50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ 1964 – 2014 στην Αθήνα











Συνεχίζεται με επιτυχία  στην Κυπριακή Πρεσβεία - Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, 2ός όροφος, Σύνταγμα) η έκθεση με θέμα: «50 Χρόνια Εθνική Φρουρά 1964 – 2014».

Όπως δηλώνει ο τίτλος της, η έκθεση καταγράφει και αποτυπώνει την πεντηκονταετή ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, προβάλλοντας το σημαντικό στρατιωτικό και κοινωνικό έργο της, από την ίδρυσή της με τον Περί της Εθνικής Φρουράς Νόμο του 1964, έως τη σημερινή εξέλιξή της σε ένα αξιόμαχο και ευέλικτο, σύγχρονο στρατιωτικό μηχανισμό.

Εφημερίδες, έγγραφα, χάρτες, ιστορικά ντοκουμέντα, κειμήλια, στολές, ατομικός οπλισμός και φωτογραφίες, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και σπουδαιότητας, εκτίθενται σε μία γραμμική χρονολογική αφήγηση, αναδεικνύοντας, με τρόπο άμεσο και κατανοητό, όλα τα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν τη συγκρότηση, την οργάνωση, την αποστολή και την προσφορά της Εθνικής Φρουράς στους αγώνες για την προάσπιση της Κύπρου και των ανθρώπων της.

Παράλληλα, όμως, η έκθεση καταγράφει σκηνές από την κατάταξη

νεοσυλλέκτων, την εκπαίδευση, τη συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις και παρελάσεις, αλλά και την καθημερινή ζωή, την άδεια εξόδου, τις ώρες χαλάρωσης και τις προσωπικές στιγμές των ανδρών της Εθνικής Φρουράς.

Το τελευταίο μέρος της έκθεσης αποτυπώνει τη σύγχρονη αποστολή και δράση της Εθνικής Φρουράς.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Απριλίου 2014, για τηλεφωνική επικοινωνία στον αρ. 210 3734913 από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ των ωρών 10:00-15:00.

Σχόλια