Με την κατάληψη της Κύπρου από τους Άγγλους το 1878, συχνές ήταν οι δημοσιευμένες περιγραφές σε αγγλικές εφημερίδες για τις πόλεις και τη ζώη των κατοίκων της νέας αποικίας. Κοινό χαρακτηριστικό των περιγραφών, ήταν η άσχημη κατάσταση των πόλεων αλλά και η υπεροπτική στάση των “πολιτισμένων” Άγγλων προς τους “άξεστους” και “πονηρούς” ανατολίτες.
Να πως περιγράφουν την παραλία της Λάρκακας [Σκάλας] τον Αύγουστο του 1878 ταΕικονογραφημένα Νέα του Λονδίνου: ”Τα καφενεία είναι, όπως συνηθίζεται, παράγκες τοποθετημένες σε ετοιμόρροπες ξύλινες εξέδρες πάνω στο νερό. Μοιάζουν με τα καφενεία της Σμύρνης. Εδώ συχνάζουν τυχοδιώκτες που έρχονται από τον Πειραιά, τη Σύρο, τη Ζάκυνθο και την Ανατολή. Αναγνωρίζουμε στα πρόσωπά τους, απατεώνες που συναντήσαμε στο Πέραν και την Κωνσταντινούπολη και διαπιστώνουμε ότι ο υπόκοσμος του Πορτ Σάιντ και της Αλεξάνδρειας έστειλε και εδώ τους εκπροσώπους τους για να ερευνήσουν ένα καινούργιο πεδίο δράσης: τις τσέπες των Άγγλων. Η τιμή για μια μικρή σοφίτα που έχει για μοναδικό της έπιπλο ένα παλιοκρέβατο ή ένα άθλιο στρώμα, είναι έξι σελίνια τη βραδιά. Ένας διερμηνέας μας ζήτησε δέκα σελίνια τη μέρα και το φαγητό του για τις υπηρεσίες του. Τα υπόλοιπα πράγματα έχουν ανάλογες τιμές”.
Από την πιο πάνω περιγραφή και τη γκραβούρα, βγαίνουν κάποια συμπεράσματα: εντύπωση κάνουν τα διώροφα σπίτια των προξένων με τα ανοιχτά κιόσκια, που κατελάβαναν μεγάλη έκταση του παραλιακού μετώπου κυρίως κοντά στην περιοχή του Κάστρου.
Επίσης η κοσμοπολίτικη ζωή και η πυκνή εμπορική κίνηση στην παραλία, σύνηθες φαινόμενο στα λιμάνια της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Τέλος, η βρετανική αθλιότητα και υποκρισία, που ενώ ήταν η κατ’ εξοχήν ιμπεριαλιστική δύναμη της εποχής που είχε κατακλέψει τη μισή υφήλιο, χαρακτηρίζει τους φτωχούς ανατολίτες,κλέφτες και τυχοδιώκτες γιατί, ένας διερμηνέας ζήτησε δέκα σελίνια τη μέρα και το φαγητό του για τις υπηρεσίες του. Μια αθλιότητα που θα νοιώσουν οι Κύπριοι στο πέτσι τους για τα επόμενα 82 χρόνια.
Πηγή: Σταύρου Γ. Λαζαρίδη, Μια ιστορική αναδρομή μέσα από γκραβούρες εποχής 1878-1900, σσ.116-117, Ιούλιος 1984.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου