Αποκαλυπτήρια προτομής Κυπρίου Μιχαήλ Στιβαρού που έπεσε πολεμώντας στο Μπιζάνι




Τα αποκαλυπτήρια προτομής του 20χρονου Κύπριου φοιτητή αγωνιστή, Μιχαήλ Στιβαρού, ο οποίος έχασε την ζωή του πολεμώντας για την απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Τούρκους, τον Δεκέμβριο του 1912 στο Μπιζάνι, έκανε ο Δήμος Ιωαννίνων την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013,σε μία σεμνή τελετή προχθές μετά την παρέλαση.
Η προτομή, τοποθετήθηκε δίπλα σε εκείνη του επίσης Κύπριου αγωνιστή Χριστόδουλου Σώζου, Δημάρχου Λεμεσού, ο οποίος επίσης έπεσε πολεμώντας στο Μπιζάνι. Στην εκδήλωση παρέστησαν οι τοπικές αρχές, ο Πρύτανης και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κύπριοι φοιτητές και Κύπριοι που διαμένουν στα Ιωάννινα καθώς και οι απόγονοι του Μπιζανομάχου Μιχαήλ Στιβαρού.Κατά την τελετή χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και Κύπριοι φοιτητές στα Γιάννενα.
Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και την ηρωική θυσία του Κύπριου φοιτητή που έλαβε μέρος στις δύσκολες και καθοριστικές μάχες των Πεστών και της Αετοράχης και κατά τους επίσημους καταλόγους του υπουργείου Στρατιωτικών έπεσε ηρωικά στις μάχες του Μπιζανίου την 5η  Δεκεμβρίου ή την 16η  Δεκεμβρίου 1912.                                                                                                                                                                    
«Με αισθήματα ψυχικής ανάτασης και εθνικής υπερηφάνειας, υποκλινόμαστε με ευλάβεια στο μεγαλείο της θυσίας του Μιχαήλ Στιβαρού. Μιας θυσίας που πρέπει να μας εμπνέει στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε ώστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιωτίτσας.
Ο Δήμος Ιωαννιτών και το " Ίδρυμα Αθανάσιος Κτωρίδης " εργάστηκαν για την δημιουργία χώρου μνήμης προς τιμήν του Κύπριου αγωνιστή.  Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Ο Μιχαήλ Στιβαρός γεννήθηκε το 1892 στον Πεδουλά της Κύπρου. Αποφοίτησε από το Ημιγυμνάσιο Λεμεσού και από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1911 και ήρθε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου και πριν πραγματοποιήσουν την συνέλευσή τους οι Κύπριοι φοιτητές στην Αθήνα για συμμετοχή τους στον αγώνα, ο εικοσαετής φοιτητής Μιχαήλ Στιβαρός είχε ήδη υποβάλλει αίτημα και είχε καταγραφεί στους καταλόγους του Ελληνικού Στρατού, ως εθελοντής. Τοποθετήθηκε στο 1ο Τάγμα του Ανεξάρτητου Συντάγματος Κρητών, μαζί με άλλους Κύπριους, το οποίο ξεκίνησε για το μέτωπο στις 23 Οκτωβρίου 1912.
Από το μέτωπο ο Μιχαήλ Στιβαρός έγραφε σε παλιό καθηγητή του, στο Ημιγυμνάσιο Λεμεσού: «Ό,τι αισθάνομαι τας ημέρας αυτάς που έγινα   στρατιώτης δεν το ησθάνθην ποτέ. Αισθάνομαι ότι εδιπλασιάσθη το σώμα μου και η ψυχή μου. Είμαι ακούραστος μεθ’ όλον τον βαρύν οπλισμόν. Η κυπριακή φοιτητική ομάς να είστε βέβαιος ότι θα τιμήσει και πατρίδα και γονείς και εκπαιδευτήρια, από τα οποία εδιδάχθημεν τον μέγα πατριωτισμόν……..».
Έλαβε μέρος στις καθοριστικές μάχες Πεστών και Αετοράχης και κατά τους επίσημους καταλόγους του υπουργείου Στρατιωτικών έπεσε ηρωικά στις μάχες του Μπιζανίου στις 5 Δεκεμβρίου   ή σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στις 16 Δεκεμβρίου 1912.


Σχόλια