Βρετανικές Βάσεις: Ώρα για ένα πολιτικό οδικό χάρτη

Του Λάμπρου Καούλλα

Στις 02 Ιανουαρίου 2012 αυτόνομοι φοιτητές και μαθητές της «Εθνικής Αντιαποικιοκρατικής Πλατφόρμας» κάλεσαν σε διαδήλωση κατά των Βρετανικών Βάσεων έξω από την αεροπορική βάση της RAF στο Ακρωτήρι, εκεί που το 1975 οι Βρετανοί δολοφόνησαν με τεθωρακισμένο τον μαθητή Πανίκο Δημητρίου. Λίγες μέρες πριν ο Διοικητής των Βάσεων, Υποπτέραρχος G.E. Stacey, αντηχώντας το «ουδέποτε» του Χόπκινσον, είχε δηλώσει πως οι Βάσεις «είναι εδώ για να μείνουν»[1]. Οι Βρετανοί αξιωματικοί της SBA Police με προστάγματα «Unit Attack!» και «For the Queen» διέταζαν τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αστυνομικούς των Βάσεων, ως άλλους επικουρικούς επί ΕΟΚΑ, να επιτεθούν με υπέρμετρη βία κατά των αόπλων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιώντας γκλομπς, ασπίδες, pepper spray, σκύλους και ελικόπτερα[2].
Η έκπτωτη μονοκομματική κυβέρνηση του ΑΚΕΛ[3], στου οποίου την ρητορική ο «αντιιμπεριαλισμός» κατέχει πρωτεύουσα θέση, αντί να σπεύσει να εκμεταλλευθεί την λαϊκή οργή και να διεθνοποιήσει το θέμα των Βάσεων, απαιτώντας μάλιστα επίσημη απολογία για τον βάρβαρο ξυλοδαρμό πολιτών της από τους αποικιοκράτες, κατακεραύνωσε, μέσω δηλώσεων κρατικών αξιωματούχων, τους πολίτες της ενώ τα εκφραστικά όργανα του κομμουνιστικού κόμματος βοήθησαν για άλλη μια φορά τις αρχές των ιμπεριαλιστικών Βάσεων καταδικάζοντας τις διαδηλώσεις. Σε μια ξεδιάντροπη πράξη πολιτικής και δημοσιογραφικής αλητείας ο δημοσιογράφος της Χαραυγής Τάσος Τσαπαρέλλας συνέδεσε ψευδώς τις δημοκρατικές διαμαρτυρίες των αυτόνομων φοιτητών με το ΕΛΑΜ[4], ενώ ρουφιάνεψε ονομαστικά το μέλος της Συντακτικής Ομάδας του Εμπροσθοφύλακα Νικόλα Ιωαννίδη πως δήθεν διεδραμάτιζε «ηγετικό ρόλο» στην διαδήλωση[5]!
Ψήφισμα της Βουλής
Πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις Βρετανών επισήμων για το μέλλον των Βάσεων και για την ενδεχόμενη ανάμιξή τους σε νέες γεωπολιτικές περιπέτειες στην περιοχή μας ενάντια στο Ιράν, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα εναντίον τους[6]. Θετική, βέβαια η έκδοση ενός ακόμη ψηφίσματος από τα τόσα που έχουμε χορτάσει[7], αλλά θα είναι ανούσιο εώς προσβλητικό εάν δεν συνοδευτεί από αντίστοιχες πολιτικές πράξεις και δραστηριότητες που θα ανατρέπουν το δόγμα «children and grandchildren». Αν, δε, κρίνουμε τον τρόπο που αντέδρασαν κυβέρνηση, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στις μαχητικές εκδηλώσεις της «Εθνικής Αντιαποικιοκρατικής Πλατφόρμας» μάλλον οι προαναφερθέντες έγιναν συνήγοροι των αποικιοκρατών[8].
Λόγια πολλά – πράξεις;
Από λόγια και ψηφίσματα όμως έχουμε χορτάσει. Ένα χρόνο πριν, στις 07 Απριλίου 2011 το Πολιτικό Γραφείο του Γιώργου Λιλλήκα διοργάνωσε εκδήλωση στη Λεμεσό με θέμα «Η βρετανική πολιτική στο Κυπριακό και το χαρτί των Βάσεων»[9].
Ομιλητές, εκτός του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα, ήταν εκπροσώποι όλων των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, και όλοι βέβαια τάχθηκαν στα λόγια κατά της παραμονής των Βάσεων: Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο τότε Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης[10], ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου[11].
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΕΛ, ενώ στην εισαγωγή του μας υπενθύμισε την διαφωνία του με τις Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου και επανέλαβε την διαχρονική αντιιμπεριαλιστική ρητορική του κόμματος κατά των Βάσεων, στην συνέχεια μας προσγείωσε στις γνωστές δικαιολογίες περί «μη-ανοίγματος δευτέρου μετώπου με τη Βρετανία»[12], αποφεύγοντας επιμελώς να απαντήσει για την ΝΑΤΟϊκή πτυχή των Βάσεων[13]. Ο δε εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ μας μίλησε για μια αόριστη «σωστή στρατηγική» που πρέπει να έχουμε «πρώτα μεταξύ μας» και για ένα «οδικό χάρτη» για να πετύχουμε αυτό τον κοινό στόχο. Όπως και ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, έτσι και ο κ. Νεοφύτου δεν μας υπέδειξε ποιος είναι επιτέλους αυτός ο «οδικός χάρτης», απλώς μας είπε να φέρουμε «ειδικούς από το εξωτερικό και θινκ-τανκς».
Οι εκπρόσωποι του κεντρώου χώρου ήταν πιο σαφείς, με δομημένες και καλά τεκμηριωμένες αναλύσεις. Με χαρά διεκρίναμε καθαρή συναίνεση όσον αφορά το θέμα των Βάσεων, όπως επίσης και απαίτηση για ανάληψη δράσης και πρωτοβουλιών. Ο κ. Κολοκασίδης υπενθύμισε τα νομικά μας επιχειρήματα, ο κ. Ομήρου έκανε ιστορικές αναφορές με παραπομπές σε έγγραφα που συνδέουν τις αρνητικές διπλωματικές κινήσεις της Βρετανίας εν συναρτήσει με τις Βάσεις, ο κ. Συλλούρης μας παρουσίασε χάρτη και μας υπενθύμισε πως οι Βρετανοί διατηρούν δικαιώματα δέσμευσης εδαφών της Κ.Δ. και εκτός των Βάσεων (για στρατιωτικές ασκήσεις, κατασκοπεία κλπ), ενώ η κ. Παναγιώτου μας έδωσε την οικολογική διάσταση του προβλήματος.
Νομίζουμε πως έφθασε η ώρα να αφήσουμε τα μοιρολογήματα, αλλά και τις ατέλειωτες ομιλίες μπροστά από ακροατήρια ομογνωμούντων Ελλήνων Κυπρίων. Η αστεία και συνεχώς επαναλαμβανόμενη δικαιολογία περί ανοίγματος «δεύτερου μετώπου» προβάλλεται εκ του πονηρού, αφού το λεγόμενο «δεύτερο» μέτωπο υπήρχε πριν καν υπάρξει …το πρώτο[14]! Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ακόμα και όσον αφορά το πρόβλημα της κατοχής, μια πίεση προς την Βρετανία με το χαρτί των Βάσεων θα ήταν ταυτόχρονα και έμμεση πίεση προς την Τουρκία. Ή θα απαιτήσουμε από την Βρετανία να βοηθήσει την Κύπρο για το θέμα της τουρκικής κατοχής, ή θα έχει επιπτώσεις και αυτή όσον αφορά τις Βάσεις. Εξ άλλου, μέσα από τις κοινές δομές στις οποίες συμμετέχουμε μαζί με την Βρετανία, όπως την Ε.Ε., τον ΟΑΣΕ και την Κοινοπολιτεία ίσως μάλιστα έχουμε περισσότερους μοχλούς πίεσης από ότι έχουμε κατά της Τουρκίας η οποία δεν μας αναγνωρίζει καν ως κράτος.
Οδικός Χάρτης
Ώρα να περάσουμε από τα ανώδυνα ψηφίσματα και τη δημαγωγία και να προχωρήσουμε στις πράξεις και ναι, είναι ανάγκη να ετοιμαστεί επιτέλους ένας πραγματικός πολιτικός οδικός χάρτης με την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων που συμφωνούν και που θα πραγματεύεται σοβαρά με το ζήτημα «Βρετανικές Βάσεις». Εν όψει των Προεδρικών Εκλογών του 2013 αυτό καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο και οι υποψήφιοι Πρόεδροι θα πρέπει να δεσμευτούν ενώπιον του λαού για την στάση που θα ακολουθήσουν. Αυτό το κείμενο αποτελεί έκκληση, κυρίως, προς τους αντιπροσώπους του κεντρώου χώρου που ήταν σαφέστατοι ως προς την ανάγη να αντιμετωπίσουμε τους Βρετανούς, να θέσουμε το θέμα των Βάσεων τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο και να απαιτήσουμε από την Βρετανία να αλλάξει άρδην την πολιτική της όσον αφορά το Κυπριακό. Θέλουμε να βάλουμε στον δημόσιο διάλογο μερικές ιδέες, με την ελπίδα πως θα δώσουμε μια επιπλέον ώθηση για ανάληψη εμπράκτων πρωτοβουλιών.
Αν το Λονδίνο θεωρεί τις Βάσεις ζωτικής σημασίας για την ηγεμονία του στην περιοχή θα πρέπει να εκβιαστεί -αφού δεν δείχνει να καταλαβαίνει αλλιώς- να εξυπηρετεί παράλληλα το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον της Κύπρου και του λαού της. Για όσο καιρό λοιπόν παραμένουν Βάσεις στην Κύπρο θα πρέπει να αυξήσουμε κλιμακωτά τις απαιτήσεις μας με απώτερο στόχο την οριστική και αμετάκλητη αποχώρησή τους. Εμείς θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε πάνω στις γεωπολιτικές ανάγκες του Λονδίνου σκληραίνοντας την στάση μας και θέτωντας θέματα στο τραπέζι όπως:
  1. Διπλωματική κωλυσιεργία μέχρι να ξεκινήσει η πληρωμή όλων των οφειλόμενων ενοικίων στην Κ.Δ.[15] με την τελευταία να καθορίζει μελλοντικά το ύψος της αποζημίωσης για την χρήση και την κατάχρηση του εδάφους της.
  2. Αποκήρυξη των απαράδεκτων Συνθηκών Εγκαθίδρυσης και Εγγυήσεων που ως αποικιοκρατικά κατάλοιπα, παραβιάζουν την Αρχή της Αυτοδιάθεσης και δεν συνάδουν πλέον ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ούτε και με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
  3. Διαβεβαίωση πως δεν τίθεται θέμα «κυριαχίας» των Βάσεων κατ’ ουδένα λόγο ενώ να δηλωθεί ρητά πως το έδαφος τους αποτελεί ενοικιαζόμενο έδαφος της Κ.Δ.
  4. Απαίτηση για διαβούλευση με την Κ.Δ. πριν η Βρετανία κάνει χρήση των Βάσεων για επιθετικές ενέργειες κατά γειτονικών κρατών, ούτως ώστε να μην διασαλεύεται η εθνική ασφάλεια της Κ.Δ. μέσω επιθετικών ενεργειών ή τρομοκρατίας ως απόρροια πολέμων στους οποίους δεν συμμετέχει[16].
  5. Αποποίηση όλων των απαιτήσεων επί των χωρικών υδάτων και του χερσαίου και υποθαλασσίου ορυκτού πλούτου της Κ.Δ.[17], αναγνώριση του πραγματικού εύρους της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και στήριξη της υπογραφής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου που θα περιλαμβάνει και το σύμπλεγμα νησιών του Καστελορίζου.
  6. Συναίνεση στην εγκατάσταση αποσπασμάτων της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας Κύπρου και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στην περίμετρο της Βάσης Δεκέλειας που εφάπτεται των κατεχομένων με σκοπό τον έλεγχο και την επιτήρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού και την ανακοπή πιθανής διέλευσης λαθρομεταναστών, λαθρεμπόρων και κατασκόπων προς τις ελεύθερες περιοχές[18].
  7. Τερματισμός στον έλεγχο Κυπρίων πολιτών από τις «αρχές» των Βάσεων καθώς παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους[19]. Ο έλεγχος του οδικού δικτύου μέσα στις Βάσεις να διενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας Κύπρου καθώς είναι η Κ.Δ. που εκδίδει τις σχετικές άδειες κυκλοφορίας και εγκρίνει τις ασφάλειες αυτοκινήτου.
  8. Δημόσια απολογία για την διαχρονική πολιτική διχοτόμησης και υπόσκαψης της εθνικής, εδαφικής και πολιτειακής ακεραιότητας της Κύπρου που ακολουθεί από την δεκαετία του 1950, είτε με την μορφή του θνησιγενούς ζυριχικού συντάγματος, είτε με τους τουρκοκυπριακούς θύλακες, είτε με την μορφή δύο κρατών, είτε με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπως παρομοίως απολογήθηκε πέρυσι ο Βρετανός Πρωθυπουργός για το Κασμίρ[20].
  9. Δημόσια απολογία του Foreign Office για την ρατσιστική πολιτική αφελληνισμού που ακολούθησε, καθώς και για την καλλιέργεια νεοκυπριακής συνείδησης.
  10. Δημόσια απολογία για το μίσος και την διχόνοια που έσπειραν μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου με την στρατολόγηση Τουρκοκυπρίων επικουρικών αστυνομικών κατά την διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού, ενωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και την ανοχή και υπόθαλψη τουρκικών φασιστικών ομάδων μεταξύ 1958-64. Σε αυτά τα πλαίσια να διαταχτεί έρευνα για την άνανδρη σφαγή των Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι όπως ορθά έγινε και για την «Bloody Sunday» της βορείου Ιρλανδίας[21].
  11. Διερεύνηση, με την συμμετοχή αρμοδίων Κυπρίων εμπειρογνωμόνων, του ζητήματος των αεροψεκασμών, όπως επίσης και του θέματος των κατασκοπευτικών κεραιών, για να διαπιστωθεί κατά πόσον αποτελούν απειλή για την δημόσια υγεία των κατοίκων, του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας μας[22]. Να ελεγχθεί και να διαπιστωθεί αν οι κεραίες δεν χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία κατά της Κ.Δ. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η κατάργηση και αποσυναρμολόγησή τους.
  12. Και το πιο σημαντικό, συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και η Βρετανία να ταχτεί εδώ και τώρα με την Κ.Δ. όσον αφορά το Κυπριακό. Να απαιτήσουν οι Βρετανοί μαζί μας όπως αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός και οι έποικοι από τα κατεχόμενα, να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους, και να πιέσει την Τουρκία όπως αποζημιώσει οικονομικά, πολιτικά και ηθικά τα θύματά της. Να ταχτεί με την Κ.Δ. υπέρ της Απελευθέρωσης, και όχι υπέρ της ρατσιστικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Αν με την κατάλληλη λαϊκή, διπλωματική και πολιτική πίεση η Βρετανία δεν προβεί στις πιο πάνω ενέργειες, τότε οι Κύπριοι και η Κ.Δ. νομιμοποιούνται να απαιτήσουν ΕΝ ΠΑΝΤΙ ΤΡΟΠΟ την άμεση και τελεσίδικη αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων από το νησί το συντομότερο δυνατόν.
Η διακυβέρνηση Χριστόφια απέδειξε πως το ΑΚΕΛ παραμένει πιστό στην πολιτική που ακολουθεί από τον καιρό της ΕΟΚΑ. Με το Μνημόνιο Μπράουν-Χριστόφια της 5ης Ιουνίου 2008,[23] με τις δηλώσεις στο Brookings για παραμονή Βάσεων μέχρι «children and grandchildren»[24] και με δηλητηριώδεις γραφίδες σαν αυτές του Τάσου Τσαπαρέλλα απέδειξε πως δεν πρόκειται ποτέ να αγωνιστεί για αποχώρηση των Βάσεων παρά την ψηφοθηρική «αντιιμπεριαλιστική» ρητορική του. Ο δε ΔΗΣΥ ποτέ δεν απαρνήθηκε την διαχρονικά αγγλόφιλη κληριδική κληρονομιά του και είναι φαντασίωση να περιμένει κάποιος πως ο Νίκος Αναστασιάδης ως Πρόεδρος θα απαιτήσει κάτι τέτοιο. Εξ άλλου και ο ίδιος κατεδίκασε τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά των Βάσεων με την ίδια περίπου φρασεολογία που τις καταδίκασε και ο Στέφανος Στεφάνου[25].
Τέλος οι δικαιολογίες: Ανάληψη δράσης
Το βάρος πέφτει πλέον πρωτίστως στα τέσσερα κόμματα του κέντρου και στον λαό. Προτείνουμε λοιπόν τα τέσσερα κόμματα, αν πραγματικά εννοούν τα όσα είπαν στην εκδήλωση της 7ης Απριλίου 2011, να αναλάβουν το συντομότερο δυνατόν, και εν όψει Προεδρικών Εκλογών, πρωτοβουλία για την συγκρότηση μιας επιτροπής συντονισμού για τις Βρετανικές Βάσεις. Η επιτροπή να είναι διακομματική, αλλά με υπερκομματικό πρόταγμα. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι, να αφήσουν τα μικροκομματικά καμώματα, να συμμαχήσουν σε ένα θέμα που (κατά τα φαινόμενα) τους ενώνει και να καλέσουν και άλλα οργανωμένα, εξωκοινοβουλευτικά, μαθητικά, φοιτητικά, προσφυγικά και άλλα κινήματα, ακτιβιστές και απλούς πολίτες, να ενώσουν την φωνή τους και να συντονίσουν την δράση τους για ένα θέμα στο οποίο –αν κρίνουμε από τις ομιλίες τους– συμφωνούν όλοι ανεξαρτήτως ιδεολογικής απόχρωσης και απόψεων για άλλα θέματα. Να αναθέσει το κάθε κόμμα σε τουλάχιστον ένα αντιπρόσωπό του να ασχολείται, σε συντονισμό με τους υπολοίπους, αποκλειστικά με αυτό το θέμα, για την προβολή και επεξεργασία επίκαιρων θέσεων, ούτως ώστε το θέμα να διατηρείται ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Με αυτό τον τρόπο, και αφού δεν θα υπάρχει κίνδυνος «καπελώματος» από συγκεκριμένο κόμμα, πολλοί πολίτες ίσως προθυμοποιηθούν να συνδράμουν και θα δοθεί και στο εξωτερικό, και στους Βρετανούς κυρίως, το μήνυμα πως στην Κύπρο υπάρχει πλέον σοβαρό και οργανωμένο λαϊκό ρεύμα υπέρ της αναθεώρησης του καθεστώτος των Βάσεων.
Μετά την συγκρότηση μια συμπαγούς τέτοιας πρωτοβουλίας, προτείνουμε τις εξής δραστηριότητες:
  1. Τα τέσσερα κόμματα να θέτουν συνεχώς θέμα Βάσεων στο Εθνικό Συμβούλιο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ούτως ώστε να ασκείται πίεση σε ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ.
  2. Να σταλούν αντιπροσωπίες σε διεθνή βήματα, οργανισμούς και συνέδρια στην Ευρώπη και αλλού για προώθηση του απαράδεκτου της ύπαρξης αποικιοκρατικών, στρατιωτικών Βάσεων. Παράλληλα, να επικεντρωθούμε σε αντιιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά και φιλειρηνικά μαζικά κινήματα και πρωτοβουλίες με διεθνή εμβέλεια για να διεθνοποιήσουμε την θέση μας.
  3. Επαφή με αντιπολιτευτικά κόμματα και ακτιβιστικά κινήματα στην Βρετανία, ανεξαρτήτως δικών τους ιδεολογικών προσανατολισμών, για να γίνει το πρόβλημα των Βάσεων ένα πρόβλημα που οι βρετανικές κυβερνήσεις θα αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν πλέον και στο σπίτι τους.
  4. Προετοιμασία διεθνούς εκστρατείας με προβολή χαμηλού κόστους αλλά τεράστιας απόδοσης στο Διαδίκτυο και στα διεθνή ΜΜΕ. Επαφή κυρίως με βρετανικά ΜΜΕ, εναλλακτικά και μη.
  5. Συνεργασία με οικολογικά κινήματα για το θέμα των αεροψεκασμών, των στρατιωτικών ασκήσεων και της ακτινοβολίας των κεραιών.
  6. Συντονισμός των νεολαιών των κομμάτων μεταξύ τους, καθώς και με άλλες μη-κομματικές συλλογικότητες. Αφού οι ηγέτες τους ήδη το πρότειναν (και αν εννοούν τα όσα λένε), ας προτρέψουν τις νεολαίες τους να πρωτοστατήσουν σε ειρηνικές λαϊκές κινητοποιήσεις έξω από τις Βάσεις, με συνεχείς διαμαρτυρίες, επίδοση ψηφισμάτων, παρακώλυση στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών κ.α. Όταν και τον Ιανουάριο του 2008 αυτόνομοι φοιτητές διοργάνωσαν μικρή εκδήλωση κατά των Βάσεων[26], οι Βρετανοί αντέδρασαν και τότε κατασταλτικά, με αποτέλεσμα την θετική προβολή του προβλήματος από τον διεθνή τύπο[27]. Με τον κατάλληλο συντονισμό, αυτό μπορεί να γίνει και σήμερα, και θα αποτελέσει ένα διεθνή βραχνά για την Βρετανία, νοουμένου πως η λαϊκή δράση στο εσωτερικό θα συνδυαστεί με ταυτόχρονες πολιτικές πιέσεις στο εξωτερικό.
  7. Σύζευξη του θέματος των Βάσεων με άλλα παρεμφερή θέματα για πολλαπλασιασμό της πίεσης, όπως για παράδειγμα συνεργασία της εν λόγω προταθείσας επιτροπής με τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ για προώθηση θεμάτων όπως η απονομή δικαιοσύνης και απολογία για τα βασανιστήρια κατά πολιτικών κρατουμένων την περίοδο της αποικιοκρατίας, κατά τα πρότυπα αυτής των Μάο-Μάο της Κένυας[28]. Εκμετάλλευση των πολύτιμων συναγωνιστικών δεσμών των αγωνιστών της ΕΟΚΑ με παλαίμαχους αγωνιστές άλλων λαών, όπως των Ιρλανδών, όπου υπάρχει ήδη υπάρχει βαθειά συμπάθεια και αλληλοκατανόηση[29], για διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων.
  8. Εννοείται πως μια τέτοια εκστρατεία πρέπει να γίνει χωρίς υποβιβασμό του πολιτικού λόγου σε ρατσιστικές ασκήμιες κατά του αγγλικού λαού. Δεν νοείται την ώρα που εμείς διεξάγουμε αγώνα κατά του ρατσισμού που υφιστάμεθα ως Έλληνες Κύπριοι να πλειοδοτούμε σε ρατσιστικές αναφορές κατά των Άγγλων. Όσοι από εμάς είχαν επαφή με την Βρετανία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως ο αγγλικός λαός έχει βέβαια τις δικές του κατά τόπους ιδιαιτερότητες, την δική του κουλτούρα, αλλά ταυτόχρονα έχει και ένα αυξημένο αίσθημα δικαίου και προσήλωσης στο γράμμα και στο πνεύμα του νόμου. Αντί να αναλωνόμαστε σε ανέξοδους αφορισμούς καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τις αρετές αυτές του αγγλικού λαού για να κερδίσουμε φίλους και συμπάθεια στο εσωτερικό της χώρας που μας αδικεί.
Ήρθε η ώρα η πολιτική ηγεσία να περάσει από τα χάρτινα ψηφίσματα και τα φτηνά λόγια στις πράξεις και να αντιμετωπίσει θαρραλλέα την βρετανική νεοαποικιοκρατική πολιτική και τον εντόπιο δικομματικό θεματοφύλακά της. Μια υπερκομματική πρωτοβουλία, εν όψει μάλιστα των Προεδρικών Εκλογών του 2013, με ένα υπερκομματικό πρόταγμα, θα δείξει και σε ντόπιους και σε ξένους πως ο κυπριακός λαός, μαζί με την ηγεσία του, είναι αποφασισμένος να αναλάβει δράση. Οι ηγεσίες των κομμάτων θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα τους και την αξιοπιστία τους αν δώσουν επιτέλους το έναυσμα σε λαϊκή κινητοποίηση και δραστηριότητα, βγάζοντας το θέμα των Βάσεων στους δρόμους, έξω από φιλολογικές συζητήσεις σε κλιματιζόμενες αίθουσες. Ο όποιος επόμενος Πρόεδρος, αν όντως θα εμφορείται από πατριωτικά και δημοκρατικά αισθήματα, θα μπορεί να επικαλείται το δημόσιο αίσθημα για το θέμα των Βάσεων και θα νομιμοποιείται να θέτει πλέον σκληρούς όρους προς το Λονδίνο.
Ο βρετανικός και ο κυπριακός λαός μετά το τέλος του ηρωικού αγώνα της ΕΟΚΑ έχουν αποδείξει πως διακατέχονται από φιλικά αισθήματα ο ένας για τον άλλο, είτε ως επισκέπτες και τουρίστες οι πρώτοι στην Κύπρο, είτε ως μετανάστες και φοιτητές οι δεύτεροι στην Βρετανία. Αν η Βρετανία θέλει να απολαμβάνει διευκολύνσεις στην Κύπρο ή θα γίνει φίλη και σύμμαχός μας, κατ’ αντιστοιχία των λαών μας, και θα απαιτήσει εδώ και τώρα Απελευθέρωση και πλήρη αποαποικιοποίηση μαζί μας, ή θα μας βρίσκει συνεχώς απέναντί της μέχρι να πάρει τις Βάσεις και τα προνόμιά της και να φύγει. Το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής, όπως και οι ομιλίες των τεσσάρων ηγετών στις 07 Απριλίου 2011 υπέρ αυτού είναι πλέον βιντεοκαταγεγραμμένες και προσβάσιμες στον καθένα. Αν δεν θέλουν να καθιερωθούν και αυτοί στην συνείδησή μας ως φλύαροι και αναξιόπιστοι, όπως το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ, περιμένουμε -ένα χρόνο μετά- τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες τους.

Παραπομπές:

[1] Famagusta Gazette (21/12/2011) «Commander of SBA: British Bases in Cyprus are here to stay», http://famagusta-gazette.com/commander-of-sba-british-bases-in-cyprus-are-here-to-stay-p13898-69.htm. Επίσης σχετικό: Καθημερινή Κύπρου/ΚΥΠΕ (25/05/2011) «Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας: ”Πολύ σημαντικές οι βάσεις στην Κύπρο”», http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=46861. Περισσότερα για τις Βρετανικές Βάσεις από τον Εμπροσθοφύλακα στο λήμμα-ετικέτα: http://www.efylakas.com/archives/tag/βρετανικές-βάσεις/.
[2] Κουκουβάγια (02/01/2012) «Μεγάλη Διαδήλωση Διαμαρτυρίας στις Βρετανικές Βάσεις. Σοβαρά επεισόδια. Συνεχής ενημέρωση. Φώτο», http://www.efylakas.com/archives/10977. KiprosEleftheri.blogspot.com (004/01/2012) «Unit, Attack!», http://www.efylakas.com/archives/11038. Ιωαννίδης, Νικόλας (23/01/2012) «Από το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 στον Πανίκο Δημητρίου και την ‘πολιτικώς ορθή’ συμπεριφορά του σήμερα», Εμπροσθοφύλακας, http://www.efylakas.com/archives/11196.
[3] Υπενθυμίζουμε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας ως Πρόεδρος, μετά την 11η Ιουλίου 2011, έχει κηρυχθεί ηθικά έκπτωτος: α) Από τον ίδιο τον Αγανακτισμένο Λαό που για τρεις μήνες μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2011 απαιτούσε καθημερινά με μαχητικές διαδηλώσεις την παραίτησή του, β) Από το Πόρισμα Πόλυ Πολυβίου, 03/10/2011, γ) Από όλα τα κόμματα (πλην ΑΚΕΛ) με ψήφισμα στην Βουλή των Αντιπροσώπων, 04/11/2011.
[4] Απόδειξη του ότι οι πληροφορίες του «ανώνυμου μέλους της Πλατφόρμας» που επικαλείται ο Τάσος Τσαπαρέλλας είναι ψευδείς και υποβολιμαίες είναι και το εξής γεγονός: Το ΕΛΑΜ, όπως φαίνεται και από τις σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του κατά τον ουσιώδη χρόνο, δεν συμμετείχε στην κινητοποίηση της «Εθνικής Αντιαποικιοκρατικής Πλατφόρμας», δεν είχε καλέσει τα μέλη του να συμμετάσχουν και δεν εξέδωσε καν ανακοίνωση καταδίκης των βιαιοτήτων που υπέστησαν οι Κύπριοι πολίτες από τους Βρετανούς, βλ. επίσημη ιστοσελίδα ΕΛΑΜ: http://www.elamcy.com, αναρτήσεις Ιανουαρίου 2012.
[5] Τσαπαρέλλας, Τάσος (04/01/2012) «Εθνικιστική υπόθεση τα επεισόδια στο Ακρωτήρι», Χαραυγή, σελ. 8. Η απάντηση του Νικόλα Ιωαννίδη, καθώς και του δικηγόρου του Ξενή Ξενοφώντος, δημοσιεύθηκαν στην Χαραυγή (19/01/2012) «Δημοσίευμα ‘Χαραυγής’ 04/12/2011 εναντίον Ν. Ιωαννίδη και λοιπά δημοσιεύματά σας» και «Απάντηση στην εφημερίδα ‘Χαραυγή’ και στον κ. Τάσο Τσαπαρέλλα», σελ. 38.
[6] SigmaLive (23/03/2012) «Ψήφισμα της βουλής για τερματισμό της παρουσίας των βάσεων στην Κύπρο», http://www.efylakas.com/archives/12207
[7] Ένα παράδειγμα από το 1994: Μάχη (30/06/1994) «Στη Βουλή η συμπεριφορά των αρχών των Βάσεων»
[8] Εμπροσθοφύλακας (05/01/2012) «ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ και η υπέρμετρη βία έναντι Κύπριων διαδηλωτών στο όνομα της ‘Her Majesty’», http://www.efylakas.com/archives/11021.
[9] Σε παλαιότερη σχετική εκδήλωση του ίδιου Πολιτικού Γραφείου, σε μια μακρά ομιλία του, ο προσκεκλημένος Γάλλος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Alain Pellet αμφισβήτησε ξεκάθαρα την κυριαρχία και το νομικό καθεστώς των Βάσεων, βλ. Pellet, Alain (2011) «Οι Αγγλικές Στρατιωτικές Βάσεις στην Κύπρο: “είπατε Κυρίαρχες;”», ομιλία στα αγγλικά σε εκδήλωση του Π.Γ. του Γ. Λιλλήκα, 8 Μαρτίου 2011, http://www.giorgoslillikas.com/easyconsole.cfm/id/570. Οπτικογραφημένη η ομιλία του Γάλλου ακαδημαϊκού, 08/03/2011, Γροθιά TV: http://vimeo.com/34758100. Η βιογραφία του Καθηγητή Alain Pellet: http://alainpellet.fr/Biography.aspx.
[10] Επαναβεβαίωση της θέση του μετέπειτα διαγραφέντος τότε Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ αποτελεί και η κατοπινή ομιλία του νυν Αντιπροέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου στην Λευκωσία (11/05/2011), ο οποίος, απαριθμώντας τα αρνητικά της «ευέλικτης» πολιτικής Χριστόφια είπε πως «χαρίσαμε τις Βάσεις στους Άγγλους, για να τα βρουν τα εγγόνια μας» [Γροθιά TV, 12/05/2011, http://www.vimeo.com/23632626]
[11] Τις ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων μπορείτε να τις δείτε οπτικογραφημένες εδώ: http://www.yiorgoslillikas.com/easyconsole.cfm/page/gallery. Ίσως εκ παραδρομής, απουσιάζει η ομιλία του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη.
[12] Ας καταγραφεί, έστω και ως υποσημείωση, πως ο κ. Δαμιανού, ως ένα από τα επιχειρήματά του για την μη-κυριαρχία των Βρετανών επί των Βάσεων, είπε και τα εξής: «…πέρα από νομικές διατυπώσεις, αμφιβόλου, εξάλλου, ισχύος με βάση το διεθνές δίκαιο, υπάρχει και η πολιτική και η ηθική διάσταση. Το έδαφος των Βάσεων, ό,τι και να προνοεί η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, έχει ιστορικά στενή και άρρηκτη σχέση με τον λαό που διαβιώνει σε αυτό. Το αρχαίο θέατρο του Κουρίου, ο ναός του Απόλλωνα του Υλάτη, δεν είναι ασφαλώς αγγλοσαξωνικές αρχαιότητες. Οι περιοχές που καλύπτουν οι Βάσεις συνιστούν από χιλιετηρίδες ιστορικά εδάφη του λαού μας, και η θεώρηση τους ως μέρος της Βρετανίας στην πραγματικότητα συνιστά προσάρτηση ξένων εδαφών.». Μπαίνουμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε πως μακάρι το ΑΚΕΛ να ήταν τόσο κάθετο και για τα «από χιλιετηρίδες ιστορικά εδάφη» του κατεχόμενου βορρά, αυτού που θέλουν να μετατρέψουν σε νόμιμο «τ/κ συνιστών κρατίδιο» με υπογραφή του Προέδρου τους… Διότι, «ασφαλώς», και σε αυτά δεν βρίσκει κανείς ούτε αγγλοσαξωνικές, ούτε βέβαια τουρκικές αρχαιότητες…
[13] Εμπροσθοφύλακας (01/12/2009) «ΝΑΤΟϊκές οι Βρετανικές Βάσεις που αποδέχεται ο Χριστόφιας», www.efylakas.com/archives/4038.
[14] Χαραλαμπίδης, Γιάννος (01/04/2012) «Μια ανθενωτική βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ. Ήταν τυχαίο το «ουδέποτε» του Χόπκινσον;», Σημερινή, http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/477713. Αργυρού, Φανούλα & Παπακωνσταντίνου, Ανδρέας (1991) Η Κύπρος στο Σφυρί, Λονδίνο. Θεοδούλου, Στέλιος (21/12/1994) «Αποικίες ή κατάλοιπο αποικιοκρατίας οι Βρετανικές Βάσεις;», Σημερινή. Αργυρού, Φανούλα (01/12/2009) «ΝΑΤΟϊκές οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο», Σημερινή, http://www.efylakas.com/archives/4038. Κυριακίδης, Χάρης (2006) Ες γην εναλίαν… αιωνίως αποικίαν;», Λευκωσία.
[15] Αργυρού, Φανούλα (2004) Top Secret: Η βρετανική κηδεμόνευση του Κυπριακού, Θεσσαλονίκη: εκδ. Γερμανός, σελ. 186-187. Μαυρής, Χρήστος (09/01/1995) «Οι Βρετανοί μας χρωστούν πέραν των 400 εκ. στερλινών», Αγών.
[16] Όπως για παράδειγμα από το Ιράν, βλ. ΑΝΤ1 (17/03/2012) «Στόχος του Ιράν οι Βρετανικές Βάσεις Κύπρου: 300 Πύραυλοι SHABAB 3 μπορούν να πλήξουν το Ακρωτήρι σύμφωνα με όσα λέχθηκαν στην Βρετανική Βουλή», http://www.ant1.com.cy/kypros/2012/03/17/stoxos-toy-iran-oi-bretanikes-baseis-kyp/.
[17] Κολοβός, Κυριάκος (05/10/2011) «Ο Άγγλος, ο Τούρκος, ο Έλληνας και η ΑΟΖ», Εμπροσθοφύλακας, http://www.efylakas.com/archives/10013.
[18] Μερικά παραδείγματα περιπτώσεων λαθρομεταναστών που εισήλθαν στις Βάσεις μέσω κατεχομένων τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να περάσουν και στις ελεύθερες περιοχές: ΚΥΠΕ (02/01/2001) «Λαθρομετανάστες – Βρετανικές Βάσεις», http://www.hri.org/news/cyprus/kypegr/2001/01-02-02.kypegr.html#17. Daily Mail (10/01/2008) «Asylum seekers threaten to jump off roof of UK military base in Cyprus – unless they get British passports», http://www.dailymail.co.uk/news/article-507327/Asylum-seekers-threaten-jump-roof-UK-military-base-Cyprus–unless-British-passports.html. ΚΥΠΕ (27/01/2008) «Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου – Λαθρομετανάστες», http://www.sigmalive.com/news/local/8890. ΚΥΠΕ (13/04/2008) «Συνέλαβαν 6 ψάχνουν άλλους 35 λαθρομετανάστες», http://www.sigmalive.com/news/local/18424.
[19] Χριστοδουλίδης, Γιώργος (30/06/1994) «Μια απόφαση του 1991 ρίχνει φως στη διαμάχη. Ανώτατο: Τα Δικαστήρια των Βάσεων δεν μπορούν να δικάζουν Κυπρίους», Το Βήμα. Μοδέστου, Ειρήνη (10/07/1994) «Νομικοί (Ευστάθιος Ευσταθίου και Στέλιος Θεοδούλου) μιλούν για το καθεστώς των Βάσεων: Παράνομος ο συνήθης έλεγχος από την Αστυνομία των Βάσεων», Το Βήμα. Κρεούζος, Στέλιος (31/08/1994) «Πόρισμα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου: Παράνομος ο συνήθης έλεγχος Κυπρίων από τις βρετανικές βάσεις», Χαραυγή. Αγών (20/03/1996) «Νέα αμφισβήτηση νομικού καθεστώτος βρετανικών βάσεων».
[20] Wintour, Patrick (05/04/2011) «David Cameron tells Pakistan: raise more tax from the rich, Britain’s imperial past», Guardian, http://www.guardian.co.uk/politics/2011/apr/05/david-cameron-pakistan-raise-taxes-rich.
[21] Telegraph (15/06/2010) «Bloody Sunday Inquiry: David Cameron’s statement in full», http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/northernireland/7830220/Bloody-Sunday-Inquiry-David-Camerons-statement-in-full.html.
[22] Καούλλας, Λάμπρος (Απρ.-Μαϊ. 2004), «Οι αινιγματικές κεραίες των Βρετανών», Hellenic Nexus, τ. 01. Σημερινή (24/01/2011) «Εκστρατεία κατά των αεροψεκασμών από τους Οικολόγους», http://www.efylakas.com/archives/8443.
[23] Ιακωβίδης, Σάββας (15/06/2008) «Σύγκριση του Μνημονίου Μπράουν-Χριστόφια με το Μνημόνιο Μπράουν-Ερντογάν», Σημερινή, www.efylakas.com/archives/2154
[24] Οι δηλώσεις έγιναν στις 27 Σεπτεμβρίου 2010. Η δήλωση Χριστόφια στα πρακτικά: Brookings.edu, «Cyprus: Current Developments and Prospects for the Future», σελ. 17, http://www.brookings.edu/~/media/Files/events/2010/0927_cyprus/20100927_cyprus.pdf.
[25] Εμπροσθοφύλακας (05/01/2012) «ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ και η υπέρμετρη βία έναντι Κύπριων διαδηλωτών στο όνομα της ‘Her Majesty’», http://www.efylakas.com/archives/11021. SigmaLive/ΚΥΠΕ (03/01/2012) «Αντιδράσεις για τα ψεσινά επεισόδια στις Βρετανικές Βάσεις», http://www.sigmalive.com/news/politics/452580.
[26] Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών (05/01/2008), «Δελτίο Τύπου: Η αποικιοκρατία ποτέ δεν τέλειωσε: Οι Βρετανικές Βάσεις μας αντιμετώπισαν ως τρομοκράτες», http://www.metopo.org.uk/dt2008001005-britishbases2.html.
[27] Η προβολή στον διεθνή τύπο ήταν τεράστια. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters (04/01/2008, 8:10pm GMT, «Protesters throw rocks at British base on Cyprus») πήρε την είδηση, και από εκεί και πέρα έκανε τον γύρο του κόσμου αφού αναμεταδόθηκε από πολλά μέσα. Δειγματοληπτικά αναφέρουμε την αγγλική εφημερίδα Mirror (04/01/2008, «Protesters throw rocks at British base on Cyprus», http://www.mirror.co.uk/news/latest/2008/01/04/protesters-throw-rocks-at-british-base-on-cyprus-89520-20274645/%5D) και την σκωτική Scotsman (05/01/2008, «UK base is targeted by protesters», http://news.scotsman.com/news/UK-base-is-targeted-by.3643602.jp).
[28] Hellenic Vanguard (14/04/2011) «After Kenya’s Mau-Mau, Greek Cypriot EOKA fighters to sue Brits over torture», http://hellenicvanguard.blogspot.com/2011/04/eoka-fighters-to-sue-brits-over-torture.html.
[29] Livadas, Vias (2007) Cypriot and Irish Political Prisoners: An International Aspect of the Struggle, Lefkosia: Power Publishing. Irish Republican News (04/07/2008) “Cypriot solidarity recalled”, http://republican-news.org/current/news/2008/07/cypriot_solidarity_recalled.html. An Phoblacht (22/05/2008), “Tim Pat Coogan launches book on 1950s EOKA and IRA prisoners”, http://www.anphoblacht.com/news/detail/29303.

Πηγή : www.efylakas.com

Σχόλια