Αναζητώντας την ελευθερία του Πέτρου Παπαπολυβίου


Αναζητώντας την ελευθερία: ένας Κύπριος στρατιώτης του βρετανικού στρατού στη κατοχική Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική 1941 – 1942.
Ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου είναι γνωστός για την έρευνα και τα βιβλία του που αφορούν τους κύπριους εθελοντές σε όλους τους αγώνες του έθνους. 
Στο βιβλίο του «Αναζητώντας την ελευθερία» (εκδ. Επίκεντρο, 2009) περιγράφει την περιπέτεια του Γεώργιου Πέτρου ο οποίος βρέθηκε το 1941, εν μέσω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τον βρετανικό στρατό στην Ελλάδα. Ο κύπριος στρατιώτης αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς, κατάφερε όμως να δραπετεύσει και έζησε κυνηγημένος στις υπό κατοχή περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.
Το βιβλίο είναι βασισμένο σε ένα αυτοβιογραφικό κείμενο του Γεώργιου Πέτρου, επιμελημένο και παρουσιασμένο, με βάση τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, με πολύ ζωντανό και ενδιαφέροντα τρόπο, από τον ακαδημαϊκό Πέτρο Παπαπολυβίου.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Πριν μερικά χρόνια εντοπίσαμε ένα εκτενές αφηγηματικό κείμενο του Κύπριου στρατιώτη Γεώργιου Πέτρου, από το Κελλάκι Λεμεσού, σκαπανέα στο βρετανικό στρατό κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, το οποίο περιγράφει τις περιπέτειες του στην Ελλάδα του 1941 -1942. Οι γραπτές αναμνήσεις του Κύπριου εθελοντή μας έδωσαν την αφορμή για περαιτέρω έρευνα στην Κύπρο, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, τα τελευταία χρόνια, που όχι μόνο επιβεβαίωσε τα γραφόμενά του, αλλά και μας επιφύλαξε πραγματικές εκπλήξεις και δυνατές συγκινήσεις ...»


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σχόλια