ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Στόχος των Τούρκων ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επιβολή δύο ομόσπονδων κρατών
Η νέα αυτή παρουσίαση βρετανικών αποδεσμευμένων εγγράφων δεν ανήκει στις συνηθισμένες σειρές του Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας, αλλά σε εκθέσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (Κύπρου), που καλύπτουν την περίοδο 1950 - 1974 και περιγράφουν, μεταξύ άλλων, και δραστηριότητες των Τουρκοκυπρίων. Παραθέτουμε σήμερα τις αναφορές για τους Τουρκοκυπρίους για ευρύτερη ενημέρωση.
Οι Τούρκοι εκπαιδεύονται
Έκθεση, 2 Αυγούστου 1962, κατέγραψε ότι:
«Λέγεται ότι, Τουρκοκύπριοι στην Πέτρα του Διγενή, εκπαιδεύονται με όπλα στα βουνά βορείως του χωριού, προσποιούμενοι ότι κυνηγούν. Από μάλλον έγκυρη πηγή υπάρχει η πληροφορία ότι μέλη της ΤΜΤ (Turk Mukavemet Teshkilati) διεξάγουν συστηματικά στρατιωτική εκπαίδευση κοντά στο Πλατάνι».
«Παρ’ όλες τις απώλειες που υπέστη η τουρκοκυπριακή κοινότητα, μέλη της ΤΜΤ προετοιμάζονται για μάχη. Τρεις διαφορετικές αναφορές λένε ότι οι διοικητές στις τουρκοκυπριακές περιοχές Λευκωσίας, Αμμοχώστου, Λάρνακας και Περγάμου είναι “ξένοι” στρατιωτικοί που ενεργά καθοδηγούν τους πολίτες και την αστυνομία, τις στρατιωτικές δραστηριότητες και συντονίζουν τη συγκέντρωση Τουρκοκυπρίων από τις πέριξ περιοχές, ειδικά από μεικτά χωριά, και τους μαζεύουν σε αμιγώς τουρκοκυπριακές κοινότητες» (έκθεση 17 Ιανουαρίου1964).
Οπλισμένοι σαν αστακοί
Στην έκθεση της 29ης Ιανουαρίου 1964 αναφέρεται ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι εφοδιασμένοι με μεγάλη ποσότητα αυτόματων και άλλων όπλων και πυρομαχικών, τα οποία έχουν στην παλαιά πόλη της Αμμοχώστου.
Στην έκθεση 29.1.1964 τονίζεται, επίσης, ότι οι Τουρκοκύπριοι στην Πάφο ήταν πολύ καλά οπλισμένοι και προσπαθούσαν να εφοδιάσουν με όπλα και τους συμπατριώτες τους στα πέριξ χωριά.
Οι τουρκικοί στόχοι από το 1963
Στην έκθεση ημερ. 26 Φεβρουαρίου-4 Μαρτίου 1964, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είναι ξεκάθαρες για τους τουρκικούς στόχους. Έγραψαν σχετικά:
«Πολιτική της ΤΜΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Truce Force και δηλώσεις των Τουρκοκυπρίων ηγετών, συμπεραίνουμε ότι από τα Χριστούγεννα του 1963 η ΤΜΤ επικεντρώθηκε στον στόχο της να κατορθώσει τον πλήρη διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Οι ηγέτες της ΤΜΤ φαίνονται να οργανώνουν τη συγκέντρωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε εξολοκλήρου τουρκοκυπριακά χωριά ή πόλεις, όχι μόνο για να ενισχύσουν την άμυνά τους, αλλά αναμφίβολα για να υποστηρίξουν τον στόχο του διαχωρισμού των κοινοτήτων. Σε κάποιες περιοχές της υπαίθρου οι χωρικοί φέρουν ένσταση στην πολιτική της ΤΜΤ.
Ο Τσιακάλ και «ηγέτης» από την Τουρκία
»Ένας Τουρκοκύπριος, στέλεχος της ΤΜΤ, είναι ο Κεμάλ Σιεμί, αλλιώς Τσιακάλ, πρώην υπάλληλος του ταχυδρομείου και πρόεδρος του ποδοσφαιρικού σωματείου Τσετίνκαγια. Τώρα, αυτός εμφανίζεται ως εθνικός ηγέτης και δίνει οδηγίες στους πολιτικούς... Όμως, ο πλήρης έλεγχος, περιλαμβανομένων και των επικοινωνιακών καναλιών με την Άγκυρα, λέγεται ότι βρίσκεται στα χέρια ενός ''ηγέτη'' που δεν ονομάστηκε, που πρόσφατα ήλθε από την Τουρκία. Επιπλέον, μάλλον η γενική πολιτική έρχεται από την Τουρκία και μεταβιβάζεται μέσω της ''τουρκικής πρεσβείας'' στη Λευκωσία.
Το μέγεθος της εξουσίας της ΤΜΤ στον πολιτικό τομέα επιβεβαιώνεται και με το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΤΜΤ έδωσαν αυστηρές οδηγίες στον Ραούφ Ντενκτάς, όταν έφυγε για τη σύσκεψη του Λονδίνου, να μη δεχθεί τίποτα λιγότερο από ξεχωριστές διοικήσεις, μέσα σε κεντρική ομόσπονδη οργάνωση.
Το 1959 τα μέλη της ΤΜΤ ήταν περίπου 1067. Τον Σεπτέμβριο του 1963 αυξήθηκαν στις 3.000...».
Φυλλάδιο του ΑΚΕΛ προς Τουρκοκυπρίους
«Στις 27 Φεβρουαρίου 1964, το ΑΚΕΛ κυκλοφόρησε φυλλάδιο στα Τουρκικά, καλώντας τους Τουρκοκυπρίους να συνεργαστούν με τους Ελληνοκυπρίους ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ξέρουμε μόνο μίαν άλλη τέτοια περίπτωση, μέσα του Ιανουαρίου, που το ΑΚΕΛ εξέδωσε φυλλάδια προπαγάνδας στα Τουρκικά» (έκθεση 26 Φεβρουαρίου-4 Μαρτίου 1964)
Οι Τούρκοι χάνουν τις ελπίδες για διχοτόμηση
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά τις ήττες τους στη Λεμεσό, Κτήμα και Μαλλιά, οι Τουρκοκύπριοι σ’ όλη τη νήσο χάνουν τις ελπίδες τους για επιβολή διχοτόμησης ή ομόσπονδου κράτους. Φαίνονται κουρασμένοι από τις πιέσεις... Ορισμένοι, περιλαμβανομένου και ηγέτη της ΤΜΤ, σκέφτονται να μεταναστεύσουν.
Ο Ιχσάν Αλή
»Ο Δρ Ιχσάν Αλή, πρώην κοινοτικός σύμβουλος στο Κτήμα και ίσως και μέλος του Τουρκοκυπριακού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, δημόσια χαρακτήρισε ως ανοησία τον ισχυρισμό ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί. Λέγεται ότι είπε πως “τρομοκρατική καμπάνια” έχει ξεκινήσει εναντίον Τουρκοκυπρίων από τους πιο εξτρεμιστές συμπατριώτες τους.
Ο Δρ Αλή εκφράζει τις απόψεις των μετριοπαθών Τουρκοκυπρίων, όμως κινδυνεύει να δολοφονηθεί από τους εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους...» (έκθεση 18 - 25 Μαρτίου 1964).
«Σχέδια σε περίπτωση εισβολής, διχοτόμησης»
Στην έκθεση 18-25 Μαρτίου 1964 επισημαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο των Τουρκοκυπρίων για εκκένωση όλων (των Τ/κ) από τη Λεμεσό προς την περιοχή Κερύνειας και ότι αυτό το σχέδιο θα υλοποιηθεί μόλις η ειρηνευτική δύναμη αποκαταστήσει την ελευθερία διακίνησης... Και ότι ο διοικητής και οι περισσότεροι μαχητές της ΤΜΤ από την Πάφο έφυγαν από την πόλη και η Πάφος δεν περιλαμβάνεται πλέον στα τουρκικά σχέδια. Ενδιαφέρον έχει η σημείωση στην Έκθεση, που αναφέρει:
«Αυτό το σχέδιο είναι στις ίδιες γραμμές του έκτακτου σχεδίου για εκκένωση των Τ/κ, για να συναντήσουν τα τουρκικά στρατεύματα σε περίπτωση εισβολής, όπως αναφέραμε στην Έκθεσή μας... Αυτή η κίνηση είναι στις γραμμές της πολιτικής της ΤΜΤ... Ανεπιβεβαίωτη πληροφορία λέγει ότι ο αεροδιάδρομος Αγύρτας πολύ πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ως αεροδρόμιο σε περίπτωση εισβολής, ή, εάν κάποιο είδος διχοτόμησης η ομοσπονδίας εξασφαλιστεί, ως το αεροδρόμιο για την τουρκοκυπριακή ζώνη. Αλλιώς, θα χρησιμοποιηθεί ως νέο χωριό για τους εκτοπισμένους... Το μέγεθος του αεροδιαδρόμου μπορεί να επιτρέπει σε ελαφρά δικινητήρια αεροπλάνα να προσγειωθούν, ή, στην ανάγκη, και Ντακότα C47. Από εναέρια βολιδοσκόπηση μπορεί να επεκταθεί δίχως μεγάλα προβλήματα σε περίπου 2.800 πόδια».
Η επιθετικότητα της ΤΜΤ
Στις 6 Ιουνίου 1964, οι μυστικές βρετανικές υπηρεσίες είχαν πληροφορία από τουρκοκυπριακή πηγή στη Λάρνακα, την οποία θεωρούσαν έγκυρη, ότι, μετά το τελευταίο «ξεγέλασμα» της τουρκικής κυβέρνησης, η ΤΜΤ στην περιοχή της πηγής (Λάρνακα) πίστευε ότι η Τουρκία δεν είχε σκοπό να επέμβει. Η πηγή εξέφρασε την άποψη ότι, επομένως, οι Τουρκοκύπριοι πρέπει «να δημιουργήσουν φασαρία» στο νησί και να μπουν πραγματικά στην επίθεση (έκθεση 16 Ιουνίου 1964).
(A normally reliable Turkish Cypriot source from Larnaca stated on 6th June that following the latest “let-down” by the Turkish Government TMT in his area feel that Turkey does not intend to intervene. Source expressed the view that Turkish Cypriots ought therefore to “create havoc” on the island and really take the offensive).
Οι Τούρκοι συνεχίζουν να μεταφέρουν όπλα
Στην έκθεση 22 Ιουνίου 1964 των μυστικών βρετανικών υπηρεσιών τονίζεται ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν να εισάγουν μυστικά όπλα από την περιοχή Κοκκίνων/Μανσούρας, ενώ συνεχίζεται η αδυναμία των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξουν τον δρόμο Λευκωσίας - Κερύνειας για τους Ελληνοκυπρίους.
http://www.sigmalive.com/simerini
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου