Ημερολόγιο των κρατητηρίων, του Ρένου Λυσιώτη


Κυκλοφόρησε πρόσφατα  το βιβλίο του Ρένου Λυσιώτη με τίτλο «Το Ημερολόγιο του D.P. 743 (1956-58)».

Πρόκειται για το ημερολόγιο που κρατούσε ο ίδιος σε όλη την περίοδο της κράτησής του από τους Άγγλους στα κολαστήρια της Ομορφίτας, της Πύλας και της Κοκκινοτριμιθιάς, προτού φθάσει στο Πυρόι και στην απελευθέρωσή του.

Το Ημερολόγιο του D.P. 743, με τις 260 σελίδες και το σπάνιο φωτογραφικό υλικό [κυρίως από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, αλλά όχι μόνο] αποτελεί μια αυθεντική -και γι’ αυτό πολύτιμη- πηγή για τον ιστορικό.

Ο Ρένος Λυσιώτης, αποφασίζοντας σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα το Ημερολόγιό του, δεν θέλησε να κάνει καμιά απολύτως παρέμβαση στο κείμενο.

Έτσι, το Ημερολόγιο του D.P. 743, καταγράφοντας τις ημέρες του αγώνα της ΕΟΚΑ, όπως τις προσελάμβαναν οι κρατούμενοι των Άγγλων πατριώτες, ζωντανεύει τον παλμό της εποχής, τον ζόφο των ανακρίσεων, το κλίμα των κρατητηρίων, αλλά και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού.

Τα χειρόγραφα του Ημερολογίου, κρυμμένα σε αυτοσχέδιες κρυψώνες, τα παρέδιδε ο Ρένος Λυσιώτης κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων στη μητέρα του. Κι εκείνη, σελίδα-σελίδα, τα έδινε στον Ρόδη Ρούφο, Πρόξενο τότε της Ελλάδας στη Λευκωσία, που τα φύλαξε ως την Ανεξαρτησία. Τότε τα επέστρεψε στον συγγραφέα τους. Μικρό μέρος των ημερολογίων δακτυλογραφήθηκε στις αρχές του 1960. Κατόπιν τα χειρόγραφα παράπεσαν και χάθηκαν, για να βρεθούν ξανά μόλις τα περασμένα Χριστούγεννα.


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σχόλια