Σπίτι της Κύπρου Βασίλης Μιχαηλίδης ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Λευτέρη Παπαλεοντίου










Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 παρουσιάστηκε, στο Σπίτι της Κύπρου, το βιβλίο Βασίλης Μιχαηλίδης, ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ, σε επιμέλεια Λευτέρη Παπαλεοντίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του περιοδικού Μικροφιλολογικά.
Στον τόμο περιλαμβάνονται τριάντα πέντε ποιήματα του Β. Μιχαηλίδη· είκοσι
ιδιωματικά, έντεκα μη ιδιωματικά και τέσσερα «μικτά». Επιχειρείται μια νέα εκδοτική πρόταση επιλεγμένων ποιημάτων του Βασίλη Μιχαηλίδη· για πρώτη φορά αξιοποιούνται εδώ, σε αυτοτελή έκδοση, όχι μόνο οι δύο ποιητικές συλλογές, που εξέδωσε οι ποιητής όσο ζούσε, αλλά και οι πρώτες δημοσιεύσεις των ποιημάτων και τα σωζόμενα αυτόγραφά τους.
Για το βιβλίο μίλησαν ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας, ο ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Δημήτρης Κοσμόπουλος και ο επιμελητής του τόμου Λευτέρης Παπαλεοντίου.
Η Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Μαρία Παναγίδου, στο καλωσόρισμά της, εξήρε την προσφορά του Λευτέρη Παπαλεοντίου στον τομέα της λογοτεχνικής τεκμηρίωσης και καταγραφής στην Κύπρο, ενώ είπε ότι ο Βασίλης Μιχαηλίδης, που υπήρξε πρωτεργάτης του κυπριακού ιδιώματος στην ποίηση, γαλούχησε εθνικά, ψυχαγώγησε και προβλημάτισε γενεές Κυπρίων.
Ο κ. Ζήρας μίλησε τόσο για το έργο και την πορεία του Βασίλη Μιχαηλίδη όσο και για την απήχηση που είχε το ποιητικό του έργο στην εποχή του, αλλά και μεταγενέστερα. Αναφερόμενος στο εκτενές εισαγωγικό κείμενο του Λευτέρη Παπαλεοντίου, υπογράμμισε ότι το λεπτομερές χρονολόγιο για τη ζωή και τη λογοτεχνική παραγωγή του ποιητή, τα εκτενή αποσπάσματα από κριτικές, κείμενα μαρτυριών, επιστολές και μελετήματα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μελετητές και δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη, να διαπιστώσει πώς διαμορφώνεται η αναγνωστική και κριτική οικείωση με τον ποιητή, από τα πρώτα χρόνια που ακόμα ήταν εν ζωή. 
Ο κ. Κοσμόπουλος στην εισήγησή του έκανε αναφορά στα σημαντικότερα έργα του Βασίλη Μιχαηλίδη και επεσήμανε ότι η ανθολόγηση του Λευτέρη Παπαλεοντίου, αναδεικνύει ουσιαστικότερα τη μεγάλη λυρική αξία των πατριωτικών συνθέσεων του δημιουργού.
O κ. Παπαλεοντίου συνομίλησε με το κοινό τονίζοντας ότι ο Βασίλης Μιχαηλίδης κατάφερε με την ελάχιστη σχολική του μόρφωση να αξιοποιήσει, για πρώτη φορά στα νεότερα χρόνια, όχι ως λαϊκός αλλά ως έντεχνος ποιητής, το κυπριακό ιδίωμα.
Ποιήματα διάβασε ο ηθοποιός Στέλιος Ανδρονίκου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Σχόλια