Η ανατύπωση και έκδοση, σε τόμο,του περιοδικού της «ΑΛΚΙΜΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Ε.Ο.Κ.Α. (Α.Ν.Ε.), που εκδιδόταν από την ΕΟΚΑ στα δυό τελευταία χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα, αποτελεί μια νέα έγκυρη και αυθεντική μαρτυρία για μια από τις διαφωτιστικές δραστηριότητες της Ε.Ο.Κ.Α.
Η διαφώτιση, με τα φυλλάδια, τα ενημερωτικά Δελτία και το περιοδικό,ήσαν τα αποτελεσματικά εργαλεία που χρησιμοποίησε η Ε.Ο.Κ.Α. για να δημιουργήσει αγωνιστικό πνεύμα ανάμεσα στο Λαό, για να πετύχει εσωτερικό αρραγές μέτωπο, για να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα της αποικιοκρατίας και για να καλλιεργήσει ανάμεσα στους νέους το φυτώριο των αγωνιστών της ελευθερίας.
Είναι η πρώτη φορά που δέχομαι να γράψω και να δώσω προσωπική μαρτυρία για τη συμμετοχή μου στον απελευθερωτικό αγώνα. Το κάνω για απόδοση δίκαιης δημόσιας αναγνώρισης σε αριθμό συνεργατών μου στον αγώνα,που παρά την πολύτιμη και ηγετική συμβολή τους στον αγώνα, αθέλητα ή σκόπιμα έχουν παραγνωριστεί ή δεν έχουν αναφερθεί καθόλου σε δημοσιεύματα για τον αγώνα, που εκδίδονται κατά καιρούς, από αρμόδιους και αναρμόδιους.Αναγνωρίζω,τώρα, ότι αυτό είναι ένα χρέος που οφείλω σε αυτούς τους ανθρώπους,άσχετα από τις δικές μου απόψεις για την ορθότητα ή μη και τη μέθοδο καταγραφής του ιστορικού του αγώνα.
Από τις αρχές του 1957, ο αρχηγός Διγενής, μου ανέθεσε, πρόσθετα προς τα άλλα καθήκοντα μου, την ευθύνη της Π.Ε.Κ.Α. για ολόκληρη την Κύπρο. Με Διαταγή του, καθόρισε ότι όλοι οι άλλοι τομεάρχες θα αποτεινόντουσαν στον «Γενικό Υπεύθυνο» για όλα τα θέματα της Π.Ε.Κ.Α. Η Π.Ε.Κ.Α. είχε επίσης την ευθύνη για την οργάνωση νεολαίας, την Α.Ν.Ε.
Για τα θέματα της Α.Ν.Ε.και με εντολή του Διγενή, ίδρυσα την «Διοίκηση Αλκίμου Νεολαίας Ε.Ο.Κ.Α.» (Δ.Α.Ν.Ε.) κάτω από την γενική ευθύνη του βοηθού μου,καταζητούμενου τότε, Μίκη Μιχαηλίδη.
Η Δ.Α.Ν.Ε.,,αρχικά αποτελείτο από τους Λούη Λουκίδη,Γλαύκο Χρίστη,Παναγιώτη Περσιάνη,Λέλλο Δημητριάδη,Ανδρέα Χατζηβασιλείου,Ευδοκία Παπαδούρη-Περσιάνη και Δέσπω Σκόττη-Γαλατάκη.Η Δ.Α.Ν.Ε. ανέλαβε τον συντονισμό του έργου της νεολαίας σε όλους τους τομείς και δρούσε και αυτή σύμφωνα με τις οδηγίες του Αρχηγού. Στα πλαίσια της δραστηριότητας της Α.Ν.Ε.,αποφασίστηκε η έκδοση του«Εγερτήριου Σαλπίσματος»,κάτω από την γενική εποπτεία της Δ.Α.Ν.Ε. και με γενικό υπεύθυνο τον Μίκη Μιχαηλίδη.
Σήμερα με την ανατύπωση του περιοδικού,πιστεύω ότι προστίθεται μια πολύτιμη πηγή για τον απελευθερωτικό αγώνα που διεξήγαγε ο λαός μας κατά της αγγλικής αποικιοκρατίας,και ελπίζω να βοηθήσει τους παλαιότερους να ξαναζήσουν τις μέρες εκείνες του ηρωισμού και μεγαλείου, της αγωνίας, του μαρτυρίου και της οδύνης,αλλά και να δώσει στους νεότερους την ευκαιρία να κατανοήσουν πόση σημασία έχει στους εθνικούς αγώνες το αγωνιστικό φρόνημα, το ήθος και η αρραγής πίστη για την ανάγκη αγώνα για την ελευθερία και δικαίωση.
Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας να ευχαριστήσω και να συγχαρώ δημόσια όλους αυτούς που είχαν συμβάλει, τότε,στην έκδοση του«Εγερτηρίου Σαλπίσματος».
Συγχαίρω επίσης αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία της τωρινής ανατύπωσης του.
(υπ.)Τάσσος Παπαδόπουλος

Εκδόσεις : ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΟΚΑ 1955-59 ΛΕΥΚΩΣΙΑ  1999

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σχόλια