«Η ανατροπή του λιβέλου Έρογλου»

Του Γιάννη Σπανού

Όποια κι αν είναι η συμπάθεια έναντι μιας μειονότητας, αυτή η συμπάθεια υφίσταται δοκιμασία όταν η μειονότητα υποτάσσεται σε εχθρική βούληση, μετατρέπεται σε όργανο ποδηγέτησης και στρέφεται εναντίον της πλειοψηφίας του λαού, του οποίου υποσκάπτει τη γαλήνη και ανατρέπει τη δημοκρατική ισορροπία. Και είναι δυστύχημα που αυτό το δεδομένο παρατηρείται στην περίπτωση των εκάστοτε ηγετών της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως προ ημερών απεδείχθη από τον κ. Ντερβίς Έρογλου, που απεπειράθη να διασπείρει νέο λίβελο της Άγκυρας, διατεινόμενος ότι η ΕΟΚΑ αιματοκύλησε την Κύπρο.

Και εν προκειμένω δεν είναι η οργάνωση απελευθέρωσης της πατρίδας που προκάλεσε αιματοχυσία, αλλά οι μυστικές υπηρεσίες και οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της επεκτατικής της πολιτικής που ακολουθεί από αιώνων έναντι του Ελληνικού έθνους, που από τα βάθη της Ελληνικής Μικράς Ασίας συρρίκνωσε στον σημερινό χάρτη και επιδιώκει την περαιτέρω κατάκτηση εδαφών του, όπως στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη. Τα ιστορικά γεγονότα είναι αναντίλεκτα και η διαύγειά τους δεν επηρεάζεται από τον τυχοδιωκτισμό και το όργιο της αχαλίνωτης προπαγάνδας που θυματοποιεί και τα δυστυχή άβουλα όργανά της.

Και ιδού διατί: Η ΕΟΚΑ από της πρώτης στιγμής ανάληψης του απελευθερωτικού αγώνα προς αποτίναξη του ζυγού της αγγλικής αποικιοκρατίας, με προκήρυξή της στην Τουρκική, στις κατοικούμενες από Τουρκοκυπρίους περιοχές, διεβεβαίωσε ότι ο αγώνας απελευθέρωσης διεξαγόταν από τη συντριπτική πλειοψηφία του 82% της Κύπρου για το σύνολο του λαού και ότι ουδείς Τουρκοκύπριος θα επάθαινε οτιδήποτε, ενώ αντιθέτως θα ευνοείτο από τα αγαθά της κοινής ελευθερίας. Ατυχώς και παρά τη δήλωση Κιοπρουλού (1974) από την Άγκυρα, ότι το Κυπριακό ήταν καθαρά θέμα της Βρετανίας, η κυβέρνηση Αντνάν Μεντερές διά του υπουργού Φατίν Ρουστού Ζορλού οργάνωσε την εμπλοκή της Τουρκίας με πρώτες κινήσεις τη δημιουργία ανατρεπτικών συνθηκών και αιματοχυσίας στο Νησί, με οργανώσεις τρομοκρατίας και ενίσχυση της κρατικής τρομοκρατίας της Αγγλίας προς κατάπνιξη του απολυτρωτικού πόθου.

Με εκατοντάδες προσχωρήσεις «επικουρικών» επί μισθώ, συμπαραστάθηκε στην επιχείρηση διάλυσης της ΕΟΚΑ με τη βία και την εξόντωση, τα μαζικά βασανιστήρια του λαού, τις λεηλασίες και τις πυρπολήσεις των ελληνικών περιουσιών, τους φόνους και τις φυλακίσεις του κόσμου. Η ΕΟΚΑ ήταν μια και οι τουρκικές υπηρεσίες δημιούργησαν τη ΒΟΛΚΑΝ, την Καράτσετε, το Μέτωπο 9ης Σεπτεμβρίου με τον Ουλούς Ουλφέτ, την Τουρκική Ταξιαρχία Εκδίκησης, την Κόκκινη Μηλιά, τους Ήρωες του Ενδόξου Τουρκισμού και τη συνένωσή τους στην ΤΜΤ, με πρωταγωνιστές τον Μουσταφά Κεμάλ Τανρίσεβντι, υπάλληλο της τουρκικής πρεσβείας στην τουρκοκρατούμενη συνοικία της Λευκωσίας, τον Μπαρχάν Ναλπάντογλου και τον Ραούφ Ντενκτάς, στις 15 Νοεμβρίου 1957, στο σπίτι όπου διέμενε ο Τανρίσεβντι στην Αγλαντζιά (Αποκαλύψεις της Νεριμάν Τζαχίτ στην «ΟΡΤΑΜ» και του Ισμαήλ Τανσού στη «Χαλκίν Σεσί»).



Την ΤΜΤ κατηύθυνε από την Άγκυρα ο Ζορλού με επιτελικούς τον στρατηγό Σαλίχ Τζοσκούν και τον υποστράτηγο Ντανίς Καράμπελεν και εκτελεστικούς τον συνταγματάρχη Εγιούτ Μαγέρ, τον ταγματάρχη Ισμαήλ Τάνερ, τους λοχαγούς Ραχμί Εργκούν και Μεχμέτ Οζντέν και απεσταλμένους στην Κύπρο υπό τον αντισυνταγματάρχη Ριζά Βουρουσκάν. Επιτελεία στην Τουρκία δημοσιεύτηκαν. Σκοπός των τρομοκρατικών οργανώσεων ήταν η αιματοχυσία, η καταστροφή και ο τρόμος αλλά και η δημιουργία αφορμών προς υποκίνηση των όχλων για βανδαλισμούς και δολοφονίες που εκδηλώθηκαν στη Λευκωσία, την Πάφο και αλλού. Ο Τούρκος πρέσβης Εμίν Ντιρβάνα επιβεβαίωσε στη «Μιλλιέτ» Κωνσταντινουπόλεως στις 15 Μαΐου 1964 ότι οι βόμβες στα τζαμιά Ομεριέ και Μπαϊρακτάρ, στις 25 Μαρτίου ’64, ήταν προβοκατόρικες ενέργειες.

Το παραδέχτηκε κι ο Ρ. Ντενκτάς σε αγγλική τηλεόραση και ο στρατηγός του Γραφείου Ειδικού Πολέμου Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου. Σχετικές οι μαρτυρίες Αζίζ, Νουρετίν Σεφέρογλου, Αρίφ Ταχσίν. Οι προβοκάτσιες αποτέλεσαν το έναυσμα του λουτρού αίματος του καλοκαιριού του 1958 από τις 7 Ιουνίου, με αποκορύφωμα τη σφαγή του Κιόνελι στις 12 Ιουνίου και 80 δολοφονίες Ελλήνων εντός διμήνου, όπως τα σφαγμένα παιδιά της Αθηένου. Σημειώνονται και οι αιμοσταγείς Μεχμέτ Ασίμ Ερόλ, Σουλεϊμάν Γιλτιρίμ και Ταλάτ (στις Πλάτρες), Σιεμετής στη Λεμεσό, Χουσεΐν στην Κερύνεια, Οσμάν στην Αμμόχωστο, που έδρασαν με τους βασανιστές Μέρλιν, Μακλόλκλαν, Μπερτζ, Λιντς, Σέιβορι, Ντίαρ, Λίνγκουιτ, Γουίλλαρντ και άλλους βρικόλακες της Γκεστάπο και των ΕΣ ΕΣ. Και η τρομοκρατία δεν διεκόπη με τη συμφωνία Ζυρίχης. Η Τουρκία έστελνε λαθραία οπλισμό στην ΤΜΤ.

Τεκμήριο το πλοίο «Ντενίς» που μετέφερε, στις 18 Οκτωβρίου 1959, 1 εκατομμύριο σφαίρες, 500 τυφέκια, 6000 βόμβες και συνελήφθη από το αγγλικό περιπολικό Μπούρμαρτον (Βλπ. Γιάννη Σπανού : «Οι Κύπριοι Εθελοντές στους Εθνικούς Πολέμους» και ΕΟΚΑ τ.2). Τεκμήριο και τα απόρρητα τηλεγραφήματα Χιου Φουτ και των πρέσβεων στην Άγκυρα και στην Αθήνα Μπ. Μπάρροους και Ρ. Άλλεν (Γιάννη Σπανού «Οι Κύπριοι Εθελοντές στους Εθνικούς Αγώνες» σελ. 250 κ. εξ.).

Ιδού τα στοιχεία που ανατρέπουν τον νέο ιστορικό λίβελο Ντερβίς Έρογλου και οι μαρτυρίες για την αιματοχυσία στην Κύπρο, όχι μόνο κατά την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ αλλά και μετά την ανεξαρτησία που ήταν η έκβαση του αγώνα. Όσο για την ΕΟΚΑ, επιτέλεσε έργο άμυνας του λαού. Ούτε σφαγές ούτε εμπρησμούς ούτε προβοκάτσιες προκάλεσε. Αυτή είναι η αλήθεια που μπορεί να θεμελιώσει την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία στη δύσμοιρη Κύπρο που είναι πολύ μικρή για να σπαράσσεται ( Π. Βαλερί), ενώ ενωμένη μπορεί να δημιουργήσει έναν παράδεισο.


www.sigmalive.com

Σχόλια