των λειψάνων ανθρώπων που έπεσαν πολεμώντας, κοστολογείται λιγότερο από €30.000.

Άτομα που ασχολούνται με το θέμα των αγνοουμένων ανέφεραν στον «Φ», πως αν το κράτος δεν καταβάλει το συγκεκριμένο κονδύλι, θα ανοίξουν λογαριασμό σε τράπεζα και θα καλέσουν τους πολίτες να συνεισφέρουν, ώστε να συγκεντρωθεί το κονδύλι που απαιτείται για να θαφτούν στον τόπο τους, όσοι έπεσαν πολεμώντας.

Η ύπαρξη ομαδικού τάφου στη συγκεκριμένη περιοχή ενισχύεται και από μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσαν ότι είδαν Τούρκους να μεταφέρουν εκεί στρατιώτες.

Εκτιμάται, πως πέραν των νεκρών που περισυνελέγησαν από άλλες περιοχές, ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιήθηκε και για την εκτέλεση στρατιωτών, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαχών ή και στη συνέχεια.

Μαρτυρίες για την ύπαρξη ομαδικού τάφου στην περιοχή, υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και από την τουρκική πλευρά.

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/194240/psachnoun-katadromeis-sto-gspraxandros#sthash.bo3LwDhb.dpuf

Σχόλια